Marija naj obišče in varuje naše družine

Druga velika božja pot zahodnega krščanskega sveta, takoj za Lurdom, je Fatima na Portugalskem. Tam se je Marija prikazala šestkrat, od 13. maja (vsak mesec) do 13. oktobra 1917, trem otrokom, Jacinti, Francku in Luciji.

Fatima je vasica sredi Portugalske; v pokrajini, ki je precej podobna naši Istri. Župnijo Fatima sestavlja več zaselkov. Eden od njih se imenuje Aljustrel. Od tam so bili doma trije pastirci, otroci, ki se jim je 13. maja 1917 in nato vse do 13. oktobra 1917 vsakega 13. dne v mesecu prikazala Marija. To je bilo na gmajni, imenovani Cova de Iria – dolina sv. Irene.

13. maja 1917 je bila nedelja. Otroci, ki so pasli ovce, so se igrali; ko je sonce kazalo poldne, so po krajevni navadi kleče molili rožni venec. Po molitvi se je nenadoma zabliskalo in menili so, da se pripravlja k nevihti. Ko so pogledali kvišku, so videli, da je nebo povsem brez oblačka. Tedaj so nad drevesom blizu sebe zagledali skrivnostno, čudovito lepo Gospo. Hoteli so zbežati, a Gospa jih je z materinsko dobroto zadržala, jim rekla, naj se ne bojijo, povedala, da prihaja iz nebes in jim naročila, naj prihajajo sem ob isti uri vsakega trinajstega v mesecu do oktobra. "Oktobra vam bom povedala, kdo sem in kaj želim od vas." Naročila jim je še, naj vsak dan molijo rožni venec za mir v svetu. V Evropi je tedaj divjala prva svetovna vojna. Otroci so sklenili, da bodo o prikazni molčali, vendar je Jacinta vse izklepetala mami. Male vidce so začeli nadlegovati z radovednimi vprašanji, vendar so ubogali Gospo ter 13. junija odšli v dolino Iria. Spremljalo jih je 50 ljudi. Marija jim je spet priporočala, naj molijo rožni venec za mir.

13. julija je prišlo sem že 3000 pobožnih ali radovednih ljudi – tedaj jim je Marija naročila tudi to, naj pri molitvi rožnega venca po vsaki desetki zmolijo prošnjo: "Jezus, odpusti nam naše grehe, obvaruj nas peklenskega ognja in privedi v nebesa vse duše, posebno še tiste, ki so najbolj potrebne tvojega usmiljenja." Ta molitev se je naglo razširila po vsem svetu.
Fatimsko sporočilo, ki je v bistvu klic k spreobrnjenju in življenju po evangeliju, je zelo aktualno tudi po 100 letih, saj na tem svetu poteka duhovni boj med dobrim in zlom.

Na 100-letnico smo se v Sloveniji pripravljali že leta 2016, ko smo sprejeli Marijo Romarico iz Fatime. Letošnje leto naj bi prav tako preživeli v duhu Marijinih sporočil iz Fatime, s češčenjem Njenega Brezmadežnega Srca, z molitvijo rožnega venca, s pobožnostjo petih prvih sobot, in tudi s sprejemom blagoslovljenega Marijinega kipca v naših družinah ...

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

 

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik