Sveti Jožef, priprošnik v smrtni uri
Koliko čudovitih izpovedi uslišanj na njegovo priprošnjo navaja knjižica J. M. Siegerschmida »Pojdite k Jožefu«, Ljubljana, 1938. Naj na kratko povzamem samo zadnjo zgodbo.

Jožef, dvanajstletni sin nevernega zdravnika v Normandiji (Francija) se je pripravljal na prvo sv. obhajilo. Sredi pouka pridrvi oče in odpelje sina, češ da on na te stvari nič ne da. Kako je to bolelo dobro in pobožno Jožefovo mamo. Ob njegovem krstu, na praznik sv. Jožefa, ga je bila posvetila njegovemu zavetniku s prošnjo, da bi nekoč bil duhovnik. Prosila je tudi za svojega moža, da bi se spreobrnil.

Drugi dan Jožeka ni bilo pri pouku za prvo sv. obhajilo. Oče ga ni pustil. Njegovi sošolci so skupaj z duhovnikom molili, da bi bil deležen sreče prvega sv. obhajila. Prišel je dan prvega sv. obhajila, a fantiča ni bilo. Zopet so skupaj molili zanj. Kmalu po začetku slovesnosti pa se odpro cerkvena vrata in vstopi Jožek. Njegov oče je bil nujno klican k oddaljenemu bolniku in mati je med tem sina pripeljala v cerkev.

Minilo je 15 let. Oče je zapustil družino in nihče ni vedel, kam je odšel, kje je. Jožek pa je študiral in v resnici postal duhovnik. Postal je redovnik misijonar in svojo prvo daritev daroval za spreobrnjenje svojega očeta. Predstojniki so ga poslali v Ameriko, kjer je v večjem mestu z vso vnemo delal za zveličanje duš. Tu ga nekoč pokličejo k umirajočemu človeku.
Ko prestopi prag hiše, zasliši, kako bolnik preklinja in vpije: »Proč z duhovnikom, jaz ga ne potrebujem«! Kljub temu vstopi in ugleda starejšega moža, ki mu je bilo že na obrazu videti, da se mu bliža smrt. Ljubeznivo mu začne prigovarjati, naj se vendar spravi z Bogom, a brez uspeha. Naposled mu reče: »Pomislite vendar na svoje prvo sv. obhajilo! Ali niste imeli matere, ki vas je učila moliti? Gotovo imate ženo in otroke, mislite vendar nanje!« - Pri teh besedah se bolnik ves spremeni: »Da, imam ženo, imam sina, pa ne vem, kaj z njima. Dolgo je že, kar sem zapustil svojo domovino Normandijo.« »Normandijo?« ponovi mladi duhovnik. »Tudi jaz sem iz Normandije,« in pove svoje ime. Bolnik ga zmedeno pogleda. Tedaj se mu iz oči ulijejo solze: »Jaz sem tvoj oče«! Zdaj se umirajoči ni več ustavljal. Prejel je zakramente za umirajoče in umrl na rokah sina duhovnika ...

Sveti Jožef, prosi za nas, da po tvojem zgledu sveto živimo in dosežemo večno življenje.
Amen.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

 

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik