2.del

Evharistija - začetni obred

Pozdrav
Mašnik z razprostrtimi rokami pozdravi zbrane vernike. Verniki na pozdrav odgovorijo. S pozdravom zbranemu občestvu nakaže, da je zdaj Gospod navzoč. Duhovnikov pozdrav in odgovor ljudstva razodevata skrivnost zbrane Cerkve. Duhovnik s pozdravom spomni na skrivnost Kristusove navzočnosti v bogoslužnem zboru. »Kadar Cerkev moli ali poje, je navzoč tisti, ki je obljubil: ‘Kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi’.

 

Sveta maša


Skupno kesanje
»Cerkev, ki ima v svoji sredi grešnike, je hkrati sveta in vedno potrebna očiščevanja ter nikoli ne preneha s pokoro in prenavljanjem«. Cerkev vedno vabi vernike k notranjemu prenavljanju in očiščevanju, posebno skrbno pa dela to pred najsvetejšo daritvijo, kjer se srečujemo z vstalim in poveličanim Kristusom in moremo prejemati njegovo telo in kri. Zato tudi večkrat kliče v spomin resne apostolove besede: »Naj torej vsak sebe presodi in tako je od tega kruha in pije iz tega keliha, kajti kdor je in pije, je in pije svojo obsodbo, če se ne zaveda, da je to Gospodovo telo«.V nekaj trenutkih tihote naj bi skrbno šli vase, pregledali svoje mišljenje in ravnanje. Ne samo, kaj smo slabega storili, temveč predvsem, kaj smo dobrega opustili Z iskrenim priznanjem krivde in kesanjem je vedno združena odločna volja, da se bomo poboljšali. Zato je naše trkanje na prsi tudi klic, naj se naše srce odpre večji ljubezni, lepšemu življenju; naj se zdramim o iz mlačnosti, odločno spremenimo življenje, pa čeprav za ceno osebne bolečine in žrtve.

 
Gospod, usmili se
Skupno kesanje, ki ga navadno molimo, še poglobimo s petjem ali recitiranjem Gospod, usmili se. S tem spevom kličemo h Gospodu in prosimo njegovega usmiljenja. Vsekakor pa ima zanimivo vsebino in razvoj v našem bogoslužju vse do današnje oblike. Že v 7. stoletju so klicali trikrat »Kyrie eleison«, trikrat »Christe eleison« in zopet trikrat »Kyrie eleison«. Srednjeveški liturgisti so razlagali to tako, da se trojni klici obračajo na tri Božje osebe.

 

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

V času epidemije so uradne ure od srede

do sobote med 18.15 in 18.45.

VSTOPATE Z ZAŠČITNO MASKO.

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik