Nimam greha (priprava na sveto spoved)

Vsi radi gledamo fotografije. Čisto nekaj posebnega so fotografije, ki so del našega osebnega življenja. Fotografije rojstva, fotografije krsta, kakšnega rojstnega dneva ... Glej, koliko las je imel še takrat moj oče ... Glej, kako lepo poročno obleko je imela mama ... Glej, na tej sliki se kopam ... Glej, moja prva rojstnodnevna torta! Vrnemo se tja, kjer smo bili, v trenutke, prikazane na slikah. Čisto jasno nam je, da slike niso žive. Toda ko jih gledamo, v nas nekaj zaživi. Mrtva, zamrznjena slika dobi življenje v našem spominu. Vemo, da ni mrtva. V nas živi. Papir s podobo je le pripomoček.

 

spoved

 

Tudi greh je slika. In tudi greh je delček sekunde, trenutek slabega, kar smo naredili. Prav je, da se znamo ustaviti in reči grehu greh, ga poimenovati in ga kot takega tudi priznati pri spovedi. Greh je nekaj, kar sem storil, za kar sem odgovoren. Je nekaj slabega, kar moram izbrisati iz svojega življenja. Slabo dejanje, ki ga bom ponavljal vsaj toliko časa, dokler ga ne bom spoznal in priznal. Velika nevarnost naše duše je opravičevanje. Vsak greh je namreč nastal nekje sredi življenja, sredi drugih okoliščin. Zato rečemo, da pač ni bilo mogoče drugače, da smo bili prisiljeni v to. Radi se izgovarjamo, da so bile pač okoliščine take, da smo storili greh. In ker so nas okoliščine premagale, tudi nismo odgovorni za ta greh. Zdi se nam, kakor da je vse ena sama velika zmešnjava vzrokov in posledic, vplivov in moči in mi nimamo odgovornosti. In ker ne morem prepoznati, kaj je tisto, kar je bilo narobe, se mi zdi, da greha ni.

 

Vsako dejanje na tem svetu ima svojo predzgodovino in svoje posledice. Toda v nekem trenutku lahko zase rečemo: tega nisem storil narobe; moja dejanja so bila slaba. Prizadel sem, užalil, razvrednotil. To dejanje je prineslo s seboj nekaj slabega. In temu rečem greh. Vztrajam pri tem zato, ker Bog vztraja pri tem, da mi bo greh odpustil, če ga bom spoznal in se kesal.

 

Temu tudi služi spraševanje vesti. Namen spraševanja vesti je v tem, da spoznam resnico. Spraševanje vesti je namreč kot ogledovanje fotografij. Zvečer, preden zaspim, pomislim, kje se je danes moje življenje ustavilo in zabolelo. Če tega ne bi storili vsak večer ali vsaj zelo pogosto, bomo otopeli za greh in ga ne bomo več prepoznali. Zdi se nam, da je vse bolj ali manj dobro in sčasoma ne prepoznamo več greha. Tudi živimo ne več polno, ampak površno. Spoved je kot ogled fotografij dogodkov, v katerih se je naše življenje ustavilo. Ta album je urejen in zapečaten. Vzamem ga v roke in izročim Gospodu. Ostane mi pa samo tisto, kar sem prejel takrat, ko sem si spraševal vest. Našel sem nekaj greha in še več svobode in sreče. Po spovedi to srečo in svobodo nesem ven, da zaživi med ljudmi.

 

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

V času epidemije so uradne ure od srede

do sobote med 18.15 in 18.45.

VSTOPATE Z ZAŠČITNO MASKO.

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik