Jezusovo rojstvo - Božič

Božični prazniki nam predstavljajo začetek našega živ- ljenja, začetek upanja, veselja in sreče. Božični praznik, je praznik Gospodovega rojstva, praznik otipljive lju- bezni našega Boga do človeštva in do vsakega izmed nas.

Jezus, Marija in Jožef

Z odprtim srcem za božje lahko slišimo, da nas ta majhen otrok ljubi, želi se nam izročiti, želi povedati samo, da nas neizmerno ljubi, da stopa iz samih nebes po Mariji v ta svet, kjer hoče zaradi zla prevladovati tema, namesto življenja smrt. Bog Oče želi, da ta Novorojeni, ta njegov božji Sin in njegova ljubezen tudi danes postane človek.

 

Pogosto se sprašujemo, kakšen je Bog. Ne moremo si ga predstavljati, nobena prispodoba ni dovolj popolna, da bi bila zanj primerna. Ko tako naš razum in naše besede omahujejo pred Božjo skrivnostjo, nam prihaja Bog sam naproti. Postane človek, da bi lahko v knjigi njegovega življenja brali, kdo in kakšen je. Ker mi ljudje s svojimi napori ne moremo priti Bogu dovolj blizu, nam prihaja naproti On sam. In da bi ga lahko razumeli, je postal eden izmed nas. Ne le da govori po človeško, ampak po človeško tudi čuti, trpi, se veseli in na koncu celo umre.

 

Jezus v jaslicah, odvisen od drugih, nam govori, da brez nas ne more ničesar storiti. Od nas pričakuje pripravljenost na sodelovanje. Marija in Jožef sta bila njegova prva sodelavca. Zato tudi Bog potrebuje naše sodelovanje, da nas lahko odreši. Nič ne bo naredil namesto nas in brez nas. Zato se v tem božičnem času vsakemu od nas zastavlja vprašanje, koliko je v nas pripravljenosti za solidarnost z drugimi in za sodelovanje z Bogom? Jožef in Marija sta opustila svoje prvotne življenjske načrte, ki sta jih imela, preden ju je doletela Božja izvolitev. Podobno pozneje apostoli, ki so takoj pustili svoje čolne in mreže in šli za Jezusom. Nebogljeno Dete v jaslicah pričakuje nekaj te velikodušnosti tudi od nas in čaka na našo pripravljenost, da se vključimo v veliko delo odrešenja človeštva, da vsak dan sprejmemo Očetovo voljo in jo v čim večji zvestobi izpolnimo.

 

Naj nas torej moč Božjega Sina napolni z veseljem, odrešenjem saj bomo le lahko tako postali njegovi prijatelji in sodelavci. Tedaj se bo rodil tudi v našem srcu, tedaj bo na svoj rojstni dan postal naš prijatelj.

 

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

V času epidemije so uradne ure od srede

do sobote med 18.15 in 18.45.

VSTOPATE Z ZAŠČITNO MASKO.

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik