4. del

Evharistično bogoslužje

Epikleza, besede postavitve kot vrhunec evharistične molitve in mašne daritve, besede posvetitve ter skrivnost vere ...

 

Evharistija

 

Epikleza
Epikleza pomeni v bogoslužju prošnjo, s katero se Cerkev obrača na Boga Očeta, da po svojem Sinu pošlje Svetega Duha, da bi nadaljeval delo posvečevanja med ljudmi. Ker je posvečenje posebej delo Svetega Duha, je njegovo poslanstvo neprecenljivo v življenju Cerkve, v bogoslužju, zakramentih in še zlasti v evharistiji. »Cerkev s posebnim klicanjem prosi, naj darove, ki so jih ljudje darovali, Božja moč posveti, to je, da postanejo Kristusovo telo in njegova kri, in naj bo brezmadežen dar, ki naj ga prejmemo v obhajilu, v zveličanje vsem, ki ga bodo deležni«. Vključeno je klicanje Svetega Duha v prošnji, naj postane daritev Kristusovo telo in kri. To pa pomeni posvetitev darov, kar pa je delo Svetega Duha.

 

Besede postavitve in posvetitve
Posvetitev je vrhunec evharistične molitve in mašne daritve. V tem trenutku »se s Kristusovimi besedami in dejanji opravi daritev, ki jo je Kristus postavil pri zadnji večerji, ko je svoje telo in svojo kri daroval pod podobama kruha in vina, ju izročil apostolom v hrano in pijačo ter jim naročil, naj to skrivnost trajno opravljajo. Veliko delo odrešenja poteka od Kristusovega učlovečenja, njegovega javnega delovanja, ki ga vodi, do trpljenja in zadnje večerje. A bistvene so za posvetitev Kristusove besede: »To je moje telo, to je moja kri.« Mašnik se pri izgovarjanju besedila ne obrača na nebeškega Očeta, temveč poroča, kaj se je zgodilo pri zadnji večerji. V vseh evharističnih molitvah besede postavitve spominjajo na Gospodovo trpljenje.

 

Skrivnost vere
Ta trenutek smo vsi povabljeni, da se zavestno vključimo v načrt odrešenja Božje ljubezni. Na mašnikov vzklik: »Skrivnost vere« odgovori ves bogoslužni zbor z enim od treh obrazcev. Vzklik je kratka, živa zahvala za delo odrešenja, oznanilo velikonočne skrivnosti: Kristusove smrti in vstajenja, izraz trdnega upanja na Kristusov prihod in prihod njegovega kraljestva, ki se že uresničuje v evharistiji. S tem preprostim vzklikom hvale bogoslužni zbor razglaša svojo velikonočno vero.

 

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob PONEDELJKIH med 10.00h in 12.00h

ter ob ČETRTKIH med 17.00 in 17.30h

(v poletnem času med 17.00h in 18.30h)

ter VSAK DAN po sveti maši v Starem trgu.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

V času solskih počitnic so uradne ure samo po sveti maši.

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj

Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik