Sv. Jožef - pozabljeni partner

Sv. Jožef

 

"So svetniki, o katerih ne vemo mnogo, vendar dovolj, da iz tega živimo vse svoje življenje."


Sveti Jožef ima v zahodni cerkvi dva praznika – Sveti Jožef kor delavec, nazareški mizar in kot mož in krušni oče. 19. marca je tisti glavni, kot mož Device Marije in Jezusov krušni oče. Sveto pismo poroča, da je bil močno vpleten v izpolnjevanje odrešenjskega načrta in nam utegne tudi danes osvetliti marsikateri trenutek življenja. Pred njegovim praznikom bi se rad, skupaj z vami dragi bratje in sestre, dotaknil dveh njegovih lastnosti: ponižne zvestobe Jezusu in Mariji in tihe priprošnje v naši smrtni uri.


Frančiškanska cerkev v švicarskem Fribourgu hrani slovito božično oltarno sliko iz leta 1531. Ob njej se mora gledalec resnično namuzniti. V ozadju slike stoje skladno povezane figure vola, osla in sv. Jožefa. Na medsebojno povezanost vseh treh figur vsakdo še bolj pomisli spričo dejstva, da imata osel in vol skoraj človeške poteze v obrazih. Sv. Jožef pa se sklanja k volu, kot bi se z njim pogovarjal. Lahko bi se zadovoljili s tem, da bi pač dejali: "Prikupen prizor."


V resnici pa mislimo na to, da v vsej zgodbi prihoda Božjega sina na svet in življenja Svete Družine jemljemo sv. Jožefa največkrat le kot mutastega statista: kot osebo, ki pač mora stati na odru, ker je potreben, da pridejo druge, aktivnejše osebe bolj do veljave. Evangelisti, tudi Matej, ki ga na godovnjakov praznik poslušamo, opisujejo sv. Jožefa kot opazovalca dogajanja. Stoji ob robu pomembnih dogodkov. Skoraj kot katerikoli človek iz množice.


O sv. Jožefu pove nekaj zelo velikega le evangelist Matej, ko ga označi kot "pravičnega". V sveto-pisemskem duhu je ta beseda pomembna; pove, da je sv. Jožef pobožen, Bogu vdan in natančen v izpolnjevanju Gospodove postave. Kot velike osebnosti stare zaveze: Mojzes, Izaija, Jeremija, ki so doživeli veličino Boga in prejeli od njega posebno poslanstvo, tako tudi sv. Jožef doživlja spoštljivi strah pred tem, kar se dogaja v njegovi zaročenki Mariji. Rad bi se potegnil iz "igre", toda končno sprejme svoje poslanstvo. Njegova zasluga je v tem, da dogodkov okrog sebe ne presoja po zunanjem videzu. Pusti se v snu poučiti; posluša glas v globini svoje duše in prepozna v njem glas z višave. Pripravljen je prerasti svoje predstave in svoje načrte. V dogajanju, sredi katerega se je znašel, zavzame mesto, ki mu je v božjem načrtu določeno. In ko sprejetemu otroku da ime Ješua - kar pomeni: Bog pomaga - sv. Jožef izrazi svojo vero v Boga, ki se je razodel v njegovem življenju.

Sv. Jožef je torej preprost, dobrodušen in vendar - preizkušen mož, saj se je znašel v dogodkih Božjega načrta, ki jih le s težavo razume in nato sprejme. Mar ni z nami enako. Mar nismo večkrat le statisti, ki ne morejo spremeniti skoraj ničesar. Na odru velikih dogodkov in ob pomembnežev, o katerih se piše in govori, smo nekje v kotu. Le kdo od nas razume vsa Gospodova pota. Kdo od nas pogosto ne tehta, kaj je prav in išče božjo logiko v stvareh, zlasti tistih, ki jih s težavo sprejmemo.


Ko je Učlovečeni Bog prevzel nase breme zgodovine in grešnost človeštva, je po svoji smrti in vstajenju vnesel v središče te iste zgodovine človeštva seme nesmrtnosti in neugasljivi plamen upanja v večno življenje. Bog je z nami celo v situacijah, ki jih dojemamo kot nezaželene motnje ali katastrofe. On nam odpira vrata tudi tam, kjer vidimo okrog sebe le zidovje; prižiga nam luč celo sredi najgostejše teme. Od Svetega Jožefa se učimo sprejemati Jezusa kot Emanuela, kot Boga z nami.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

V času šolskih počitnic so uradne ure samo po maši.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj

Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik