Papež Frančišek

Papež Frančišek je prvi papež jezuit in prvi papež, ki prihaja iz Latinske Amerike. Ime Frančišek postavlja v ospredje papežev evangeljski duh bližine ubogim, njegovo istovetenje s preprostimi ljudmi in njegovo zavzetost za prenovo Cerkve. Ime Frančišek kaže na velikega pričevalca evangelija. Od trenutka, ko se je pojavil pred Božjim ljudstvom, je dal vidno pričevanje o svoji preprostosti, ponižnosti, pastoralni izkušnji in globoki duhovnosti.

 

Papež Frančišek

 

Jorge Mario Bergoglio je bil drugačen škof in kardinal. V Buenos Airesu, kjer je odraščal in prebil večino življenja, se je premikal z javnim prevozom ali peš, živel je v majhnem stanovanju in ne v nadškofijski rezidenci, pogosto si je kuhal sam. Obiskoval je barakarska naselja revežev, se zavzemal za odpravo revščine in nasprotoval bahavi cerkvi. Pogosto je govoril, da mora Cerkev pokazati obraz Božjega usmiljenja.

 

Izbira njegovega imena asociira na skromnega Frančiška Asiškega in sporoča, da se bo še naprej posvečal revnim. Tudi kot papež bo ohranil skromnost. Po izvolitvi se v hotel svete Marte, kjer so stanovali kardinali, ni odpeval v limuzini, ki ga je čakala, ampak skupaj z drugimi kardinali v mini avtobusu. Vztrajal je tudi, da sam poravna hotelski račun. Ko pa mu je monsignor Guido Marini predlagal naj si okrog vratu obesi zlati križ, preden bo stopil pred vernike, mu je Frančišek odgovoril: »Dajte si ga sami okrog vratu, jaz bom obdržal tega železnega, ki sem ga dobil, ko sem postal škof.« Nosil je preprosto oblačilo, v katerem se je pokazal v loži bazilike, brez slovitega papeškega ogrinjala. Zavrnil je tudi varnostnike z besedami, da ni nemočen.

 

Še nekaj nenavadnega se je zgodilo pri njegovem prvem srečanju z javnostjo. Ni razširil rok, kar je pogosto gesta vladarjev, ampak se je ljudem priklonil. Posebnost je tudi to, da je prosil za molitev s strani vernikov, preden je podelil blagoslov, kar je zelo pomenljivo dejanje.

 

Dan po izvolitvi je obiskal baziliko Marije Velike. Papež Frančišek je na oltar Marijine kapele je položil majhen šopek rož. Nekaj časa je v tišini molil najprej kleče, nato še sede.

 

Papež Frančišek bo Cerkev očistil madežev, ki včasih zatemnijo sijaj njenega obličja. Papež Frančišek bo ljudem dal občutiti svojo bližino in bo Cerkev tako dom vseh in se bodo lahko vsi počutili razumljene in ljubljene v skupnosti Cerkve.

 

»Naše življenje je hoja,« je dejal papež Frančišek v prvi pridigi in spomnil na Izaijeve besede: Pridite, hodimo v luči Gospoda. Opozoril je, da ko ne hodimo, se zaustavimo. Vedno je namreč treba hoditi v Gospodovi navzočnosti, v luči Gospoda.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

V času šolskih počitnic so uradne ure samo po maši.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj

Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik