Preklicujem

»Nobenega duhovnika ob smrtni postelji!« Tako se je glasila nova zapoved prostozidarjev. Ta tajna zveza je zelo naperjena proti Cerkvi.

 

Križ

 

Verhaegen, vodja belgijskih prostozidarjev, si je zelo zvito zamislil to zapoved. Da v bodoče bolnega prostozidarja ne bi mogel obiskati duhovnik, so bolnika stražili ob postelji trije prostozidarji. Verhaegen pa je hotel vpeljati novi zakon tudi v Francijo in Italijo. V ta namen je potoval od mesta do mesta in prirejal zelo odmevna predavanja.

 

Ko se je vračal iz Italije, je moral v hudi zimi 1862 preko alpskih prelazov. Z vozom, s sanmi in na tovornih živalih je končno prispel na prelaz Mont-Cenis. Ves prezebel je stopil v kočo in si naročil vročo pijačo. Točajka mu je prinesla kozarec groga. Verhaegen je komaj čakal, da ga je vlil vase. Zavpil je od bolečin. Ni pomislil na to, da je bila pijača vrela. Poparil si je grlo, žrelo in želodec. Z veliko naglico je nadaljeval pot proti Bruslju. Tam so takoj poklicali na pomoč najboljše zdravnike. Toda ti so samo zamišljeno zmajevali z glavami. Tu ni bilo več pomoči.

 

Drugi dan po prihodu v Bruselj je Verhaegen izgubil vsako upanje na ozdravitev – in ne da bi jih bil kdo poklical, so v njegovo sobo vstopili trije prostozidarji. Stražili so ga z mrkimi obrazi, brez besed. Tedaj je Verhaegna obšel gnus nad to religijo teme in kmalu je začutil močno hrepenenje po religiji svojega otroštva: po Kristusovi Cerkvi.

 

Klical je duhovnika, vendar so trije stražniki že zapahnili vrata in duhovnik ni mogel k njemu. Tako je Verhaegen umrl brez odveze in brez bolniškega maziljenja, ki bi ga duševno okrepila. Na dan pogreba so našli sledove njegovega samotnega smrtnega boja. V tapeto na steni je z nohti izpraskal: »Obžalujem in preklicujem. Verhaegen.«

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

V času šolskih počitnic so uradne ure samo po maši.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj

Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik