Gosja pamet

 

Ste že videli let gosi, kako letijo razvrščene v obliki črke "V". Nič posebnega – so pač gosi z močnim črednim nagonom in ne znajo drugače. Mogoče pa je v tem gosjem letu kaj več kot le gosja pamet. Ali je kakšna znanost že odkrila, zakaj tako letijo? Vsaka ptica ustvarja z majhnimi krili vzgon za tisto, ki leti tik za njo. Z letenjem v obliki črke "V" zmore jata leteti vsaj za 71 % dlje, kot bi posamezna ptica, če bi letela sama.

Ljudje, ki imajo isto usmeritev in občutek skupnosti, lahko pridejo do svojega cilja hitreje in lažje, če potujejo s pomočjo drug drugega.

Kadar kakšna gos zavije iz razvrstitve, takoj začuti zračni upor samostojnega leta in se kmalu vrne v jato, da izkoristi vzgonsko silo ptice pred seboj.

Če bi ljudje imeli vsaj toliko pameti kot gosi, bi ostali skupaj z ljudmi, ki gredo v isto smer kot mi. Ko se vodilna gos utrudi, zavije nazaj in vodstvo prevzame druga gos. Pri zahtevnih delih se je pametno menjavati. To velja tako za ljudi kot za gosi, ki letijo na jug. Gosi gagajo, da spodbujajo sprednje, da ohranjajo hitrost.

Kakšna sporočila pa dajemo mi, kadar trobimo komu od zadaj – za hrbtom?
Končno - in to je zlasti pomembno - kadar kakšna gos zboli ali jo zadene šibra in pade iz razvrstitve, poletita za njo še dve drugi gosi in pristaneta z njo, da ji zagotovita pomoč in zaščito. Z onemoglo gosjo ostaneta, dokler ni spet sposobna leteti ali dokler ne pogine. Šele potem se odpravita sami ali pa s kakšno drugo jato, da dohitita preostale.

Če bi imeli vsaj gosjo pamet, bi gotovo ostali drug ob drugem...

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

SAMO PO TELEFONU ALI

PREKO E-POŠTE!

 

 

Telefonske številke:

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ
Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik