Vsi sveti


V nedeljo je praznik Vseh svetih, vseh tistih dobrih ljudi, ki so živeli pred nami in smo zanje prepričani, da je bilo njihovo življenje sveto. Njih »tu doli« ni več, njihova umrljiva telesa smo vrnili zemlji, od koder so bila vzeta. Tu pa ostajajo njihova dobra dela – iz mnogih še danes živimo. V nebesih, nekje onkraj groba in smrti, pa živijo v Bogu. Prvi dan meseca novembra praznujejo vsi sveti, ki jih Cerkev ni uradno razglasila za dobre, svete ljudi; četudi je njihovo življenje sveto in počivajo v Bogu.

V dejanjih, brez velikih obljub in besed, so pokazali kaj pomeni: »tako naj sveti vaša luč pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih«. Svetnike bi smeli primerjati dobremu stavbeniku, ki je začel in dogradil lepo hišo. V svojem duhovnem življenju so vedno bolj napredovali in zgradbo svojega duhovnega življenja zgradili do popolnosti. Tega pa človek ne more storiti sam od sebe. Apostol Pavel zato v imenu vseh svetnikov pravi: »Po božji milosti sem to, kar sem!«
Kar so svetniki sedaj, naj bi postali tudi mi. V teh dneh, ko bomo obiskali grobove naših dragih rajnih, se bomo nehote srečali s to skrivnostjo. Lahko ji rečemo skrivnost vere. Ta skrivnost večnega življenja je v tem, da sonce je, četudi je oblačen dan; da se življenje božjih otrok le spremeni, ne pa uniči; da ljubezen nikoli ne mine… Že pred dva tisoč leti so nekateri iskali Živega med mrtvimi, pa ga niso našli. Ta skrivnost vere je res velika: vendar le v Kristusu in Cerkvi.

S krstom smo postali člani Cerkve, torej občestva svetih. Zato še zdaleč ni vseeno, kako človek živi življenje na tem svetu. Praznik vseh svetih in soočenje z grobovi torej spada med temeljne resnice naše vere. Svetniki so opomin in hkrati upanje vseh še živečih na zemlji.

Z GROBOV

Sto spomenikov pomenljivih
na grobovih tihih tu stoji,
ki pravijo v podobah živih,
kaj bil je, ki pod njimi spi.
Na teh pomnikih neveselih
dobil je knjigo učenjak,
umetnik lovor, mašnik kelih,
in plemič grb in meč vojak …
A kjer od rev in bolečin
počiva tlačeni trpin,
pomnik li stal ne bo nikak?
Križ izklesajte mu v spomin,
a velik bo naj in težak!
To znak njegovega življenja,
njegovih križev živ je znak;
a bo mu tudi znak rešenja, -
saj rešen zdaj je zemskih tlak!

Simon Gregorčič

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

SAMO PO TELEFONU ALI

PREKO E-POŠTE!

 

 

Telefonske številke:

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ
Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik