Splošna obvestila januar/februar 2018

ŽEGNANJE na BLOŠKI POLICI: po godu svojega zavetnika soseska sv. Vincencija na Bloški Polici v soboto, 27. januarja, ob 16.30h obhaja žegnanjsko sv. mašo. Vabljeni!

NEDELJA SVETEGA PISMA - 28. januarja: naslednjo nedeljo se posebej spominjamo knjige vseh knjig – Svetega pisma. Bog ve kdaj in na kakšen spomin je vezano naše prvo srečanje s Svetim pismom. So bile to pripovedi naših babic takole ob večerih, mogoče slikanica, prava knjiga ali že zgoščenka (CD). Vse to so zgolj posode za Božjo besedo, ki se spreminjajo s časom. Vsebina – BOŽJA BESEDA – ostaja v vseh časih ista in nespremenjena. Na njej temelji naša krščanska vera. Bogu se lahko zahvalimo za ta neprecenljivi dar naše vere.
Letošnja nedelja Svetega pisma se navezuje na prizadevanje Cerkve na Slovenskem za PRENOS VERE V DRUŽINI. Geslo letošnje nedelje je Z BOGOM V DRUŽINI. Slovensko biblično gibanje za vernike izdajajo revijo BOŽJA BESEDA DANES. Pri msgr. Rudiju Koncilju se lahko prijavite na KATOLIŠKI DOPISNI SVETOPISEMSKI TEČAJ. V Ljubljani se bo odvijal v Antonovi dvorani na Viču od 27. januarja zvečer do 3. februarja opoldan SVETOPISEMSKI MARATON. Vabljeni.

SVEČNICA - v petek, 2. februarja, obhajamo praznik Jezusovega darovanja - svečnica. Sv. maši bosta v Starem trgu zjutraj ob 8h in zvečer ob 18h, v Babnem polju ob 16.30h.
Pri vseh mašah bo na začetku blagoslov sveč. Prinesite svoje sveče od doma, ali pa jih preprosto po maši vzemite blagoslovljene domov. Prižigali jih boste predvsem ob stiskah in ob času hude ure. Po ustaljeni navadi bodo vaši darovi za te sveče namenjeni za razsvetljavo v cerkvi.

PRVI PETEK: na prvi petek v mesecu, 2. februarja, bom obiskal bolne in ostarele in jim prinesel Najsvetejše na dom. Eno uro pred večerno mašo bo možnost za spoved.

SV. BLAŽ - mučenec, sobota, 3. februarja:
Sv. Blaž je živel konec 3. stol. v Armeniji in kot škof pretrpel mučeniško smrt leta 316. V vsej Cerkvi velja sv. Blaž za priprošnjika zoper bolezni grla in vsakega drugega zla. Legenda, ki se opira na zgodovinsko jedro, namreč pripoveduje, da je bil Blaž najprej zdravnik, potem pa škof v Sebasti. Ko je začel cesar Licinij preganjati kristjane, so prijeli tudi Blaža. Peljali so ga pred sodnika. Naproti mu je prihitela vdova z edinim sinom in jokaje prosila svetnika, naj reši otroka gotove smrti. Požrl je ribjo kost, ki je niso mogli spraviti iz grla. Trpel je silne bolečine. Sv. Blaž je nekoliko pomolil, dečka blagoslovil in ga ozdravljenega vrnil srečni materi. Sam pa je šel naprej v strašno smrt.
Češčenje sv. Blaža je bilo med vernim ljudstvom že od nekdaj zelo razširjeno. V zvezi z omenjenim čudežem, ki ga je storil svetnik na poti v smrt, deli Cerkev vsako leto na god sv. Blaža - Blažev blagoslov. Mašnik najprej blagoslovi sveče za ta blagoslov s posebno molitvijo. Nato vzame dve sveči, zvezani v obliki križa, in ju približa grlu vsakega, kdor želi prejeti Blažev blagoslov. Blagoslov podeli z besedami: »Na prošnjo sv. Blaža, škofa in mučenca, naj te Bog varuje bolezni v grlu in vsakega drugega zla. V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.« Na te besede odgovorimo z "Amen".
Vabljeni k večerni sv. maši, pri kateri bomo podeljevali tudi Blažev blagoslov.

DAN ODPRTIH VRAT in INFORMATIVNA DNEVA: Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu nad Ljubljano vabita na Dan odprtih vrat v soboto, 27. januarja od 8. ure zjutraj dalje. Spoznali boste lahko pouk na gimnaziji, številne obšolske dejavnosti in pestro življenje v dijaškem domu.
INFORMATIVNA DNEVA za osmošolce in devetošolce pa bosta v petek, 9. februarja 2018, ob 9h in 15h in v soboto, 10. februarja 2018, ob 9h. Vabljeni vsi, ki se odločate o vpisu na srednje šole.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

V času šolskih počitnic so uradne ure samo po maši.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj

Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik