Splošna obvestila maj/junij 2018

SV. REŠNJE TELO IN KRI:
Praznik nima stalnega datuma, saj je določen glede na praznik velike noči in ga obhajamo v četrtek drugi teden po prazniku binkoštih.
Na ta dan se posebej spominjamo Jezusove navzočnosti v zakramentu sv. Rešnjega telesa in krvi – evharistije, ki je središče krščanske vere in zakramentalnega življenja vernih. Na praznik so ponekod v navadi različne oblike procesij, s čimer verniki tudi navzven pokažejo svojo vero. Praznik je zapovedan, zato se katoličani ta dan udeležijo bogoslužja.
Za zakrament evharistije so se v zgodovini Cerkve izoblikovali različni vidiki in različna imena. Jezus je pri zadnji večerji z učenci, pri kateri je kruh spremenil v svoje telo ter vino v svojo kri, postavil zakrament evharistije, njegovo obhajanje pa je od začetkov krščanstva razpoznavno znamenje kristjanov. Postavitve zakramenta evharistije se spominjamo pri vsaki maši, posebej tedaj, ko duhovnik izreka posvetilne besede nad kruhom in vinom. Kristjani verujemo, da kruh po prebistvenju (transsubstanciaciji) postane Jezusovo telo, vino pa Jezusova kri.
Posvečene hostije se hranijo v ciborijih, eno hostijo pa v običajno umetniško izdelani monštranci. Namen hranjenja posvečenih hostij je dejstvo Jezusove trajne navzočnosti v zakramentalni obliki kot tudi možnost za češčenje. Duhovniki monštranco izpostavljajo v češčenje za posebne priložnosti, ob veliki noči in prazniku sv. Rešnjega telesa in krvi pa so v navadi tudi procesije, ki potekajo po cerkvah in/ali v bližnji okolici. Za praznik sv. Rešnjega telesa in krvi je marsikje v navadi postavljanje začasnih kapelic ali oltarjev, mimo katerih poteka sprevod. Duhovnika z monštranco poleg bogoslužnih sodelavcev spremljajo verniki in s tem izrazijo zunanjo versko pripadnost.
V četrtek, 31. maja, torej obhajamo slovesni in zapovedani praznik Sv. Rešnjega telesa in krvi. Sv. maše bodo ob 17.30h v Babnem Polju in ob 19h v Starem trgu. Po maši bo PROCESIJA z Najsvetejšim po našem kraju in blagoslov z Najsvetejšim na vse štiri neba pri "Telovskih" oltarjih.
Postavili bomo štiri oltarje:
1. oltar: na parkirišču pod skednjem
- postavite in krasite ga Kozarišče in Šmarata
2. oltar: na zelenici pred občino
- postavite in okrasite ga Viševek in Vrhnika
3. oltar: na zelenici za cerkvijo,
- postavite in krasite ga Pudob in Nadlesk
4. oltar: na zelenici pod zvonikom,
- postavite ga Podgora in Iga vas.
Pri slovesnosti sodelujmo vsa župnija: pridite vsi ministrantje, pa pevci, veroukarji, mladina, starši, in seveda tudi prvoobhajanci, ki boste pri oltarjih potresali rožice Najsvetejšemu pred oltarji (s seboj prinesete košarice z nabranimi rožicami). Na ta način bomo tudi kot župnijska skupnost zunaj cerkve - javno izpovedali vero v trajno navzočnost Boga v Najsvetejšem zakramentu ter prosili za blagoslov našega kraja in naše župnije.

PRVI PETEK: v petek, 1. junija, bom obiskal bolne in ostarele in jim prinesel sv. obhajilo na dom. Zjutraj ob 8h in zvečer 1 uro pred mašo bo možnost za redno mesečno spoved.

ŽEGNANJE na GORENJEM JEZERU:
Po godu svojega zavetnika soseska sv. Kancijana na Gorenjem Jezeru v soboto, 2. junija, ob 17.30h obhaja žegnanjsko sv. mašo. Vabljeni!

SPRIČEVALA: v nedeljo, 3. junija, bomo zaključili z veroučnim letom 2018/18. Bogu se bomo pri maši zahvalili za veroučne urice, pri katerih smo skušali rasti v veri in ljubezni do Boga in bližnjega. Po maši bomo razdelili tudi spričevala.
- ŽEGNANJE na OTOKU: na god Primoža in Felicijana, zavetnika soseske na Otoku, bo v soboto, 9. junija, obhajala žegnanje. Žegnanjska sv. maša bo že ob 12h. Vabljeni!

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

V času šolskih počitnic so uradne ure samo po maši.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj

Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik