Februar 2013

Splošna obvestila

DELAVNIŠKE MAŠE

Odslej bodo delavniške svete maše v farni cerkvi v Starem trgu ob 18h, v Babnem Polju in na podružnicah ob 17h!

 

MOLITEV KRIŽEVEGA POTA

V postnem času bomo molili križev pot vsak petek ob času, ko običajno začenjamo sv. mašo. Ob nedeljah ob 15h: na Križni Gori, v farni cerkvi v Starem trgu in Babnem Polju. Križev pot v farni cerkvi na postne nedelje pripravjajo:

 • na 1. postno - člani ŽPS,
 • na 2. postno - osnovnošolski otroci,
 • na 3. postno - molitveno občestvo
 • na 4. postno - pevci,
 • na 5. postno - molitvene skupine

 

SESTANEK ŽPS

V sredo, 13. februarja, ob 19h vabljeni vsi člani ŽPS-ja na redni sestanek v kaplaniji. Vabljeni tudi člani ŽPS iz župnije Babno Polje.

 

POSTNI ČAS

V sredo bomo začeli postni čas, ki nas vabi, da snamemo masko z obraza in srca, z življenja in mišljenja, kajti človekovo življenje ni karneval, ampak nekaj več, od Boga zaupanega in odgovornega. Postni čas se bo zaključil s praznovanjem velikonočnega tridnevja, ki se začne s krizmeno sv. mašo na veliki četrtek. Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja. Pepel je znamenje minljivosti, smrti, pa tudi človekove krhkosti, saj se tudi on po smrti spremeni v prah in pepel. Vernemu človeku je pepel tudi znamenje pokore in prenovitve. Kakor ogenj »prenovi« nekaj v pepel, tako naj bi se človek s pokoro prerodil v novega človeka. Pepel pomeni človekovo telesno minljivost. Ko mašnik na začetku postnega časa vernikom s pepelom na čelo začrta znamenje križa in izreče: "Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš," napoveduje konec zemeljskega življenja. Vse sčasoma postane pepel, tako veliko in pomembno, kot tudi majhno in nevredno. Postni čas je spokorni čas. Kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu. Naše notranje prizadevanje naj bi se na zunaj izražalo v poglobljeni molitvi, postu (odpovedi) in dobrih delih. Tudi Kristus se je pred nastopom javnega delovanja štirideset dni postil v puščavi, o čemer pišejo trije evangelisti (prim. Mt 4,1–11, Mr 1,12–13 in Lk 4,1–13). Strogi post je na pepelnico in veliki petek, zdržek od mesa in mesnih jedi pa vsak petek v postnem času. Namen posta ni prvenstveno v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve.

 

NEKAJ PREDLOGOV ZA POSTNI ČAS

Kardinal Daneels, s svojim znanim zdravim čutom, daje nekaj primerov oz. praktičnih nasvetov za dober postni čas. Vendar nič ne pomenijo, če nas ne približajo Bogu in ljudem. Ali pa če nas naredijo čemerne. V tem času moramo postati lažji in bolj veseli.

 

 • Moli. Vsako jutro očenaš in vsak večer zdravamarijo.
 • Poišči v nedeljskem evangeliju kratek stavek, ki ga boš premišljeval ves teden.
 • Kadarkoli kupiš kaj takega, česar ne potrebuješ za življenje (luksuzen predmet) daj nekaj tudi revežem ali kaki ustanovi.
 • Podari jim majhen odstotek. Preobilje zahteva delitev.
 • Naredi vsak dan komu kaj dobrega. Preden te on ali ona za to prosi.
 • Ko ti kdo reče kaj neprijetnega, ne misli, da bi mu moral takoj vrniti z enakim. To ne vzpostavlja ravnotežja. Dejansko padeš v kolesje. Raje utihni za minuto in kolo se bo ustavilo.
 • Če po četrt ure neuspešnega »prebiranja« ne najdeš pravega kanala na TV, izključi aparat in vzemi knjigo. Ali pa se pogovarjaj s tistimi, ki stanujejo s teboj.
 • V postnem času vstani od mize vedno nekoliko lačen. Specialisti za dietetiko so še strožji: tako delaj vse leto. Ena oseba med tremi trpi zaradi debelosti.
 • Že večkrat si obljubil, da boš nekoga poklical po telefonu ali ga obiskal. Stori to že vendar!
 • Ne daj se zavesti reklamam, ki oglašajo popust. Sicer je res 30% ceneje. Toda tvoja omara za obleko začenja pokati in je za 30% preveč nabasana.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

V času šolskih počitnic so uradne ure samo po maši.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj

Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik