Splošna obvestila april 2016

SV. MAŠE V STAREM TRGU: V tokratnih pisnih oznanilih ste opazili, da sem začel pisati sv. maše še za »tretji namen«. Iz škofije so me namreč opozorili, da ne delam prav, ko mašujem skoraj vsak dan po dvakrat, eno sv. mašo pri fari, drugo pa na podružnicah oz. v Babnem Polju. Tega pa po cerkvenih pravilih ne bi smel početi. Duhovnik lahko med tednom mašuje le enkrat na dan, izjeme so pogrebi in pa posebne priložnosti. Za tretjo mašo pa bi moral celo vprašati za dovoljenje škofa. Veliko sem o tem premišljeval, kaj naj storim, da ustrežem pravilom (to pravilo je za dobro duhovnika, da se ne iztroši v nekaj letih), pa da hkrati delujem za dobro življenja župnije. Župnija Stari trg je velika in prostrana, z največ podružničnih cerkva v ljubljanski nadškofiji. Starotrški župnik ima na skrbi tudi soupravo župnije Babno Polje. Ne morem tudi mimo dejstva, da za toliko maš, kot jih vi farani darujete v naši župniji, je to malokje (odkar sem prišel, sem sprejel preko 4000 namenov za maše!). V teh štirih letih, kar sem vaš župnik, sem rad ustregel vašim željam glede sv. maš. Ni mi bilo težko maševati še drugič isti dan na podružnici. Upam, da boste razumeli, zakaj bodo odslej delavniške sv. maše samo pri fari v Starem trgu in v Babnem Polju. Duhovnik, ki mašuje pri fari, mašuje po prvem namenu, drugi in tretji namen pa bodo maševali duhovniki drugod. Večinoma so ti duhovniki misijonarji (v Ukrajini, v Turčiji, na Madagaskarju, v Šri Lanki...) in so za sv. maše zelo hvaležni, saj se s temi darovi preživljajo. Prosim vas, da sprejmete to spremembo dobrohotno in se vam zahvaljujem za razumevanje. Hvaležen sem vam, da me sprejemate za svojega duhovnika in zame skrbite. Prosim vas, da sodelujemo še naprej, da molite zame, jaz pa bom za vas.

SKAVTSKA AKCIJA ZBIRANJA STAREGA PAPIRJA: vsako leto nas naši skavti vabijo, da jim pomagamo zbirati odpadni papir. Od sobote, 8. aprila, do ponedeljka, 18. aprila bo na parkirišču pod farovškim skednjem pri farni cerkvi v Starem trgu postavljen kontejnar, v katerega lahko prinesete odpadni papir. Pomagajte našim skavtom.

TEDEN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE:
v tednu od 10. do 17. aprila bo vsa vesoljna Cerkev molila za duhovne in predvsem duhovniške poklice. Brez duhovnikov smo izgubljeni. To čutijo že mnoge župnije, ki nimajo svojega pastirja. Zato si v tem tednu podajmo roke in jih sklenimo v skupni molitvi. Postanimo Cerkev, ki rojeva duhovnike, »Božje poslance«, da bo bodo »varovali šibke, postavili pokonci padle, poiskali izgubljene, vsem pomagali in vsem s svojo roko pokazali varno pot v večno domovino« (A. M. Slomšek). Na 4. velikonočno nedeljo bomo obhajali nedeljo Dobrega Pastirja. Gospoda bomo prosili, da nam nakloni duhovne poklice.

gosta ZAKONCA VILMA IN DANI SITER:
V sredo, 13. aprila, 2016 bo v kaplaniji v Starem trgu ob 20h srečanje za vse zakonce, ne glede na starost, starejše in mlajše, še posebej pa vabljeni na to srečanje starši letošnjih BIRMANCEV in PRVO-OBHAJANCEV. Srečanja se udeležita oba starša kot zakonca, ne samo mame! Srečanje bosta vodila dobro poznana zakonca Vilma in Dani SITER. Spregovorila bosta o vlogi Sv. Duha v našem življenju. Gotovo bo to srečanje obogatitev za vse zakonce, še posebej za starše birmancev in prvoobhajancev. Udeležimo se tega srečanja!

SV. BIRMA V STAREM TRGU -
v soboto, 30. aprila, ob 10h bo slovesnost podelitve zakramenta sv. birme za 56 letošnjih birmancev iz obeh župnij (53 iz župnije Stari trg, in 3 birmanci iz župnije Babno Polje). Birmovalec bo g. opat Janez NOVAK iz Stične.
DEVETDNEVNICA: Birmanci, botri in starši bomo v tednu pred birmo (od 25. do 29. aprila) vsak dan ob 19h obhajali bližnjo pripravo in skupno molitveno »devetdnevnico«. Udeležba na tej devetdnevnici je za birmance obvezna, za starše in botre pa zelo priporočena.
SREČANJE z birmovalcem g. opatom Janezom Novakom bo prvi dan, v ponedeljek, 25. aprila, ob 18h.
SESTANEK za starše birmancev bo v torek, 26. aprila ob 18h (pred večerno sv. mašo) v farni cerkvi.

BELJENJE FARNE CERKVE v Starem trgu:
Dela v cerkvi napredujejo in bodo končana predvidoma v tednu pred farnim žegnanjem. V četrtek in petek pred celodnevnim češčenjem bomo našo cerkev generalno očistili in vrnili cerkveno opremo nazaj na prvotno mesto. Dobrodošla bo vsaka pridna roka. Naj bo naše skupno svetišče odraz tudi naše vere.

DAROVI ZA POTREBE CERKVE:
- za potrebe farne cerkve v Babnem polju: družina KOČEVAR in JANEŽ,
- v dober namen za potrebe farne cerkve v Starem trgu ste darovali domači in sorodniki Stanislava Kraševec; gregorijanske sv. maše za pokojnega Stanislava Kraševec bodo opravili v samostanu Stična.
- namesto cvetja na grob pokojnega Baraga Franca (Pudob) ste darovali domači za potrebe farne cerkve v Starem trgu.
Hvala za vaše darove.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

V času šolskih počitnic so uradne ure samo po maši.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik