Splošna obvestila januar/februar 2017

NEDELJA SVETEGA PISMA - 29. januarja: današnjo nedeljo se posebej spominjamo knjige vseh knjig – Svetega pisma. Bog ve kdaj in na kakšen spomin je vezano naše prvo srečanje s Svetim pismom. So bile to pripovedi naših babic takole ob večerih, mogoče slikanica, prava knjiga ali že zgoščenka (CD). Vse to so zgolj posode za Božjo besedo, ki se spreminjajo s časom. Vsebina – BOŽJA BESEDA – ostaja v vseh časih ista in nespremenjena. Na njej temelji naša krščanska vera. Bogu se lahko zahvalimo za ta neprecenljivi dar naše vere.

SVEČNICA - v četrtek, 2. februarja, obhajamo praznik Jezusovega darovanja - svečnica. Sv. maši bosta v Starem trgu zjutraj ob 8h in zvečer ob 18h, v Babnem polju ob 16.30h.
Pri vseh mašah bo na začetku blagoslov sveč. Prinesite svoje sveče od doma, ali pa jih preprosto po maši vzemite blagoslovljene domov. Prižigali jih boste predvsem ob stiskah in ob času hude ure. Po ustaljeni navadi bodo vaši darovi za te sveče namenjeni za razsvetljavo v cerkvi.

PRVI PETEK: na prvi petek v mesecu, 3. februarja, bom obiskal bolne in ostarele in jim prinesel Najsvetejše na dom. Zjutraj ob 8h eno uro in uro pred večerno mašo bo možnost za spoved.

SV. BLAŽ - mučenec, petek, 3. februarja:
Sv. Blaž je živel konec 3. stol. v Armeniji in kot škof pretrpel mučeniško smrt leta 316. V vsej Cerkvi velja sv. Blaž za priprošnjika zoper bolezni grla in vsakega drugega zla. Legenda, ki se opira na zgodovinsko jedro, namreč pripoveduje, da je bil Blaž najprej zdravnik, potem pa škof v Sebasti. Ko je začel cesar Licinij preganjati kristjane, so prijeli tudi Blaža. Peljali so ga pred sodnika. Naproti mu je prihitela vdova z edinim sinom in jokaje prosila svetnika, naj reši otroka gotove smrti. Požrl je ribjo kost, ki je niso mogli spraviti iz grla. Trpel je silne bolečine. Sv. Blaž je nekoliko pomolil, dečka blagoslovil in ga ozdravljenega vrnil srečni materi. Sam pa je šel naprej v strašno smrt.
Češčenje sv. Blaža je bilo med vernim ljudstvom že od nekdaj zelo razširjeno. V zvezi z omenjenim čudežem, ki ga je storil svetnik na poti v smrt, deli Cerkev vsako leto na god sv. Blaža - Blažev blagoslov. Mašnik najprej blagoslovi sveče za ta blagoslov s posebno molitvijo. Nato vzame dve sveči, zvezani v obliki križa, in ju približa grlu vsakega, kdor želi prejeti Blažev blagoslov. Blagoslov podeli z besedami: »Na prošnjo sv. Blaža, škofa in mučenca, naj te Bog varuje bolezni v grlu in vsakega drugega zla. V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.« Na te besede odgovorimo z "Amen".
Vabljeni k večerni sv. maši, pri kateri bomo podeljevali tudi Blažev blagoslov.

SVETOVNI DAN BOLNIKOV: 11. febr, na god Lurške Matere Božje, obhajamo svetovni dan bolnikov, letos obhajamo srebrni jubilej, 25 let. Papež Frančišek je napisal poslanico z naslovom: Čudenje na Božjimi deli: Velike reči mi je storil Vsemogočni. Osrednja svetovna slovesnost bo v Lurdu, pri nas pa v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah v soboto, 11. febr., ob 10h. Slovesnost bo vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar.
Svetovni dan bolnikov in njegovo bližino naj zaznamuje naša pozornost do bolnikov in trpečih. Pomagajmo jim nositi bremena. Stojmo jim ob strani, tako da jim izkažemo svojo bližino in ljubezen, da jim pokažemo, da niso sami, da molimo zanje, da z njimi delimo trpljenje in žalost, da jim pomagamo nositi križ. Obiščimo jih po bolnišnicah, domovih za ostarele in po hišah.
Ko pride kakšna preizkušnja, bolezen, trpljenje ali bolečina, morda nekoliko pozabimo in težje začutimo Božjo bližino, ljubezen, in težje opazimo Jezusovo roko, ki nas dviga v Očetovo naročje. Vendar Bog nikogar ne pusti samega. Trpljenje, križ tudi nikoli ni kazen. Je bil morda Jezusu naložen križ za kazen, ker je kaj narobe naredil? Seveda ne! Ampak preko križa prihaja na ta svet odrešenje za mnoge ljudi.

INFORMATIVNA DNEVA:
Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu vabita osmošolce in devetošolce na INFORMATIVNA DNEVA
v petek, 10. februarja 2017, ob 9h in 15h in
v soboto, 11. februarja 2017, ob 9h. Vabljeni vsi, ki se odločate o vpisu na srednje šole.

S. EMA TELIČ, usmiljenka:
Po več kot 60 let v življenja v tujini, v Čilu, je odšla domov k Nebeškemu Očetu s. Ema Telič, hči krščanske ljubezni (usmiljenka). Rojena je bila 31.10.1926, v Kozariščah, Stari trg pri Ložu. V Družbo hčera krščanske ljubezni je vstopila leta 1946 v Sieni v Italiji. Delovala je kot medicinska sestra v bolnici Sv. Vincencija Univerzitetne klinike Casillia Santiago v Čilu. Umrla je v petek, 20. januarja 2017, v ponedeljek, 23. januarja je bila tam pokopana. Sestra, ki je z njo živela in delala, je o njej med drugim napisala: "Učila sem se od njenega življenjskega pričevanja, njenega močnega orožja vere, o kateri je vedno govorila, da je to največji dar, ki ga je prejela od svojih staršev: močna vera in zaupanje v Boga." Vseskozi je bila ljubeče povezana s sestrami domače province v Sloveniji. Njene sosestre jo priporočajo v molitev. Gospod, daj ji večni mir in pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru.
Njena sosestra, S. Bernarda iz Šentjakoba, si želi priti v kontakt z njenimi sorodniki, in prosi, da jo pokličejo na njeno tel. številko (tel. 051/035-850). Kakršno koli informacijo lahko sporočite tudi v farovž, in jo bom posredoval naprej. Bogu hvala za s. Emo Telič.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

ŽUPNIJSKI URAD JE DO NADALJNEGA ZAPRT!

V NUJNIH PRIMERIH POKLIČITE NA SPODNJO ŠTEVILKO

ALI PIŠITE NA ELEKTRONSKI NASLOV.

DOGAJANJE V ŽUPNIJI SPREMLJAJTE PREKO SPLETNE STRANI:

www.zupnija-staritrg.si

ALI FB PROFILA: @svetijurijst

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj

Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik