Velika sobota

Zjutraj ob 7.00h - blagoslov vode in velikonočnega ognja pred farno cerkvijo. Jutranji blagoslovljen ogenj fantje in mežnarji raznesejo po vseh hišah v župniji, ki si to želijo. Po mnogih hišah pa nimate več krušnih peči ali štedilnikov na drva, zato si v ta namen priskrbite svečko, ki bo, prižgana z blagoslovljenim ognjem velike sobote, gorela do velikonoč. jutra.

 

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL

Priprava in uživanje velikonočnih jedil je nepozaben običaj, brez katerega bi si težko predstavljali velikonočne praznike. Urejeno stanovanje, praznična obleka in priprava jedil ustvarja v družini vzdušje praznovanja. Ko mama pripravlja jedila za blagoslov, je prav, da smo vsi zraven. Košaro pokrije z belim prtom in vanjo polaga jedila. Pri tem naj razlaga, kaj posamezna jed pomeni.

 

ČEŠČENJE JEZUSA V GROBU

Na veliko soboto bo od 13. ure v farni cerkvi v božjem grobu izpostavljeno Najsvetejše. Vsa družina pridemo v cerkev počastit Najsvetejše (zakrito s tančico) in 'kušnit Boga' (poljubit mrtvega Jezusa in njegove rane) v Božjem grobu.

 

Ob 17.30h - vaje za ministrante.
Ob 19h - slovesni obredi velikonočne vigilije - s seboj prinesite svečke (poskrbimo tudi za zaščito, da ne bodo klopi zakapljane z voskom).

 

Po izročilu Cerkve je velika sobota namenjena pripravi na praznik in na večer bdenja (vigilije) za Gospoda. Že Izraelcem je bilo rečeno, naj v noči izhoda iz Egipta, v tisti strašni noči, ko so jedli jagnje in umirali prvorojenci, bdijo. Tudi kristjani po vsem svetu bdimo in čakamo Gospoda. Jezus je namreč po svoji smrti in pokopu odšel od nas z obljubo, da bo tretji dan vstal. Gospod se bo torej vrnil, zato je prav, da ga verni pričakamo čuječi. To noč vse postaja novo; človek in stvarstvo.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

V času šolskih počitnic so uradne ure samo po maši.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj

Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik