Aktualna obvestila

JUNIJ 2023

Župnik bo starejše obiskal na prvi petek, 2. junija. Naročite lahko nove obiske.

ŽEGNANJE NA KNEŽJI NJIVI: soseska sv. Trojice, bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 3. 6., ob 19.00. Pri maši bomo blagoslovili nove klopi. Vabljeni!

V ponedeljek, 5. 6., odpadejo dopoldanske uradne ure.

ZAPOVEDAN PRANIK, 8. 6.: SVETO REŠNJE TELO IN KRI: praznična maša bo ob 8.00 zjutraj v Starem trgu, ob 19.00 v Viševku s procesijo po polju ter ob 17.30 v Babnem Polju. (V primeru slabega vremena bo večerna sveta maša v Starem trgu.) Na ta dan bodo po večerni maši VEROUČENCI prevzeli spričevala! Telovska procesija v Babnem Polju bo v nedeljo, 11. 6., po maši ob 8.30.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 10. 6., ob 9.00 v Starem trgu.

ŽEGNANJE NA OTOKU: soseska sv. Primoža in Felicijana, bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 10. 6., ob 19.00. Vabljeni!

Pri sv. mašah v nedeljo, 11.6. se nam bosta predstavila Klemen in Jure, ki se julija skupaj s skupino osmih prostovoljcev (projekt POTA) odpravljata na misijon v Turčijo, kjer deluje slovenski misijonar-nadškof Martin Kmetec. V Turčiji bodo pomagali pri obnovi cerkve in ostalih delih na škofiji. V ta namen zbirajo sredstva, zbran denar bodo namenili za gradbeni material in škofijo, del pa bo namenjen tudi tamkajšnji Karitas (ostale stroške si krijejo prostovoljci sami). Svoj dar boste lahko oddali po maši na stojnici pred cerkvijo.

NAGRADNI IZLET na morje za pridne šmarničarje bo v soboto, 17. 6. Na izlet gredo lahko otroci, ki so v maju zbrali vsaj 23 listkov. Prijavijo se na zadnji dan šmarnic, 31. 5., pri voditeljih na podružnicah. Odhod avtobusa bo ob 8.00 izpred župnišča. Predviden povratek je okoli 18.00. Otroci naj imajo seboj hrano, pijačo ter opremo za kopanje in sončenje. Za varstvo je poskrbljeno.

Na praznik SRCA JEZUSOVEGA, v petek, 16. 6., bodo maše ob 8.00 v Starem trgu, ob 17.30 v Babnem Polju ter ob 19.00 v Viševku.

Vaščani Nadleska bodo v petek, 23. 6., ob 19.00 obhajali zaobljubljeno mašo proti koleri na čast Janezu Krstniku. Lepo kresovanje! Ta dan izjemoma ne bo večerne maše v Starem trgu!

BABNO POLJE: na kresni večer, 23. 6., bodo farani Babnega Polja praznovali »2. farni piknik«. Praznovanje s srečelovom se bo začelo ob 18.00 na župnij-skem vrtu. Vabljeni vsi farani Babnega Polja.

BABNO POLJE: v soboto, 24. 6., župnija Babno Polje obhaja dan celo-dnevnega češčenja Svetega Rešnjega Telesa in Krvi. Najsvetejše bomo izpostavili med 10.00 in 12.00 ter med 14.00 in 17.00. Ob 17.00 sledi slovesni sklep ter sveta maša. Vabljeni k molitvi ter sklepu. Ta dan bo maša v Starem trgu izjemoma dopoldan ob 8.00!

DEKANIJSKI MISIJON 2023: v pripravi na misijon sklicujemo prvi sestanek pripravljalnega odbora, ki bo v učilnici kaplanije v ponedeljek, 19. 6., ob 20.00. Vabljeni člani ŽPS Stari trg ter predstavnica Babnega Polja. Nekateri farani boste v prihodnjih dnevih povabljeni k sodelovanju. Kdor bi želel sodelovati pri načrtovanju dogodkov ali ima kak predlog ali idejo, naj to sporoči župniku, da ga bo vključil v sodelovanje, oz. v odbor. Na misijon pa se že pripravljamo z molitvijo, ki jo molimo po vsaki sveti maši.

Napovedujemo župnijsko romanje v RIM: od sobote, 27. 4. do torka, 30. 4. 2024. Več informacij bo podanih v septembru, ko bomo tudi odprli prijave. Že sedaj si rezervirajte čas ter prihranite kak EURO. Predvidena cena romanja bo med 300 in 350 €.

Za + Terezijo KLANČAR ter ++ družini MATIČ in TRILLER so bil naročene in oddane gregorijanske maše.

POLETNI ORATORIJ: prijavnice za poletni oratorij zbiramo do nedelje, 18. 6. Prijavnice so na razpolago v cerkvi ter na župnijski spletni strani. Oratorij bo potekal od 31. 7. do 4. 8. 2023.

 

MAJ 2023


SVETE MAŠE NA PODRUŽNICAH: med majem in septembrom že nekaj let ob ponedeljkih in četrtkih obhajamo večerne maše na podružnicah. Povabljeni ste, da darujete za svete maše v svoji soseski ter da ste navzoči, ko se Najsvetejša daritev obhaja v vaši vasi. Vsem vasem je ponujena možnost, da se v vasi obhaja tisto, zaradi česar cerkev v vasi sploh obstaja. Naj bo to dogodek milosti za vso vašo sosesko!

SEJI ŽPS: Seja ŽPS za Stari trg bo v sredo, 3. 5., ob 20.00 v župnišču. Srečanje članov ŽPS za župnijo Babno Polje bo v ponedeljek, 15. 5., ob 20.00 pri Grabnarjevih.

Župnik bo starejše obiskal na prvi petek, 5. maja. Naročite lahko nove obiske.

FLORIJANOVA MAŠA ZA GASILCE bo v nedeljo, 7. 5., ob 8.30 v Babnem Polju ter bo 10.00 v Starem trgu.

Založba Ognjiče je izdala knjigo KAKO LENKA PREŠERNOVA SVOJEGA BRATA PESNIKA POPISUJE. Knjigo je pred 90. leti napisal duhovnik in Prešernov sorodnik Tomo Zupan. Naš bivši župnik g. Janez Kebe, je knjigo uredil in dopolnil ter dodal še šest sestavkov Prešernovih sodobnikov, ki govorijo o njem. Nekateri podatki v knjigi so novi celo v slovenskem prostoru. V knjigi je omenjen tudi Prešernov sošolec Jurij Kosmač (Kosmačev) iz Dan. Cena knjige je 7,9 EUR, vsi prihodki od nje pa so namenjeni humanitarnemu delu slovenskih misijonarjev, zato nakup knjige lepo priporočamo. Knjiga se bo prodajala v nedeljo, 7. 5., po vseh svetih mašah v obeh župnijah. Do konca maja pa jo boste lahko dobili pri ga. Marti Šebenik v Viševku.

SKAVTSKE OBLJUBE: naši skavti se bodo med petkom, 5.  7. 5., mudili na Križni gori, kjer se bodo pripravljali in na koncu med sveto mašo v nedeljo, 7. 5., ob 15.00 slovesno obhajali skavtske obljube. Vabljeni!

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 13. in 27. 5., ob 9.00 v Starem trgu.

PRVO SVETO OBHAJILO bo v nedeljo, 14. 5., ob 8.00 v Babnem Polju (trije otroci) ter ob 10.00 v Starem trgu (pet otrok).

VEROUČENCI bodo sveto spoved opravili v zadnjem tednu maja. Takrat se zaključi veroučna šola. Spričevala bodo prevzeli na praznik Svetega Rešnjega Telesa, 8. 6., zvečer—več informacija sledi.

ŽEGNANJE NA KLANCAH: soseska sv. Pankracija bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 13. 5., ob 19.00. Vabljeni!

PROŠNJI DNEVI: tri dni pred praznikom Gospodovega vnebohoda, bomo v Viševku, Ložu ter v Podcerkvi prosili za blagoslov pri delu na polju in drugod.

GOSPODOV VNEBOHOD: v četrtek, 18. 5., obhajamo praznik, ko se spominjamo zaključka prikazovanj Vstalega Gospoda svojim učencem. Svete maše bodo ob 8.00 in 19.00 v Starem trgu ter ob 17.30 v Babnem Polju.

ŽEGNANJE ZA DANE IN ŠKRILJE: soseska sv. Izidorja in sv. Urbana, bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 20. 5. ob 19.00. (pri kapeli sv. Izidorja) Vabljeni!
V nedeljo, 21. 5., bo pri maši ob 10.00 v Starem trgu pel ŽPZ KR'SNICE. Med drugim bodo pele latinsko mašo Missa pro juventute od Tineta Beca.

ŽEGNANJE NA GORENJEM JEZERU: soseska sv. Kancijana in tov., bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 27. 5., ob 19.00. Vabljeni!

BINKOŠTI, 28. 5.: svete maše bodo ob 7.30 v Starem trgu, ob 8.30 v Babnem Polju ter ob 10.00 na Križni gori. V primeru lepega vremena bo sveta maša zunaj pred cerkvijo, zato vzemite seboj kakšno blazinico ali stolček. Ob 8.30 se pri prvi kapelici pri sv. Ani začenja molitev Pot luči (14. postaj vstajenjskih dogodkov). Lepo vabljeni!

 

APRIL 2023


Župnik bo starejše obiskal v torek, 4. aprila!

Velikonočno čiščenje cerkve in okolice v Starem trgu bo v sredo, 5. 4., ob 16.00 uri. Na vrsti so vaščani Vrhnike, vendar se lahko pridruži kdor ima čas, saj je potrebno pomesti zvonik in urediti okolico. V Babnem Polju se cerkev in okolica čistita v ponedeljek, 3. 4., ob 16.00.

VEROUČENCI imajo do nedelje, 16. 4. veroučne počitnice. Obvezno pridejo k obredom svetega tridnevja in seveda k nedeljskim mašam.

V četrtek, 13. 4., bo naša župnija sprejela in kratko gostila križ Svetovnega dneva mladih. Ob 18.00 bomo z mladimi oblikovali molitveno uro. Križ bo v cerkvi do petka, 14. 4., popoldan. V času gostovanja milostnega križa, bo cerkev odprta za molitev. Vabljeni!

V ponedeljek, 17. 4., bo ob 19.30 v veroučni učilnici v kaplaniji sestanek staršev letošnjih prvoobhajancev.

OBVEZNE MINISTRANTSKE VAJE bodo vsak dan pred obredi velikega tedna ter v petek, 21. 4. ob 18.00 v Starem trgu.

V soboto pred sv. Jurijem, 22. 4., bomo v Starem trgu obhajali DAN CELODNEVNEGA ČEŠČENJA SVETEGA REŠNJEGA TELESA. Ob 9.00 bomo izpostavili Najsvetejše. Celodnevno češčenje svetega Rešnjega telesa je milosten trenutek za vsakega izmed nas, za našo župnijo in naš kraj. Povabljeni k molitvi po vaseh. Da bi bila udeležba čim večja, smo na zadnji seji ŽPS vasem priključili še skupine, ki delujejo v okviru župnije. Vsak lahko seveda pride večkrat.

-ob 9h: Podgora, Vrh, Babna Polica in člani Župnijske Karitas
-ob 10h: Dane, Klance, G. Jezero, Laze, Otok in skavti
-ob 11h: Nadlesk, Podcerkev in člani Schonstattske duhovne družine
-ob 12h: dekanijski duhovniki
-ob 13h: Markovec, Knežja Njiva, Vrhnika in člani molitvenega občestva Prenove v Duhu
-ob 14h: Iga vas, Viševek in člani zakonskih skupin
-ob 15h: Šmarata, Kozarišče in oratorijski animatorji ter mladina
-ob 16h: Bloška Polica, Lož, Podlož, Sv. Ana in jasličarji
-ob 17h: Stari trg, Pudob, G. in D. Poljane in člani MePZ Sveti Jurij
-ob 18h: SLOVESNI ZAKLJUČEK: Zmolili bomo litanije Srca Jezusovega, zapeli zahvalno pesem ter prejeli blagoslov z Najsvetejšim. Takoj zatem bo sveto mašo vodil g. Matej GNIDOVEC, kaplan v Šentjerneju.

V nedeljo, 23. 4., ob 10.00 obhajamo v Starem trgu FARNO ŽEGNANJE. Žegnanjsko sveto mašo bo vodil naš bivši kaplan, g. Aleš TOMAŠEVIĆ, župnik v Sostrem pri Ljubljani. Po maši bo sledilo skromno skupno kosilo. (golaž, »kaura« in pecivo)

Gospodinje lepo prosimo, da kaj sladkega prinesejo v soboto, 22. 4., med 14.00 in 17.00 v kaplanijo na spodnji vhod. Že vnaprej velika hvala vsem sodelujočim pri pogostitvi! Ta dan res nimate razloga, da bi hiteli domov. Pogostitev s pecivom in kavo bo tudi po jutranji sveti maši.

Med 23. in 30. 4., poteka teden molitve za nove duhovne poklice. Pri tedenskih svetih mašah bomo razmišljali ob pripravljenem gradivu z naslovom: »Poklicani, da bi živeli!« V ta namen stalno molimo in prosimo, saj je: »žetev velika, delavcev pa malo«.


MAREC 2023


V petek, 10. 3., bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše. Kjer želite obisk duhovnika na domu, sporočite v župnišče. Pred Veliko nočjo bo župnik starejše obiskal še v torek, 4. aprila dopoldan!

MINISTRANTSKE VAJE za osnovnošolce bodo v soboto, 11. 3. ob 9.00 v Starem trgu.

SV. JOŽEF sobota, 18.3.: praznična sv. maša bo v Starem trgu ob 17.00. ČESTITKE VSEM MOŽEM IN OČETOM!

10. LETNO SREČANJE ČASTILCEV MARIJE ROMARICE, (organizira Slovenska Schoenstattska družina) bo potekalo v soboto, 18. marca, v župnijski cerkvi v Starem trgu. Srečanje se bo začelo ob 10.00 in bo trajalo do 13.00 ure. Ob 12.00 bo sveta maša, ki jo bo daroval naš pomožni škof, msgr. dr. Franc Šuštar.
Lepo povabljeni vsi župljani!

ŽEGNANJE V NADLESKU na čast sv. Jedrt, bo v soboto, 18. 3., ob 18.00. Lepo vabljeni!

SEJI ŽPS: Seja za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 20. 3., ob 19.00 v župnišču. Srečanje članov ŽPS za župnijo Babno Polje bo v sredo, 22. 3., ob 19.00 pri Grabnarjevih.

Od 20. do 25. 3., skavti na spodnjem parkirišču pri skednju zbirajo star papir.

MARIJINO OZNANJENJE v soboto 25. 3.: sveti maši bosta ob 18.00 v Starem trgu ter ob 16.30 v Babnem Polju. ČESTITKE VSEM MATERAM! Po večerni maši v Starem trgu in v Babnem Polju bo tudi krajši program ob materinskem dnevu, ki ga pripravljajo veroučenci in Lux beata.

SPREMEMBA URE VEČERNE MAŠE: od ponedeljka, 27. 3., naprej bodo večerne svete maše v Starem trgu ob 19.00, v Babnem Polju pa ob 17.30.

OLJČNE VEJICE bodo na voljo na tiho nedeljo, 26. 3., v Starem trgu (skedenj) in v Babnem Polju pred cerkvijo. Darovi od vejic gredo za vzdrževanje istrskih cerkva.

VEROUČENCI bodo velikonočno sveto spoved opravili pri verouku v tednu med 27. in 30. marcem.

V soboto, 1. 4., med 9.00 in 12.00 skavti za vse OŠ otroke organizirajo izdelovanje butaric v kaplaniji in v skednju.

CVETNA NEDELJA 2. 4.: pred svetimi mašami bo zunaj pred cerkvijo blagoslov zelenja. Popoldan vabljeni na velikonočno spoved. Od 15.30 do 17.00 bo v Starem trgu na voljo več dekanijskih duhovnikov. V Babnem Polju bo ta dan za spoved v zakristiji na voljo g. Markelj od 7.30 naprej. Dobro se pripravite, saj boste le tako v svojih srcih doživeli zmago, veselje in mir Vstalega Gospoda!

V petek, 31. 3., ob 20.00 vabljeni na nočni križev pot mladih na Križno goro (pridružite se lahko tudi starejši). Ob 19.45 se zberemo pri župnišču. Bodite primerno opremljeni ter imejte svetilko.

Hvala Tatjani Strle, Mileni Čuk in Damjanu Forjaniču za postno instalacijo pred oltarjem.

 

FEBRUAR 2023

V času zimskih počitnic ni verouka ter dopoldanskih uradnih ur (od 6. do 11. 2.).

SESTANEK STARŠEV VEROUČENCEV bo v četrtek, 16. 2., bo 18.45 (po večerni maši) v župnijski cerkvi. Namen sestanka je spodbuditi starše ali skrbnike k zanimanju za versko vzgojo otrok ter informiranje o poteku priprav za provoobhajance in birmance. Po srečanju bo možen pogovor z župnikom in katehistinjami. Prosimo za zanesljivo udeležbo vsaj enega od staršev/skrbnikov, sicer pa je sre-čanje odprto za vse, ki vas zanima verska vzgoja osnovnošolskih otrok.

Srečanje vseh KLJUČARJEV za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 20. 2., ob 19.00 v kaplaniji. (vhod zadaj) Vsak ključar bo na-prošen, da predstavi aktualno stanje svoje podružne cerkve.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 18. 2. in 4. 3., ob 9.00 v Starem trgu.

V noči iz torka, 21. 2., na pepelnično sredo, 22. 2., bomo imeli v župnijski cerkvi v Starem trgu 24-urno češčenje Najsvetejšega. Sveto Rešnje Telo bomo izpostavili v torek po sveti maši ob 18.00 (ta dan ne bo jutranje maše!) in imeli češčenje do večerne maše na pepelnico. V nedeljo, 19. 2., se boste pri svetih mašah lahko napisali na list za dežurstvo, ki bo pod korom. VABLJENI, da si tekom dneva ali noči za Gospoda vzamete vsaj eno uro časa. Seveda lahko pridete tudi večkrat. Na vsako polno uro bo najprej pol ure skupne molitve iz pripravljenih knjižic ali molitev rožnega venca (organizirate se spontano), zatem pa se predlaga še pol ure tišine za osebno molitev. Že vnaprej hvala vsem častilcem, saj lahko s skupno molitvijo izprosimo veliko milosti za vaše osebne in skupne (župnijske) namene! V času čaščenja na pepelnico, bo v Starem trgu med 8.00 in 9.00 dopoldan možnost svete spovedi.

PEPELNICA: sv. maši bosta ob 18.00 v Starem trgu ter ob 16.30 v Babnem Polju. Pred mašo bo možnost spovedi v obeh župnijah, v Starem trgu tudi med večerno mašo.

KRIŽEV POT bomo molili vsak postni pet-ek pol ure pred sveto mašo (ob 17.30) v Starem trgu, ki ga bodo vodili birmanci.

Pobožnost križevega pota bo od 1. do 5. postne nedelje potekala tudi na Križni gori. Molitev se začne ob 14.00 pri I. kapelici pri Sv. Ani. Istočasno, ob 14.00 se bo križev pot molil tudi v obeh župnijskih cerkvah v Starem trgu in v Babnem Polju. Lepo vabljeni k premišljevanju Gospodovega trpljenja.

PRVI PETEK: v petek, 3. 3., bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.

Lepa hvala članom ŽPS ter ostalim, ki boste pomagali voditi postno pobožnost na Križno goro ter v obeh župnijskih cerkvah. Hvala vsem, ki ste pospravili jaslice in okrasitev pred cerkvijo v Starem trgu in Babnem Polju.

Za + Marijo Kočevar iz Babnega Polja so bile naročene in oddane gregorijanske maše.

 

 

JANUAR 2023

 

Mašne namene v času uradnih ur sprejemam do vključno konca maja 2023.

Seja ŽPS za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 16. 1. ob 19.00 v župnišču.

Seja ŽPS za župnijo Babno Polje bo v ponedeljek, 23. 1. pri Grabnarjevih.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 21. 1. in 4. 2. ob 9.00 v Starem trgu.

SREČANJE BRALCEV BOŽJE BESEDE za obe župniji bo v soboto, 21. 1. po večerni maši v Starem trgu. Na srečanju nas bo nagovoril, spodbudil ter kratko podučil dramski igralec, dramatik in reži-ser, g. Gregor ČUŠIN. Vabljeni tudi novi bralci/ke!

USTANOVITVENO SREČANJE ZAKONSKIH SKUPIN: Vse pare, ki ste bili do sedaj povezani v različne zakonske skupine v naši župniji in vse pare, ki bi se želeli vključiti v (že obstoječo ali novo) zakonsko skupino vabimo na uvodno srečanje. Srečanje bo v dvorani kaplanije v četrtek, 26. 1. ob 19.00. Predstavljen bo namen zakonski skupin, prisluhnili boste kratkemu pričevanju ter se razdelili v nove/stare skupine. Vse skupine naj bi vsaj letos delovale po programu Družine in življenje (DiŽ). Uvodno srečanje se bo že štelo za redno srečanje, tako da bi z mesecem februarjem nadaljevali s srečanji po skupinah. Vse podrobnosti se boste dogovorili na srečanju. Vabljeni tudi zakonci iz sosednjih župnij!

SVEČNICA: v četrtek, 2. februarja je praznik Gospodovega darovanja ali svečnica. Sveti maši v Starem trgu bosta ob 8.00 in 18.00 ter v Babnem Polju bo 16.30. Nabirka pri maši je za razsvetljavo. Kupili boste lahko tudi blagoslovljene sveče.

PRVI PETEK: v petek, 3. 2., bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.

OBISK STARJŠIH PO DOMOVIH ZA OSTARELE: svojce, sorodnike ali skrbnike, ki imate svoje drage v domovih za ostarele v Loškem Potoku ali v Cerknici, lahko naročite za obisk duhovnika. Župnik gre z veseljem pred Božičem, Veliko nočjo ali po potrebi podeliti zakramente v omenjena domova, kjer je nastanjenih največ naših faranov.

NAPOVED DEKANIJSKEGA MISIJONA 2023: dekanijski duhovniki smo se na zadnji konferenci dogovorili, da bi po več letih imeli skupen misijon. Skupno bo geslo, simbol-logotip, pesem, molitev pred in v času misijona, plakati, radio in TV reklame, ipd. Skupna bo tudi ena ali več redovnih skupnosti, ki bodo v času misijona »naši« misijonarji. Vsaka župnija bo sama organizirala posamezna srečanja ter dogodke za vse starostne skupine (otroci, veroučenci, mladi in študentje, zakonci in družine, starejši,...) ter po posameznih področjih (bogoslužje, dobrodelnost—karitas ter oznanjevanje). Misijon bo potekal v začetku adventa v obeh župnijah. Člani ŽPS-jev ter voditelji skupin bomo v postu oblikovali poseben odbor za organizacijo misijona.

TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV: od 18. do 25. 1. bomo pri mašah molili in premišljevali za ta namen. Vabljeni!