Aktualna obvestila

14. FEBRUAR 2021

PEPELNICA:
za udeležbo pri svetih mašah na pepelnico se je potrebno prijaviti pri župniku, za Babno Poje pa pri ga. Magdi.

MAŠE OB NEDELJAH: Z nedeljo, 21.2. v Starem trgu začenjamo z obhajanjem nedeljskih maš ob štirih različnih terminih! Svete maše bodo ob 7.00, 8.00, 9.00 in 10.00. Pri maši je lahko do 15 oseb/družin iz istega gospodinjstva. K nedeljski maše vabljene zlasti vse družine. Obvezna predhodna prijava!

NEDELJSKO OBHAJILO: z nedeljo, 21.2. ukinjamo delitev svetega obhajila!

MAŠE MED TEDNOM: Za udeležbo pri sveti maši med tednom se ni potrebno več prijavljati!

V BABNEM POLJU je sveta maša ob sobotah ob 16.30. Tam je v cerkvi lahko pet (5) oseb/družin iz istega gospodinjstva. Prednost imajo tisti, ki so darovali za oznanjeni mašni namen. Za navzočnost pri sveti maši se prijavite pri ga. Magdi Mrvoš.

SVETA SPOVED: K sv. spovedi v Starem trgu lahko pridete vsak dan med tednom pred večerno mašo ter ob nedeljah med svetimi mašami. Spoved poteka v župnišču. Za sveto spoved se je potrebno vedno naročiti.

1. PETEK: v petek, 5.3. bom obiskal bolne in ostarele ter jim prenesel Najsvetejše. Kjer zaradi bolezni ali drugih razlogov ne želite obiska duhovnika, sporočite v župnišče.

AKCIJA KARITAS: kot vsako leto nas Slovenska karitas vabi k postni akciji »40 dni brez alkohola«. Mnogo družin trpi zaradi te odvisnosti. V znamenje solidarnosti ste povabljeni, da se pridružite tej akciji. S tem kepite tudi svoje zdravje, prispevate k večji varnosti na cesti ter ustvarjate pogoje za boljše in bolj iskrene odnose.

MAŠNE NAMENE sprejemam do konca junija 2021.

 

17. JANUAR 2021

MAŠE MED TEDNOM:
Za vsako udele-žbo pri sveti maši se morate predhodno prijaviti pri župniku. Najraje vidim, da mi v začetku tedna pošljete SMS na 031 771 113 z vprašanjem po prostem termi-nu. Izkušnja kaže, da je prostora dovolj za vse zainteresirane. Maša med tednom velja kot nedeljska maša, zato veroučenci po maši prejmejo tudi liturgični listek. Starši veroučencev ste res povabljeni, da tedensko ali vsaj mesečno skupaj pridete k sveti maši. V Babnem Polju je sveta maša ob sobotah ob 16.30. Tam je v cerkvi lahko pet (5) oseb/družin iz istega gospodinjstva. Prednost imajo tisti, ki so darovali za oznanjeni mašni namen.

MAŠE OB NEDELJAH: Z nedeljo, 24.1. v Starem trgu začenjamo tudi z obhajanjem nedeljskih maš. Maša bo ob 7.30 in ob 10.00. Pri maši je lahko do 15 oseb/družin iz istega gospodinjstva. Obvezno predhodno naročilo!

NEDELJSKO OBHAJILO:
Ob nedeljah se v Starem trgu med 9.00 in 9.30, za tiste, ki se maše ne boste mogli udeleži-ti, deli sveto obhajilo. Za prejem sv. ob-hajila se ni potrebno naročati. Doma se pripravite na obhajilo z molitvijo kesanja ter očenaša.

SPOVED: po naročilu ob petkih med 16.00 in 18.00. V Babnem Polju ob so-botah pred mašo.

ŽPS: V ponedeljek, 25.1. ob 19.00 bomo imeli člani ŽPS Stari trg pri Ložu sejo preko video konference. Člani boste povezavo in dnevni red dobili na elek-tronski naslov.

SVEČNICA: v torek, 2. februarja je praznik Gospodovega darovanja ali sveč-nica. Maša bo zjutraj ob 8.00 ter večerna ob 18.00. Prijavite se za udeležbo. Na-birka pri maši je za razsvetljavo. Kupili boste lahko tudi blagoslovljene sveče.

1. PETEK: v petek, 5.2. bom obiskal bolne in ostarele ter jim prenesel Naj-svetejše. Kjer zaradi bolezni ali drugih razlogov ne želite obiska duhovnika, sporočite v župnišče.

MAŠNE NAMENE sprejemam do konca maja 2021.

 

20. DECEMBER

SVETE MAŠE: za našo nadškofijo je trenutno možna maša z navzočim ljudstvom le med tednom (od ponedeljka do sobote).
V cerkvi je lahko hkrati največ 15 posameznikov ali 15 družin, saj gospodinjstvo šteje za eno enoto. K sveti maši lahko od ponedeljka, 21.12. pridejo domači iz skupnega gospodinjstva. Poleg sorodnikov za katere se daruje mašna daritev lahko k sveti maši pridete tudi drugi verniki. POZOR! Za udeležbo pri maši se morate obvezno predhodno naročiti pri župniku! Na teden lahko k sveti maši pridete samo enkrat! Tako bo pri maši lahko med tednom več različnih družin. Župnik vam bo določil kateri dan boste lahko navzoči pri sveti maši. V Babnem Polju ter na po-družnicah zaradi majhne površine cerkve do nadaljnjega ne bo svetih maš!

Za praznike (Božič, sv. Štefan, 1.1., Sv. trije Kralji) in nedelje, maša z ljudstvom ni mogoča! SVETA MAŠA IZ ŽUPNIJSKE CERKVE V STAREM TRGU BO NA BOŽIČ, 25.12. OB 9.00, Z NEPOSPREDNIM PRENOSOM PREDVAJANA NA TV ORON-u TER NA YOUTUBE KANALU ŽUPNIJE STARI TRG PRI LOŽU. Vabljeni k ogledu! Ta dan boste po predhodnem naročilu k obhajilu lahko prišli v žup. cerkev od 10.00 do 12.00!

BETLEHEMSKI LUČKO MIRU lahko do Božiča prižgete tudi v obeh župnijskih cer-kvah. Pred Božičem (med 21. in 24.12.) bosta župnijski cerkvi tekom dneva odprti za osebno molitev. POZOR! V cerkvi v Starem trgu je na enkrat lahko 15 ljudi, v Babnem Polju pa trije (3)!

Sv. Štefan: sobota, 26.12.: možnost prejema obhajila v Starem trgu med 8.00 in 9.00 ter v Babnem Polju ob 16.00.

Marija sveta Božja Mati: petek, 1.1.: možnost prejema obhajila v Starem trgu med 8.00 in 9.00 in v Polju ob 10.00h.

Sv. trije Kralji: sreda, 6.1.: možnost prejema obhajila v Babnem Polju ob 16.00 ter v Starem trgu med 16.30 in 17.30.

SPOVED in OBHAJILO za sobote in nedelje poteka kot do sedaj! K sveti spovedi ali obhajilu lahko v Starem trgu pristopite vsak petek med 16.00 in 17.30 v župnišču spodaj! Sveto obhajilo lahko v Starem trgu prejmete vsako soboto med 16.30 in 17.00 v cerkvi. Ter ob nedeljah med 7.30 in 9.30, prav tako v cerkvi. V Babnem Polju se obhajilo deli v soboto ob 15.30. K sveti spovedi lahko Babnopoljci pristopite ob sobotah od 14.30 naprej v zakristiji.

OBISK BOLNIKOV: bo izjemoma v četrtek, 7.1. Kjer zaradi bolezni ali drugih okoliščin ne morete sprejeti rednega obiska duhovnika na domu, to predhodno sporočite v župnišče.

OGLED JASLIC: Obe župnijski cerkvi bosta za ogled jaslic odprti na Božič, na Štefanovo ter v nedeljo, 27.12. od 13.00 do 18.00. Za ostale termine ogleda pokličite mežnarja Jožeta 031 732 990 ali Damjana 031 334 570. Za Babno Polje pokličite ga. Magdo 031 420 491. Otroci v jaslice položite darove, ki ste jih zbirali skozi adventni čas za akcijo »Otroci za otroke«. Velika hvala v imenu vseh revnih otrok!

TRIKRALJEVSKA AKCIJA 2021: »NAŠE VESELJE ZA SREČO DRUGIH«: Zaradi epidemije koledniki ne bodo hodili po hišah! Nalepko ter položnico za nakazilo darov misijonske akcije dobite v cerkvi. Hvala za podporo v imenu naših misijonarjev!

MAŠNE NAMENE sprejemam do konca aprila 2021.

VZDRŽEVANJE SAKRALNE DEDIŠČINE: Na Knežji Njivi smo zamenjali dotrajana vhodna glavna in zakristijska vrata. V župnijski cerkvi v Starem trgu smo na novo tapecirali vsa sedišča klopi. Hvala ekipi!

VSAK PREJEM ZAKRAMENTA LAHKO PREJMETE LE ZDRAVI VERNIKI (brez najmanjših simptomov respiratornih bolezni). ČE JE KDO OD DRUŽINSKIH ČLANOV POZITIVEN IN OSTALI NIMATE URADNO ODREJENE KARANTERE, PROSIM, DA VSEENO NE PRISTOPATE K ZAKRAMENTOM, SAJ OBSTAJA VELIKA VERJETNOST ŠIRJENJA OKUŽBE! LEPO PROSIM, DA JE VSAK ODGOVOREN DO SEBE IN DRUGIH! ZA ŽIVLJENJA GRE! Blaž, žpk

 

 

22. NOVEMBER

OBISK BOLNIKOV: Na prvi petek v decembru, 4.12. bo župnik obiskoval starejše po domovih. Kjer zaradi bolezni ali drugih okoliščin ne morete sprejeti rednega obiska duhovnika na domu to predhodno sporočite v župnišče.

SV. MIKLAVŽ v Dolino in v Polje pride na Miklavžev večer, 5.12.. Starši otrok do vključno 5. razreda OŠ prijavite svoje otroke do petka, 27.11.. Prijave z imenom, priimkom, naslovom ter letnikom rojstva otroka pošljite na e-mail: bernarda.okolis@gmail.com V povratni pošti vam bo ga. Bernarda sporočila vse potrebne informacije. Hvala občini Loška dolina in župnijski Karitas za financiranje letošnjega obdarovanja, ki bo za vse prijavljene otroke brezplačno.

BREZMADEŽNA: praznovanje Brezmadežnega spočetja Device Marije boste kot vse nedelje in praznike v »korona« omejitvah praznovali doma. Če je le mogoče si bogoslužje praznika oglejte po TV ali na spletu. V krogu družine zmolite kako daljšo molitev k Devici Mariji (rožni venec,….)

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA: se začne v torek, 15.12. Po vsej verjetnosti jo boste obhajali zasebno v krogu družine. Na naši spletni strani vas bo za vsak dan čakalo razmišljanje ter predlog za pogovor z molitveno spodbudo.

SPOVED PRED BOŽIČEM: v nedeljo, 20. 12. bo med 14.30 in 16.30 v cerkvi (g. Sandi-Grahovo), kaplaniji (g. kaplan Janez-Cerknica) ter v župnišču (župnik Blaž) možno prejeti zakrament svete spovedi. Za prejem svete spovedi se morate obvezo predhodno naročiti pri župniku, ki vas bo uvrstil na seznam k prostemu spovedniku ob določeni uri!

PRILAGOJEN POTEK VEROUKA: kateheti staršem veroučencev pošiljamo vsak prvi in tretji ponedeljek v mesecu gradimo za »verouk na daljavo«. Odziv in delo večine otrok je zelo spodbuden! Hvala staršem za posredovanje gradiva ter spodbude. Ko veroučenec/ka naredi vse 4 kateheze, naj jih starši kot scan ali fotografijo pošljejo na e-mail kateheta. Naloge bodo služile kot del zaključne ocene.

BESEDE NEČAKA JANEZA KVATERNIKA OB SLOVESU NAŠEGA ROJAKA, DUHOVNIKA MSGR. DR. PETRA KVATERNIKA:
Letošnjega januarja je stric Peter Kvaternik obhajal 70 let življenja. Ob njegovem jubileju smo se sorodniki v velikem številu zbrali na Dobrovi, najprej pri sv. maši v župnijski cerkvi, nato še k večurnem druženju v župnijski dvorani. Vesel je bil, da smo prišli skupaj. Takrat se nismo zavedali, da je to zadnje druženje »žlahte« z njim. Presenečal me je s svojimi številnimi zamislimi, kaj bi se dalo v življenju Cerkve izboljšati: tako na ravni župnije, kot na ravni škofije. Idej mu res ni zmanjkalo. Med druge jih je več let imel možnost širiti kot voditelj nadškofijske pastoralne službe in predavatelj na Teološki fakulteti. Hkrati je vse do zadnjega kritično spremljal tudi dogajanje v naši slovenski družbi. Dal bi mu tudi oznako »garač«. Ko se je iz župnije Škofljica, kjer je zgradil skupaj z verniki novo, moderno cerkev in župnijski dom, se je zavzeto lotil nalog v raznih cerkvenih službah. Zdelo se mi je, kot da ni znal reči: Ne!, oziroma da je premalo pazil na svoje zdravje. Kljub napredujoči bolezni mi je še letos poleti razlagal, da bi rad izdal še pregled del arhitekta brata Franceta in prav tako nekakšen obširnejši povzetek svojih pastoralnih pogledov. Bil je tudi hudomušen. En primer: Ko sem ga letos obiskal v bolnišnici, je že težko govoril. Na moje vprašanje, kako mu gre, je z rahlim nasmeškom polglasno dejal: »Umrčkat' bo treba!« Je slutil, da bo njegova bolezen hitro napredovala? Morda. V zadnjih letih ni bil več predavatelj, a je vseeno imel opravka z enim izpitom; čakal ga je namreč »izpit« iz sprejemanja bolezni in svoje nemoči v njej. Potrpežljivo jo je prenašal. Ni pa si mislil, da bosta 1. in 2. val epidemije koronavirusa tako neusmiljeno butnila vanj – zaradi preventivnih ukrepov ga zadnje tedne nismo mogli obiskovati. Obiskoval in tolažil ga je edino Gospod Jezus po svetih zakramentih, On, ki ga je poklical za svojega oznanjevalca in ga bo nekoč nagradil za 46 let zveste službe.

G. Peter bo pokopan v krogu najbližjih sorodnikov v družinskem grobu v Viševku. Skupno pogrebno mašo zanj, bomo imeli po koncu epidemije.


25. OKTOBER 2020

VEROUK NA DALJAVO:
Predvidoma 2.11. ter 16.11. boste starši veroučencev po elektronski pošti prejeli navodila za izvedbo verouka doma. Otroci bodo dobili določeno delo ter nalogo. Po koncu epidemije bomo domače delo ocenili, saj velja za redno veroučno snov. Listkov za obisk nedeljske maše ne delimo, naj pa otroci vseeno v liturgičnem zvezku opravijo nedeljsko domačo nalogo.

MISIJONSKA NEDELJA 2020: Hvala za darove, ki ste jih prinesli v nedeljo k svetemu obhajilu ter tudi med tednom k župniku osebno. Župnija Stari trg je zbrala 720 EUR, župnija Babno Polje pa 100 EUR. V imenu slovenskih misijonarjev iskrena hvala.

SPOVEDOVANJE PRED VSEMI SVETIMI: v nedeljo, 25.10. bo za spoved med 14.00 in 15.00 na voljo grahovski župnik, g. Sandi Osolnik, med 15.00 in 16.00 pa cerkniški kaplan, g. Janez Žerovnik. Poslužite se tudi možnosti osebne spovedi od srede do sobote ob 17.00 v desnem stranskem vhodu župnijske cerkve v Starem trgu.

VSI SVETI, 1.11.: oznanjene svete maše bo župnik maševal zasebno, oziroma jih oddal drugim duhovnikom, ki jim primanjkuje mašnih namenov. Župnik bo grobove blagoslavljal sam! Ob 11.00 na Babnem Polju, ob 13.00 na Bloški Polici, ob 13.30 v Ložu, ob 14.00 v Viševku, ob 14.30 v Podcerkvi, ob 15.00 na Škriljah. Ob uri bo pri pokopališki cerkvi zazvonilo, da se mi boste lahko v molitvenem duhu pridružili. Škofje vas vabijo, da se zberete v krogu družine ob 18.00 ter skupaj zmolite molitve za Vaše rajne (rožni venec,….)

2.11. DAN SPOMINA VERNIH RAJNIH IN MOLITEV »OČENAŠEV«: Župnik bo maševal zasebno. Molitve rožnih vencev po Vaših namenih "OČENAŠEV" bo župnik prav tako zmolil zasebno 2.11. ob 18.00. Prosim, če se mi v duhu pridružite. Imena vaših rajnih, za katere naj bi molil, zapišite na listek in ga v dneh pred praznikom vseh svetih oddajte v pehar pred oltarjem. Listek je že na raz-polago pod korom v obeh župnijskih cerkvah.

DEKANIJSKA KONFERENCA V STAREM TRGU: odpade!

PRVI PETEK: redno obhajanje bolnikov v novembru odpade! V nujnem primeru podelitve zakramentov na domu pokličite župnika.

ZAHVALNA NEDELJA: Hvala vsem, ki pomagate kakorkoli vzdrževati naše župnijsko življenje. Naj Vas Bog v obilju blagoslovi ter navdahne za vse dobro tudi v prihodnje. Krasilke in čistilke iz Dan lepo prosim, da vseeno pridejo očistiti in razkužiti cerkev ter simbolno z različnimi pridelki pred oltarjem okrasiti prostor za zahvalno nedeljo.

ČIŠČENJE CERKVE: Oznanjene skupine za čiščenje prosim, da kljub epidemiji pridete počistiti, razkužiti (razkužilo pripravi župnik!) in samo simbolno okrasiti župnijsko cerkev.

MAŠA ZA VOJNE IN POVOJNE ŽRTVE V VIŠEVKU: g. Simon Onušič jo bo maševal zasebno.

ODPOVED: do nadaljnjega so odpovedana srečanja vseh aktivnih skupin v župniji: pevski zbori, mladinska skupina, skavti, mini-stranti, molitvene in zakonske skupine,…

NEDELJSKO DAROVANJE ZA ŽUPNIJO: Župnija živi pretežno od darov vernikov, zato lahko nedeljski dar vržete v nabiralnik ob stanskem izhodu iz cerkve (po obhajilu). Darove za župniji lahko nakažete tudi na župnijska TRR. Velika hvala za Vašo pozornost in skrb. Hvala tudi vsem, ki v tem času darujete za »biro«.

VZDRŽEVANJE SAKRALNE DEDŠČINE: Kljub epidemiji bomo nadaljevali z obnovami naših svetišč. Zaključujejo se dela v Pudobu. Če bo novembra primerno vreme, se bo prebelil zvonik ter notranjost cerkve v Podcerkvi. Tam v teh dnevih poteka tlakovanje potke med cesto in cerkvijo. Stroške potke bo v celoti krila Občina Loška dolina. Barvanje zvonika v Ložu smo prestavili na pomladni čas. Hvala vsem, ki gmotno podpirate vzdrževanje cerkva.

 

11. OKTOBER 2020

PRILAGOJEN POTEK VEROUKA: s ponedeljkom, 19.10. nastopi za veroučence od 3. do 9. razreda verouk po skupinah. Vsi razredi so že razdeljeni na 2 skupini, k verouku pa bodo otroci prišli na vsakih 14 dni po eno šolsko uro. V tednu od 19. 10. pridejo k verouku vse prve skupine, naslednji teden vse druge skupine ter tako izmenično do konca leta. Veroučenci 1. in 2. razreda imajo verouk normalo vsak teden.

MISIJONSKA NEDELJA 2020: v nedeljo, 18.10. obhajamo misijonsko nedeljo z naslovom »Tukaj sem, pošlji mene«. Nabirke pri svetih mašah bodo namenjene delu naših misijonarjev.

SPOVEDOVANJE PRED VSEMI SVETIMI: v nedeljo, 25. oktobra ob 15.30 bo v Starem trgu, na voljo za spoved ali pogovor več dekanijskih duhovnikov.

VSI SVETI: na slovesni in zapovedani praznik, 1. novembra, ki je letos na nedeljo bodo sv. maše po običajnem nedeljskem redu. Popoldne se bomo zbrali k molitvi za pokojne in k blagoslovu grobov na pokopališčih: ob 8.30h: Babno Polje (po sv. maši)
ob 14h: molitve na Bloški Polici in v Podcerkvi
ob 15h: molitve v Viševku in v Ložu pri svetem Roku
ob 16h: molitve na Škriljah
Vse molitve bodo potekale zunaj pri pokopaliških križih in ne v cerkvah!
ob 17h: molitev 3 rožnih vencev za ver-ne rajne: Pridružite se pri skupni molitvi: v farni cerkvi sv. Jurija v Starem Trgu in v cerkvi sv. Nikolaja v Babnem polju!

2.11. DAN SPOMINA VERNIH RAJNIH IN MOLITEV »OČENAŠEV«: v ponedeljek, 2. novembra, bodo maše ob 8.00 v Starem trgu, ob 16.00 v Babnem Polju ter ob 17.00 v Viševku. Ob 18.00 bomo v farni cerkvi v Starem trgu molili tri rožne vence za vaše rajne - po namenu "OČENAŠEV". Imena vaših rajnih, za katere naj bi molili, zapišite na listek in ga v dneh pred praznikom vseh svetih oddajte v pehar pred oltarjem. Listek bo v kratkem na razpolago pod korom.

POPOLNI ODPUSTEK: Cerkev naklanja v prvih osmih dneh novembra popolni odpustek za vsak obisk pokopališča in molitev za rajne. Prav tako ga je mogoče prejeti v vseh cerkvah 1. in 2. novembra ter na prejšnjo ali na naslednjo nedeljo, če smo bili pri sv. spovedi in obhajilu, izpovedali vero ter molili po namenu sv. očeta (npr. očenaš).

DEKANIJSKA KONFERENCA V STAREM TRGU: lepo povabljeni, da se v sredo, 4. novembra v molitvi in pri sveti maši pridružite dekanijskim duhovnikom. Ob 9.00 se bo v cerkvi v Starem trgu molil rožni venec, ob 9.30 pa bo sledila sveta maša.

PRVI PETEK: na prvi petek v mesecu novembru, 6. novembra bom obiskal bolne in ostarele in jim prinesel Najsvetejše na dom.

ZAHVALNA NEDELJA: v nedeljo, 8. novembra, bomo obhajali zahvalno nedeljo, ko se bomo Bogu Stvarniku zahvalili za vse prejete dobrote v našem življenju. Bogu hvala tudi za mnoge dobre ljudi, ki storite veliko dobrega za obe župnijski občestvi.

MAŠA ZA VOJNE IN POVOJNE ŽRTVE V VIŠEVKU: v Viševku bo v nedeljo, 8. nov., ob 14.00 sv. maša za vse žrtve vojnega in povojnega nasilja. Somaševanje bo vodil g. dr. Simon Onušič.

ZAČASNA ODPOVED: zaradi negotovih razmer odpovedujemo srečanja vseh aktivnih skupin v župniji: pevski zbori, mladinska skupina, skavti, ministranti,...

 

13. SEPTEMBER 2020

POROKA: v soboto, 19. septembra se bosta v Pudobu poročila Urša, roj. ŠEPEC iz Podloža in Marko KORDIŠ iz Pudoba. Nov zakonski par priporočamo v molitev.

ŽEGNANJE na DOLENJIH POLJANAH: po godu svoje zavetnice, Žalostne Matere Božje, bo soseska obhajala žegnanjsko mašo v soboto, 19. septembra ob 17.30h. Vabljeni.

STIČNA 2020 bo zaradi epidemije potekala po dekanijah. Začetek bo v soboto, 19.9. ob 15.00 v mladinskem centru v Cerknici. Festival se bo zaključil s koncertom, ki se bo začel ob 20.00. Mladi se (danes, 13.9.!) prijavite na sticna.net ter svojo udeležbo v Cerknici, čimprej sporočite še Emi Avsec (068-678-806)!

ŽEGNANJE na KRIŽNI GORI: v nedeljo, 20. septembra ob 10.00 bo po prazniku Povišanja svetega križa, žegnanjska maša na Križni Gori. Istočasno bo maša tudi v Starem trgu!

PRVO SVETO OBHAJILO: Otroci imajo prvo sveto spoved v ponedeljek, 21. 9. ob 13.00, vaje za slovesnost pa v petek, 25.9. ob 13.00. V sprevodu bodo šli samo ministranti in prvoobhajanci, ki se oblečejo v kaplaniji od 9.30 naprej. Starši poskrbite, da prvoobhajanci pred slovesnostjo ne bodo šli v cerkev!

MINISTRANTSKE VAJE: bodo v soboto, 19. in 26. septembra ob 9.00 v Starem trgu.

SPREMEMBA URE: v četrtek, 1. oktobra, bomo začeli z zimskim urnikom večernih maš. V Starem trgu bodo maše ob 18.00, v Babnem Polju pa ob 16.30.

MESEC ROŽNEGA VENCA: vsak dan bomo pol ure pred sveto mašo (ob 17.30!) molili rožni venec. Zaradi varnosti ga boste letos molili samo starejši. Pri vhodu v cerkev bo seznam, na katerega se boste napisali (vsak dan drugi). Tisti, ki bo molil naprej, bo zmolil celoten rožni venec. S tem bo manj dotikanja mikrofona in hoje po cerkvi.

S srečanji mladinske skupine bomo začeli teden kasneje, kot je bilo sprva oznanjeno. Začenjamo torej v petek, 2.10. ob 19.00 v župnišču, PRIDI!

PRVI PETEK: na prvi petek v me-secu, 3. oktobra, bom obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše na dom.

VINCENCIJEVI KOLEDARJI: v obeh župnijskih cerkvah lahko pod korom prevzamete dobrodelne koledarje. Priporočen dar je 10 EUR. Lahko ga oddate v nabiralnik za verski tisk ali pa dar nakažete preko priložene položnice, ki je oproščena provizije. Velika hvala v imenu Vincencijeve zveze dobrote.

VZDRŽEVANJE SAKRALNE DEDIŠČINE: še pred zimo bi radi zaključili z deli na cerkvi v Pudobu. Zaradi odkritja freske in potrebnih raziskav, so se dela zavlekla za vsaj mesec dni. V Podcerkvi bomo prebelili in na novo osvetlili zvonik. Občina tam končuje z obnovo pokopališkega zidu. V Ložu pri Roku se bo prebarvala streha zvonika. Na Knežji Njivi pa se bodo zamenjala dotrajana glavna in zakristijska vrata. Hvala vsem vaščanom, ki darujete za vzdrževanje svojih podružničnih cerkva. Za sofinanciranje večjih projektov in lepo sodelovanje se zahvaljujem občini Loška dolina.

 

 

16. AVGUST 2020

ŽEGNANJE v LOŽU pri sv. Roku:
po godu svojega zavetnika sv. Roka, bo soseska v soboto, 22.8. ob 17.30 obhajala žegnanjsko sveto mašo. V septembru se bo na zvoniku zbrusila in prebarvala pločevinasta kritina. Gre na nujno in zahtevno vzdrževalno delo, zato bo pri sveti maši tudi »ofer« za pokritje stroškov. Priporočen dar je 15 € na gospodinjstvo.

POROKA: v soboto, 29.8. ob 13.00 se bosta v Starem Trgu poročila Matjaž NELEC in Tina, roj. ĐUKES.

PRVI PETEK: na prvi petek v mesecu, 4. septembra, bom obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše na dom.

ŽEGNANJE na LAZAH: soseska bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto po angelski nedelji, 5. septembra ob 17.30. Vabljeni!

VEROUK: z veroukom bomo začeli 14. septembra. Vpis otrok za vse razrede verouka bo v prostorih kaplanije v učilnici: v ponedeljek, 7. sept. in v torek, 8. sept., oba termina med 15h in 17h. Spričevala otrok že imamo in jih boste starši podpisali za prejšnje leto, saj jih zaradi epidemije nismo podelili.
Starši boste na vpisu lahko kupili učbenike, delovne zvezke in liturgični zvezek ter poravnali prispevek za veroučno leto (ogrevanje, vzdrževanje, material,...), ki znaša 20€ za prvega, 10€ za drugega ter brezplačno za ostale otroke iz družine. Cenik učbenikov bo objavljen na internetni strani in na panoju pred cerkvijo. Starši, ki otroka vpisujete v prvi razred boste izpolnili prijavnico v veroučno šolo.

REDNI urnik verouka 2020/21:
1. r.: TOR ob 15.15—Marta Šebenik
2.r.: TOR ob 16.15—Marta Šebenik
3.r.: ČET ob 16.00—Janja Sterle/župnik
4.r.: PON ob 13.15—Janja Sterle
5.r.: TOR ob 13.15—Marta Šebenik
6.r. : PON ob 15.15—Katarina Truden
7.r.: ČET ob 14.00—župnik
8.r.: ČET ob 15.00—župnik
9.r.: PON ob 16.15—Katarina Truden


KORONA urnik verouka: v primeru, da bo zopet prišlo do zaostritve epidemije, bomo imeli prilagojen urnik. Vsak razred smo razdelili na dve skupni (okoli 10 otrok). Vsaka skupina bo imela 2 veroučni uri skupaj, dve uri pa bodo opravili doma. Torej na mesec bo veroučenec dve uri opravil v razredu in dve doma. Ker bodo skupine manjše, bo verouk v razredu potekal intenzivneje. Učence se bo lahko pripravilo na delo doma ter se ga nato preverilo. Začetek ure za vsako skupino razreda bo po rednem urniku.

PRAZNIK Rojstva Device Marije—mali šmaren: torek, 8.9. Sveti maši bosta v Babnem Polju ob 17.30 in ob 19.00 v Viševku.

PRVO SVETO OBHAJILO bo v Starem trgu v nedeljo, 27. septembra ob 10.00h. Sestanek staršev bo v sredo, 9. septembra ob 19.30 v cerkvi v Starem trgu. S pripravami otrok bomo začeli že prej! Opravili bomo 6 veroučnih ur: 7., 14. in 21. septembra od 13.15 do 14.45 v veroučni učilnici.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 12. septembra ob 9.00 v St. trgu.

MAŠNE NAMENE lahko v župnijski pisarni naročite do konca decembra 2020!

S srečanji mladinske skupine bomo za-čeli v petek, 25.9. ob 20.00 v župnišču.

 

19. JULIJ 2020

Pri vseh svetih mašah v župnijskih in podružničnih cerkvah je obvezna uporaba zaščitne maske. Člani različnih gospodinjstev sedite čimbolj narazen.

ZAHVALI
Hvala vsem animatorjem pod vodstvom Eme Avsec, za lepo izveden krajši »korona« oratorij. Velika hvala Radu Žnidaršiču in Stanetu Mihelčiču za izdelavo novih polken na zvoniku v Podcerkvi.

ŽEGNANJE sv. Jakob: na god svojega zavetnika, v soboto, 25.7. ob 17.30 bosta soseski Pudob in Iga vas imeli žegnanje v Pudobu.
Na fasadi zvonika ravno sedaj potekajo obnovitvena dela, vendar bo omogočen vhod v cerkev! Nabirka pri maši bo namenjena pokritju stroškov.

KRIŠTOFOVA NEDELJA - 26. julij - blagoslov avtomobilov: »Z VESELJEM DARUJEM—ŽIVLJENJA REŠUJEM«. Pri svetih mašah bomo prosili za Božje varstvo na vseh naših poteh, po maši pa bo blagoslov vozil. Dar v zahvalo za srečno prevožene kilometre, lahko vržete v pripravljen nabiralnik pod korom. V celoti bo namenjen za nakup novih vozil za naše misijonarje. V misijonskem središču Slovenije se Vam v imenu naših misijonarjev za zbrano nabirko iz srca zahvaljujejo.

VRAŽJI VRTEC: v nedeljo, 26. julija ne bo nedeljske sv. maše v farni cerkvi sv. Nikolaja, ampak ob 8.30h na VRAŽJEM VRTCU za vse pobite v Jermendolu in na Vražjem vrtcu. V primeru slabega vremena bo maša v farni cerkvi.

V dnevih med 29.7. in 5.8. se obrnite na g. Marklja. Njegov kontakt je objavljen na prvi strani Naših oznanil.

SKAVTI stega jamskega medveda Loška dolina 1: bodo med 31.7. in 1.8. pri sv. Miklavžu na Blokah (Ulaka) imeli skavtske obljube, ki jih bodo nadaljevali s poletnim taborom. Zaradi ukrepov pred virusom covid-19 ne bo mogoča udeležba zunanjih obiskovalcev.

ŽEGNANJE sv. ANA: v soboto, 1. avgusta ob 17.30h, bo po godu svoje zavetnice soseska sv. Ane obhajala žegnanjsko sv. mašo. Vabljeni!

PRVI PETEK: na prvi petek v mesecu, 7. avgusta bom obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše. Če želite obiska duhovnika na domu sporočite v župnišče.

SIGA: maša za sosesko bo v soboto, 8. avgusta ob 17.30 pri zname-nju v Sigi. Vabljeni!

POROKA: v soboto, 8. avgusta se bosta v Starem trgu poročila Mirjam KVATERNIK in Miha TURŠIČ.

ZAOBLJUBLJENI MAŠI PROTI KOLE-RI: Na Križni Gori bo zaobljubljena maša za Vrh in Podgoro v soboto, 25. julija ob 8.00 zjutraj. Maša za Pudob in Iga vas na Križni Gori, pa bo v ponedeljek, 10. avgusta ob 19.00h.

MARIJINO VNEBOVZETJE: na zapovedani praznik v soboto, 15. avgusta bodo svete maše ob 7.30 v Starem trgu, ob 8.30 v Babnem Polju ter ob 10.00 v Viševku, kjer soseska obhaja tudi žegnanje. Vabljeni!

 

21. JUNIJ 2020

CELODNEVNO ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA V BABEM POLJU: v nedeljo, 28.6. bomo ob 13.00 izpostavili Najsvetejše. Sklep bo z mašo ob 17.00. Vabljeni, da si popoldan vzamete kakšno uro za molitev pred Jezusom.

BLAGOSLOV OBNOVLJENIH ZVONOV V NADLESKU:
V četrtek, 25. junija ob 15.00 bo v Nadlesku zaobljubljena sveta maša proti koleri, po njej pa blagoslov obnovljenih zvonov. Mašo bo daroval rojak, g. Pavel Okoliš. Pri obeh zvonovih sta bila zamenjana dotrajana kemblja ter lesena jarma. Hvala vsem vaščanom in ostalim, ki ste darovali za nujno potrebno obnovo.

NEDELJSKE MAŠE: z nedeljo, 5. julija se bomo vrnili na običajen urnik svetih maš. V Starem trgu bosta maši ob 7.30h in ob 10.00, v Babnem Polju pa ob 8.30h. Z julijem bodo ob sobotah žegnanja na podružnicah. Žegnanjska maša ima že nedeljski obrazec in velja kot nedeljska maša, tako da lahko izkoristite tudi to možnost.

MAŠE NA PODRUŽNICAH: Z mesecem julijem bomo začeli z mašami na podružnicah. Ponedeljki in četrtki so sicer rezervirani za podružnice, vendar bo v juliju nekaj maš ta dneva v Starem trgu, saj zaradi negotovosti glede epidemije niste naročili maš na podružnicah.

OBISK BOLNIKOV: bolne in ostarele bom obiskal v petek, 10. julija.

ŽEGNANJE na VRHU: po godu svojega zavetnika sv. Tomaža, bo soseska na Vrhu, v soboto, 4.7. ob 17.30 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!

ŽEGANJE v KOZARIŠČAH: na godovni dan svojega zavetnika, sv. Benedikta, bo soseska Kozarišče, v soboto, 11.7. ob 17.30 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!

ŽEGNANJE v ŠMARATI: pred godom svoje zavetnice, sv. Marjete, bo soseska v Šmarati v soboto, 18.7. ob 17.30 obhajal žegnanjsko sveto mašo. Med mašo bomo blagoslovili nov kovan kembelj. Nov kembelj bo nadomestil litoželezni pregibni kembelj. Udarci v zvon bodo mehkejši, kar je bolje za trajnost zvona, predvsem pa bo bodo melodije zvona (njegov zven) lepše in manj udarne. Menjavo je predlagal vzdrževalec zvonov, nabirka pri maši pa bo namenjena pokritju stroškov.

PUDOB: na podružnični cerkvi sv. Jakoba starejšega se bodo v prihodnjih mesecih opravljala dela na fasadi zvonika. Gre za skupno podružnico vasi Pudob in Iga vas, zato se vaščani obeh vasi preko VO dogovorite za potrebno sodelovanje pri obnovi ter zbiranju sredstev. Znatno bo pomagala tudi občina Loška dolina. Obnova bo predvidoma potekala v dveh delih: letos zvonik, naslednje leto še cerkvena ladja. Kdor od faranov želi podpreti ta projekt, lahko daruje osebno v župnišču ali nakaže znesek na župnijski TRR, SKLIC: SI99 DAR ZA PUDOB.

 


JUNIJ 2020

 

MAŠE NA PODRUŽNICAH: Za javno obhajanje svete maše, še vedno veljajo posebna navodila škofovske konference. Na voljo mora biti razkužilo, sedeti je potrebo 1,5 m narazen, nositi moramo maske. Vse te pogoje je bistveno težje zagotoviti na podružnicah, zato bomo tudi v prihodnje vse maše obhajali v Starem trgu.

ŽEGNANJA do nadaljnjega odpade-jo.

ROMARSKI SHOD na KRIŽNI GORI: Zadnjo nedeljo v maju obhajamo letos slovesni praznik prihoda Svetega Duha - binkošti. Na Križni Gori je ta dan glavni romarski shod. Ob 10.00 bo sveto mašo na Križni Gori daroval prošt ljubljanske-ga stolnega kapitlja, g. Jožef Lap. Sveta maša bo v primeru lepega vremena zu-naj pred cerkvijo, zato si prinesite kako blazinico ali prenosni stol. V primeru slabega vremena bo maša v cer-kvi, v vsakem primeru pa morate za prejem svetega obhajila seboj imeti masko. Zaradi tre-nutnih razmer ne bo organizirane skupne mo-litve ob kapelicah. Ob 10.00 ne bo svete maše v Starem trgu!

ZBIRANJE PAPIRJA: od ponedeljka 25. maja do 7. junija, bodo Skavti organizirali akcijo zbira-nja starega papirja. Ob sobotah med 9.00 in 12.00 vam bodo poma-gali pri razlaganju. Kon-tejner bo na spodnjem parkirišču pri skednju.

VRTNICE: junij je mesec Jezusovega srca. Pri tedenskih svetih mašah bomo prisluhnili vrtnicam z naslovom: Evharistija v šoli svetnikov.

POLETNI ORATORIJ z naslovom: ZAUPAM, ZATO SI UPAM (na temo svetopisemske kraljice Estere): bo potekal v skrajšani obliki od srede, 1.7. do petka, 3.7. v Starem trgu. Prijavnice bodo na voljo od 31.5. v cerkvi in na župnijski spletni strani. Prijave spre-jemamo do 10.6. v župnijskem uradu. Kot animatorji lahko sodelujejo tudi leto-šnji devetarji. Če želijo sodelovati se mo-rajo čimprej javiti voditeljici oratorija Emi Avsec (068-678-806).

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

VSAK DELAVNIK PO

SVETI MAŠI TER

PO TELEFONU ALI

PREKO E-POŠTE!

 

 

Telefonske številke:

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

01 705 89 60 - ŽUPNIJSKI URAD

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ
Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik