Skavti

Skavtska rutica
VIZIJA STEGA
Steg Loška dolina 1 je prepoznavna, povezana in v lokalnem okolju spoštovana skupina mladih, ki sodeluje s prebivalstvom, župnijo in občino. Mladino v stegu vodi skupnost voditeljev, ki predstavljajo trden zgled svojim članom. Voditelji so ustrezno usposobljeni za vodenje mladih in jim zagotavljajo osebno in duhovno rast ter jih vzgajajo v odgovorne državljane.

NEKAJ O STEGU
Dvanajstega oktobra 1991 je po zbiranju prvih somišljenikov prvi klanovodja in stegovodja Rajmund Sterle z njihovo pomočjo izbral ime stega: Jamski medved, ta datum pa se šteje za uradno ustanovitev skavtstva v Loški dolini. Tako je bil naš steg ena prvih skupin pod okriljem Združenja Slovenskih Katoliških Skavtinj in Skavtov (ZSKSS) in neprekinjeno deluje že od svoje ustanovitve. Skavte pri nas vodijo mladi prostovoljci iz Loške doline, ki imajo naziv voditelja in se jih je do sedaj zvrstilo že kar nekaj generacij.

Skavti domujemo v Šrangi pri Gradu Snežnik in imamo tam redna srečanja, saj nam prostor omogoča gibanje in delo v naravi, kar je sicer velik in nepogrešljiv del skavtstva. Skoraj vsako srečanje se odvije v naročju Snežniških gozdov, kjer se mladi povezujemo z naravo, predvsem pa med seboj s pomočjo zanimivih in poučnih iger, praktičnih veščin in ročnih spretnosti in s poudarjeno duhovnostjo, ki temelji na katoliški veri.

Najpomembnejši simbol skavtstva je skavtska rutica, ki jo vsak skavt nosi na vseh skavtskih aktivnostih. Rutka skavtov iz Loške doline je sivomodre barve, na njej pa sta prišita dva trakova modre in rumene barve. Sivomodra barva predstavlja kraško podzemlje, modra vodo, ki je vse to izoblikovala, rumena pa kapnike kraških jam. Prav tako so to barve občinskega grba s Svetim Jurijem. Rutka je nastala leta 1992.

Steg Jamskega Medveda vsako leto organizira tudi lokalne dogodke, ki so skozi leta postali že prijetna tradicija in so nanje povabljeni tudi starši skavtov in širša javnost.
-Vsako leto pozimi se v Šrangi odvije Šrangabul in je namenjen predvsem medgeneracijskemu povezovanju in aktivni promociji skavtstva v lokalnem okolju.
-Zgodaj spomladi so na Križni Gori skavtske Obljube in tridnevni tabor celotnega stega, kjer novopečeni skavti obljubijo da bodo zvesto služili Bogu in domovini ter prejmejo svoje skavtske rutice.

Vsako skavtsko leto zaključimo tudi s poletnim taborom.Volčiči in Volkuljice taborijo v hiši, Izvidniki in Vodnice na stalnem tabornem prostoru v šotorih, Popotniki in Popotnice pa imajo potovalni tabor po vnaprej določeni trasi.


VEJE


V Loški dolini trenutno delujeta dve veji in sicer:


-Izvidniki in Vodnice (IV), stari od 10 do 15 let in
-Popotniki in Popotnice (PP), stari od 16 do 21 let.


Volčiči in Volkuljice (VV), stari od 8 do 10 let letos ne delujejo, se pa voditelji trudijo, da bi vejo nazaj vpeljali v naslednjih nekaj letih. Letos bodo zanje enkrat na mesec organizirane delavnice, ki bodo povezane s skavtstvom in bodo vključevale igre, ročne spretnosti in druge zanimive aktivnosti.


Naša Snežniška četa (IV) je jedro našega skavtstva, njene primarne aktivnosti pa so predvsem praktične. Skozi igro in delo se mladi učijo odgovornosti, delavnosti in pomoči drugim, voditelji pa skrbimo tudi za njihov duhovni in moralni razvoj. Mladi so razdeljeni v vode, ki imajo imena po živalih (Risi, Jeleni, Pume, Tigrice...)


Klan Goloba Levjesrčnega (PP) je skupina mladih odraslih, ki že bolj samostojno gradijo na temelju čete in si s pomočjo voditeljev prizadevajo postati odgovorni in dejavni državljani, kar pomeni udejstvovanje na lokalnem in državnem nivoju s pomočjo služenj, ki jih redno opravljajo skozi celo leto.

SREČANJA
Srečanja Izvidnikov in Vodnic (četa) in Popotnikov in popotnic (klan) so vsako soboto ob deseti uri v Šrangi. Četa ima enkrat na mesec srečanja po vodih brez voditeljev, Klan pa mesečna služenja.

Kontakt in informacije

Stegodovja:
Grega Škulj- 031 442 255


Četovodji:
Primož Črnigoj - 040 425 954
Simon Gorše – 031 542 062

 

Klanovodji:
Jaka Matičič - 030 360 830
Matej Petelin - 031 699 105


 

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

 

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik