Božja Mama

Avgust ima ime po rimskem cesarju; po tistem, ki je ukazal, »naj se popiše ves svet« in je to upošteval in storil tudi Jožef, soprog mlade Miriam. Rodila je Odrešenika. Vsako leto je na koledarju zapisan Njen god kot zapovedani praznik.

Vnebovzetje; Marijino slovo od zemeljskih stvarnosti v nebeški objem. K Sinu in Očetu in Svetemu Duhu. Sinu Jezusu pripada vnebohod, Njej vnebovzetje. On odide k Očetu sam, Ona je k Bogu privzeta. Kak zadrt protestnik bo hitro napletel visoko teorijo o Njeni drugorazrednosti in se mimogrede obregnil še ob strahopetno podrejenost »dekle Gospodove«.

Primož Trubar je zapisal, da »kakor svetloba skoz glaž gre, ta glaž se ne razbije; v glihi viži rojen je naš Jezus od Marije.« Bi se dalo izraziti bolj slikovito? Težko in kar nemogoče je našteti vse pesnitve, upodobitve, uglasbitve …, ki poskušajo ujeti v nazoren prikaz Njeno lepoto, milino, dobroto, usmiljenost. Marija Pomagaj imenuje ljudska vernost našo nebeško mater, pesnik Pavel Golia pa Božja Mama. Ta na bojišču išče sina revni materi, pa »sonce vzide, sonce zajde, Marija išče in ne najde …« Sporočilo, da tudi naše želje ne bodo vedno uslišane. Le zakaj ne? Na taka in podobna stanja je pokojni teolog Marijan Smolik rad dejal: Včasih je tako, da človek hoče, pa Bog noče. Naj nas Vnebovzeta spremlja na vseh poteh, in tako kot bo, bo prav.

B. Golob

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE: (poletni urnik)

Vsak dan po večerni sveti maši.

V torek po jutranji sveti maši!

Ob nedeljah in praznikih ni

uradnih ur.

 

Telefonske številke:

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

01 705 89 60 - ŽUPNIJSKI URAD

041 315 788 - duh. pom. Anton Markelj

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

041 613 378 - bolniška župnija LJ
Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik