2. del

Obhajilni obred

Obred miru in sprave (duhovnikova molitev za mir, duhovnikov pozdrav, medsebojna podelitev miru), lomljenje kruha, obhajilo (delitev in prejemanje) ter prošnja po obhajilu ...

 

Obred miru in sprave
Obred ima tri dele: duhovnikova molitev za mir, duhovnikov pozdrav »Gospodov mir bodi vedno z vami« in medsebojna podelitev miru. Z mirom je tesno povezana ljubezen. Kdor ljubi Boga, ima mir. Kdor ljubi, je dober, potrpežljiv, odpušča in pozablja ter tako okrog sebe ustvarja in širi mir. Z njim verniki prosijo miru in edinosti Cerkvi in človeški družini ter si med seboj izrazijo ljubezen, preden postanejo deležni enega kruha.

 

Lomljenje kruha
V judovski družini je oče na začetku obeda razlomil kruh, ob tem izrekel zahvalo Bogu, darovalcu kruha, in ga razdelil vsem, ki so bili okrog mize. Jezus je velikokrat lomil kruh, toda na posebno pomemben in odličen način je to napravil pri zadnji večerji. Ta obred ni samo zaradi dejanske potrebe, ampak pomeni, da mi, ki nas je mnogo, postanemo eno telo z deležnost jo pri enem kruhu življenja, ki je Kristus.

 

Obhajilo (delitev in prejemanje)
Po povabilu na Gospodovo gostijo mašnik obhaja najprej sebe, nato pa še vernike. K obhajilu smo povabljeni kot ena Božja družina, ki se hrani z Jezusovim telesom, zato k obhajilu pristopamo ponižno in spoštljivo. K obhajilu naj bi pristopil tisti, ki je skesan pred Bogom in če se udeleži celotne mašne daritve. Delivec obhajila je duhovnik ali pa tisti, ki ga pooblasti škof ali duhovnik.


Prošnja po obhajilu
Obhajilo je sveti obed. Do Kristusovega telesa in Kristusove krvi moramo imeti globoko spoštovanje in željo po najtesnejši združitvi z njim v ljubezni. Po obhajilu naj bi v trenutkih svete tihote v svojem srcu Boga hvalili, se mu zahvaljevali in ga molili. Prošnje po obhajilu se nanašajo neposredno na evharistično slavje, na zakramentalno obhajilo. Prošnja povezuje mašno daritev z življenjem, ki naj bi na temelju evharistije obrodilo vedno bogatejše sadove. Takoj po prošnji po obhajilu je tudi primeren čas za kratka oznanila in sporočila vernikom.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

Ob ponedeljkih med 

10.00 in 12.00 ter

vsak dan po sveti maši.

Ob nedeljah in praznikih ni

uradnih ur.

 

Telefonske številke:

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

01 705 89 60 - ŽUPNIJSKI URAD

041 315 788 - duh. pom. Anton Markelj

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

041 613 378 - bolniška župnija LJ
Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik