Rožni venec

Kaj nas lahko Jezus nauči o molitvi?
Jezusove učence so od otroštva navajali, da so molili v sinagogi. Ko pa so nekega dne videli Jezusa moliti, je to očitno naredilo nanje globok vtis, saj so ga prosili: »Gospod, nauči nas moliti (Lk 11,1).« Jezusova molitev je morala biti drugačna. Kaj se torej lahko naučimo iz Jezusovega načina molitve?

 

Zgodaj zjutraj
Navsezgodaj zjutraj, ko je bilo še čisto temno, je Jezus vstal, se odpravil na samoten kraj in tam molil. (Mr 1,35) Evangelisti nam kažejo, da je Jezus to prakso ohranjal skozi vse življenje. Marsikdo izmed nas zelo težko posnema njegov zgled; očitno tudi ne gre za togo pravilo. Za nekatere ljudi je to skoraj nemogoče zaradi majhnih otrok ali službe. Toda za tiste, ki to možnost imajo, je tak začetek dneva z Bogom bitka, v kateri se splača zmagati.


Pred velikimi odločitvami
Tiste dni je šel Jezus na goro molit in vso noč je prečul v molitvi k Bogu. Ko se je zdanilo, je poklical svoje učence in si jih izbral dvanajst ... (Lk 6,12-13) Pogosto potrebujemo posebno Božje vodstvo pri celi vrsti praktičnih odločitev - nova služba, selitev v drugo mesto... V takih primerih je še posebej koristno, da nekaj časa posvetimo molitvi, kot je to storil Jezus, preden je izbral svoje učence.

 

V skušnjavi
Jezus jim je rekel: » Čujte in molite, da ne pridete v skušnjavo! Duh je sicer pripravljen, a telo je slabotno.« (Mr 14,38) Jezus je to rekel svojim učencem v vrtu Getsemani, neposredno preden so ga prijeli. On je molil, učenci pa so spali. Zato je lahko prenesel veliko trpljenja in smrt, medtem ko so bili oni prestrašeni in zmedeni. Tudi mi imamo več moči pri soočanju s skušnjavo, če molimo.


Ko človek potrebuje ohrabritev
Ko je vse ljudstvo prejemalo krst, se je dal krstiti tudi Jezus. Medtem ko je molil, so se odprla nebesa. Sveti Duh je prišel nadenj v telesni podobi kakor golob. (Lk 3,21-22). Luka nam pripoveduje, da je Jezus v treh odločilnih življenjskih priložnostih - med krstom, ob spremenjenju in pred aretacijo - med molitvijo prejel od Boga posebno moč. »Eden izmed njegovih učencev je rekel Jezusu: ,Gospod, nauči nas moliti`.« (Lk 11,1) To ne pomeni, da nas molitev vedno opogumi, toda Bog se lahko osebno sreča z nami le, če mu posvetimo svoj čas in pozornost.


Ko smo zaskrbljeni za druge
Simon, Simon, glej, satan vas je hotel imeti, da bi vas presejal kot pšenico; jaz pa sem prosil zate, da ne opeša tvoja vera. (Lk 22,31-32) Jezus je odgovoril na skrb, ki se je v njem porodila za Simona Petra, s tem, da je zanj molil. Svojo skrb za druge mimogrede spremenimo v opravljanje ali kritiziranje. če bi molili, kolikor kritiziramo, bi se med nami prelivala Božja ljubezen in hudi duh nas ne bi mogel razdeliti.


Glede molitve ni pravil
Ob Jezusovem zgledu moramo nujno poudariti, da Jezus ni postavil nobenih železnih pravil za molitev in da tega tudi mi ne bi smeli delati. Bog ve za pritiske, ki jih čutimo. Sicer želi, da si prizadevamo za molitev in ne odnehamo, istočasno pa noče, da bi se čutili krive, ker ne izpolnimo svojih lastnih pričakovanj.

 

Mnogi ljudje težko molijo sami.
Vabljeni vsak večer pol ure pred mašo…

 

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

Ob ponedeljkih med 

10.00 in 12.00 ter

vsak dan po sveti maši.

Ob nedeljah in praznikih ni

uradnih ur.

 

Telefonske številke:

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

01 705 89 60 - ŽUPNIJSKI URAD

041 315 788 - duh. pom. Anton Markelj

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

041 613 378 - bolniška župnija LJ
Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik