Rožni venec

Oktober je mesec rožnega venca in prav bi bilo, da si, četudi niste 'strasten' molivec, izdelate svojega. Morda pa že celo imate spletenega, pa se tega sploh še niste zavedli. Sama izdelava ni težka: potrebujete le vrvico, jagode in seveda križ. Je pa zato čas izdelave precej odvisen od posameznika in njegovega življenja.


Kot rečeno, potrebujete VRVICO. Spletli jo boste iz vezi, s katerimi ste povezani s svojimi bližnjimi. In daljnimi. Ki so tudi vaši bližnji (prim. Lk 11,29-37). Vzemite najprej sorodstvene vezi. Te so najmočnejše. To, kar nas veze s starši, kar kot otroci prejmemo od njih in kar kasneje, če Bog da, kot starši posredujemo svojim otrokom, je popkovnica. Ki pa jo je slej ko prej treba prerezati.


Kar nas povezuje z brati in sestrami, strici in tetami, bratranci in sestričnami v vseh mogočih in nemogočih kolenih ali komolcih, se včasih zna razrasti v ograjo. Ki je čreda ne zna, ne zmore in morda ne sme preplezati. Čeprav se vedno najde kaka luknja. In če se vam morda tako zdi, naj vas potolažim: niste ne prvi ne edini ne zadnji, ki se počuti kot črna ovca v družini.


Dodajte nato prijateljske vezi. Za te ste se odločali sami: nekatere so šibke, druge močnejše; nekatere nujne, druge spet ne tako zelo; nekatere so pomembne, druge bolj mimobežne, nekatere dragocene, druge nepotrebne. In razen slednjih prav vse vpletite v svojo življenjsko vrvico. In možno zategnite.


Zgodi se, in hvala Bogu ne tako poredko, da se iz kake prijateljske vezi razvije posebna vez. Nova vez. Življenjska vez. Nova življenjska vez. To vez pazljivo čuvajte in jo uporabite kot zadnjo. Ne za okras. Čeprav je res, da je prav ta vez še posebej barvita. Z njeno pomočjo boste na vrvico pritrjevali jagode.


JAGODE so lahko lesene. Kamnite. Jeklene. Volnene. Plastične. Glinene. Umetne. Steklene. Pristne. Lažne. Jasne. Oblačne. Dobro ohranjene. Obtolčene. Pisane. Nepobarvane. Podarjene. Ukradene. Očiščene. Umazane. Svete. Odvisno pač, kako ste zastavili svoje življenje. In po katerih vetrovih obračate svoj plašč, kadar zapiha.


A ne glede na to, kakšne jagode boste izbrali, vse se bodo prej ali slej povezale. V Veseli del. Pa Žalostni. In Častitljivi. Ter Svetli.


Z vezjo popolnosti, ki je ljubezen (Kol 3,14), na svoj življenjski rožni venec pritrdite se KRIŽ. Kristusa. In zaupajte: ljubezen, ki nas povezuje z našim Nebeškim Očetom, je vez, ki se nikoli ne pretrga.


In naj vam ne bo nerodno ... ne bodite preponižni... predvsem pa ne preponosni... da svojega veselja, svojih žalosti, svojega ponosa, svoje vere ne bi prepletli - premolili z Marijo.

 

Gregor ČUŠIN

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

Ob ponedeljkih med 

10.00 in 12.00 ter

vsak dan po sveti maši.

Ob nedeljah in praznikih ni

uradnih ur.

 

Telefonske številke:

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

01 705 89 60 - ŽUPNIJSKI URAD

041 315 788 - duh. pom. Anton Markelj

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

041 613 378 - bolniška župnija LJ
Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik