Splošna obvestila januar 2015

NEDELJA SVETEGA PISMA
25. januarja: današnjo nedeljo se posebej spominjamo knjige vseh knjig – Svetega pisma. Bog ve kdaj in na kakšen spomin je vezano naše prvo srečanje s Svetim pismom. So bile to pripovedi naših babic takole ob večerih, mogoče slikanica, prava knjiga ali že zgoščenka (CD). Vse to so zgolj posode za Božjo besedo, ki se spreminjajo s časom. Vsebina – BOŽJA BESEDA – ostaja v vseh časih ista in nespremenjena. Na njej temelji naša krščanska vera. Bogu se lahko zahvalimo za ta neprecenljivi dar naše vere.

SVEČNICA
V ponedeljek, 2. februarja je praznik Jezusovega darovanja. Sveti maši bosta v Starem trgu zjutraj ob 8h in zvečer ob 18h, v Babnem polju ob 16.30h. Pri vseh mašah bo na začetku blagoslov sveč. Prinesite svoje sveče od doma, ali pa jih preprosto po maši vzemite blagoslovljene domov. Prižigali jih boste predvsem ob stiskah in ob času hude ure. Po ustaljeni navadi bodo vaši darovi za te sveče namenjeni za razsvetljavo v cerkvi.

TOREK, 3. FEBRUARJA - SV. BLAŽ:
Pobožno krščansko ljudstvo je skozi zgodovino izbralo štirinajst svetnikov, na katere so se še posebej obračali v svojih mnogih stiskah. Svoje težave so reševali z vero in zaupanjem v Božjo pomoč. Med njimi je tudi sv. Blaž - zavetnik zdravnikov, trgovcev z volno, čevljarjev, krojačev, mavčarjev, tkalcev, strojarjev, pekov, zidarjev, ...

Sv. Blaž je živel konec 3. stol. v Armeniji in kot škof pretrpel mučeniško smrt leta 316. V vsej Cerkvi velja sv. Blaž za priprošnjika zoper bolezni grla in vsakega drugega zla. Legenda, ki se opira na zgodovinsko jedro, namreč pripoveduje, da je bil Blaž najprej zdravnik, potem pa škof v Sebasti. Ko je začel cesar Licinij preganjati kristjane, so prijeli tudi Blaža. Peljali so ga pred sodnika. Naproti mu je prihitela vdova z edinim sinom in jokaje prosila svetnika, naj reši otroka gotove smrti. Požrl je ribjo kost, ki je niso mogli spraviti iz grla. Trpel je silne bolečine. Sv. Blaž je nekoliko pomolil, dečka blagoslovil in ga ozdravljenega vrnil srečni materi. Sam pa je šel naprej v strašno smrt. Rablji so ga neusmiljeno tepli, potem pa trgali z železnimi grebeni. Naposled ga je dal sodnik obglaviti. To se je zgodilo najbrž leta 316. Češčenje in običaji češčenje sv. Blaža je med vernim ljudstvom zelo razširjeno.

V zvezi z omenjenim čudežem, ki ga je storil svetnik na poti v smrt, deli Cerkev vsako leto na god sv. Blaža - Blažev blagoslov. Mašnik najprej blagoslovi sveče za ta blagoslov s posebno molitvijo. Nato vzame dve sveči, zvezani v obliki križa, in ju približa grlu vsakega, kdor želi prejeti Blažev blagoslov. Blagoslov podeli z besedami: »Na prošnjo sv. Blaža, škofa in mučenca, naj te Bog varuje bolezni v grlu in vsakega drugega zla. V imenu Očeta in
Sina in Svetega Duha.« Na te besede odgovorimo z Amen.

PRVI PETEK: petek, 6. februarja: na prvi petek bo možnost za sv. spoved ob 8h in zvečer eno uro pred večerno sv. mašo. Preko dneva bom obiskal bolnike in ostarele v župniji in jim prinesel Najsvetejše na dom.

DAN ODPRTIH VRAT: Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu vabita na dan odprtih vrat v soboto, 31.1.2015 ob 8. ure dalje. Spoznali boste pouk v gimnaziji, številne obšolske dejavnosti in pestro življenje v dijaškem domu.

INFORMATIVNA DNEVA
Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu vabita osnovnošolce in devetošolce na informativna dneva v petek, 13.2. ob 9h in 15h, in v soboto, 14.2.2015 ob 9h.

TEČAJ PRIPRAVE NA KRŠČANSKI ZAKON
v župniji Cerknica, Tabor 29, bo potekal: 20., 21. in 22. febr. ter 27. in 28. febr. 2015 (pet srečanj od 18h do 20h) in ti. Sensiplan-učenje naravnega način urejanja spočetij. Zaželeno je, da se par na tečaj predhodno prijavi na tel. 01/7096-880 ali 041/552-829. Prispevek para za tečaj znaša 20 eur.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

Ob ponedeljkih med 

10.00 in 12.00 ter

vsak dan po sveti maši.

Ob nedeljah in praznikih ni

uradnih ur.

 

Telefonske številke:

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

01 705 89 60 - ŽUPNIJSKI URAD

041 315 788 - duh. pom. Anton Markelj

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

041 613 378 - bolniška župnija LJ
Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik