Splošna obvestila april 2015

SPOVED PRED VELIKONOČNIMI PRAZNIKI
Na cvetno nedeljo, 29. mar., popoldne ob 15.30h bo v farni cerkvi v Starem trgu za spoved na voljo več dekanijskih duhovnikov. Spovedoval bom tudi v prvih treh dneh velikega tedna 1 uro pred večernimi sv. mašami. V župniji Babno Polje bom na voljo za spoved v ponedeljek 1 uro pred večerno sv. mašo (ob 16.30h).

VEROUK
V velikem tednu odpade, otroci se udeležijo vseh tri velikonočne dneve: na veliki četrtek, petek in soboto; naj pridejo poljubit in počastit Jezusa v grobu, prinesejo k blagoslovu jedila, in se udeležijo velikonočne procesije

OBISK BOLNIKOV
Pred velikonočnimi prazniki bom obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše na dom prve tri dni
velikega tedna: v ponedeljek, torek in v sredo v dopoldanskem času.

VELIKA SOBOTA, 3. april
Zjutraj ob 7.00h - blagoslov vode in velikonočnega ognja pred farno cerkvijo v Starem trgu in ob 7.30h v Babnem Polju
Jutranji blagoslovljen ogenj fantje in mežnarji raznesejo po vseh hišah v župniji, ki si to želijo. Po mnogih hišah pa nimate več krušnih peči ali štedilnikov na drva, zato si v ta namen priskrbite svečko, ki bo, prižgana z blagoslov-ljenim ognjem velike sobote, gorela do velikonočnega jutra.

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL
Priprava in uživanje velikonočnih jedil je nepozaben običaj, brez katerega bi si težko predstavljali velikonočne praznike. Urejeno stanovanje, praznična obleka in priprava jedil ustvarja v družini vzdušje praznovanja. Ko mama pripravlja jedila za blagoslov, je prav, da smo vsi zraven. Košaro pokrije z belim prtom in vanjo polaga jedila. Pri tem naj razlaga, kaj posamezna jed pomeni.
BLAGOSLOVI jedil bodo samo v farni cerkvi sv. Jurija in sicer:
- dopoldne ob 9h, ob 10h, ob 11h
- in popoldne ob 14h in 15h
- ter v Babnem Polju ob 13h

ČEŠČENJE JEZUSA V GROBU
na veliko soboto povabljeni počastit Najsvetejše (zakrit s tančico) in »kušnit Boga« (poljubit mrtvega Jezusa in njegove rane) v Božjem grobu. Po blagoslovu jedil bo tudi češčenje Jezusa v grobu - po vaseh:
9h: Bloška Polica, Podlož, Sv. Ana, Lož
10h: Knežja njiva, Vrhnika, Viševek, Markovec
11h: Nadlesk, Podcerkev, Dane, Gor. Jezero, Laze, Otok
14h: Stari trg, Podgora, Vrh, Babna Polica, Dol. Poljane
15h: Pudob, Iga vas, Kozarišče, Šmarata
ob 17h - vaje za ministrante
ob 19h - slovesni obredi velikonočne vigilije - s seboj prinesite svečke (poskrbimo tudi za zaščito, da ne bodo klopi pokapljane z voskom)

Po izročilu Cerkve je velika sobota namenjena pripravi na praznik in na večer bdenja (vigilije) za Gospoda. Že Izraelcem je bilo rečeno, naj v noči izhoda iz Egipta, v tisti strašni noči, ko so jedli jagnje in umirali prvorojenci, bdijo. Tudi kristjani po vsem svetu bdimo in čakamo Gospoda. Jezus je namreč po svoji smrti in pokopu odšel od nas z obljubo, da bo tretji dan vstal. Gospod se bo torej vrnil, zato je prav, da ga verni pričakamo čuječi. To noč vse postaja novo; človek in stvarstvo.

VELIKA NOČ, 4. april
Velika noč - dan Jezusovega vstajenja od mrtvih. To je tudi mati vseh nedelj. Jezus Kristus je vstal od mrtvih ponoči oz. v jutranjem svitu na prehodu z vel. sobote na vel. nedeljo. Zjutraj ob 6.30h povabljeni k vstajenjski procesiji in velikonočni sv. maši v Starem trgu, v Babnem Polju pa ob 8.30h. Procesije oz. sprevodi imajo v bogoslužju svoj pomen le, če se med potjo moli ali poje; zato zelo želim, da se med procesijo ne pogovarjamo oz. klepetamo. Po stari slovenski navadi gredo najprej moški, nato otroci, pevci, duhovnik z Najsvetejšim, nato dekleta in žene. Po maši se vsa družina zberemo pri mizi k velikonočnemu zajtrku.

VELIKONOČ. DOBRODELNI POHOD:
Zavod Rihtarjeva domačija v ponedeljek, 6. aprila 2015, ob 10.00 uri vabi na velikonočni pohod Iz Babnega Polja na Babno Polico (12 km v obe smeri). Ob 8.30 sveta maša v ž. c. sv. Nikolaja. Več po tel.: 041 260 985 Alenka V. in na www.rihtarjeva-domacija.si

Žegnanje DANE:
v soboto, 11. apr., bomo v kapelici sv. Izidorja v Danah obhajali žegnanjsko sv. mašo za vse pokojne iz soseske.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

VSAK DELAVNIK PO

SVETI MAŠI TER

PO TELEFONU ALI

PREKO E-POŠTE!

 

 

Telefonske številke:

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

01 705 89 60 - ŽUPNIJSKI URAD

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ
Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik