Aktualna obvestila

MAJ 2022
SVETE MAŠE NA PODRUŽNICAH: kot običajno, med majem in septembrom ob ponedeljkih in četrtkih obhajamo večerne maše na podružnicah. Povabljeni ste, da darujete za svete maše v svoji soseski ter da ste navzoči, ko se Najsvetejša daritev obhaja v vaši vasi. Naj bo to dogodek milosti za vso vašo sosesko!

TEDEN MOLITVE ZA NOVE DUHOVNE POKLICE 2.-8. 5.: pri sv. mašah med tednom bomo prisluhnili nagovorom ter zmolili molitev za nove duhovne poklice.

PRVI PETEK, 6.5.: župnikov obisk bolnikov v maju odpade. Hvala za razumevanje.

OBVEZNE MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 7.5. ob 9.00 ter v petek, 20.5. ob 18.00 v Starem trgu.

FLORIJANOVA MAŠA za Gasilsko zvezo Loške doline bo letos v nedeljo, 8.5. ob 8.30 v Babnem Polju.

PRVO SVETO OBHAJILO: v nedeljo, 8.5. ob 10.00 bo 12 otrok v Starem trgu prvič prejelo sveto obhajilo.

DEVETDNEVNICA PRED BIRMO: v sredo, 12.5. se pričenja neposredna duhovna priprava na prihod Svetega Duha za naših 40 birmancev. Prav je, da jih z molitvijo k Sv. Duhu podprete.

SKAVTSKE OBLJUBE: naši skavti se bodo med petkom, 13. - 15. 5. mudili na Križni gori, kjer se bodo pripravljali in na koncu med sveto mašo v nedeljo, 15.5. ob 14.00 slovesno obhajali skavtske obljube. Vabljeni k sveti maši!

70 let tednika DRUŽINA: v nedeljo, 15.5. po mašah boste pred cerkvijo lahko izpolnili naročilnico za brezplačno mesečno prejemanje našega največjega katoliškega tednika. Naj Vas ponujena promocija nagovori.

ŽEGNANJE NA KLANCAH: soseska sv. Pankracija bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 14.5. Žeganje bo izjemoma ob 18.00, ker je pri fari ravno devetdnevnica ob 19.00. Vabljeni!

SEJA ŽPS: srečanje članov ŽPS za župnijo Babno Polje bo v ponedeljek, 16.5. ob 20.00. Seja za ŽPS Stari trg bo v ponedeljek, 23.5. ob 20.00 v veroučni učilnici.

SVETA BIRMA: V četrtek, 19.5. ob 18.00 bo škof birmovalec, g. Franc ŠUŠTAR preveril znanje in pripravljenost pri 40 birmancih ter se srečal s starši in botri. Med mašo bo spovedoval, po maši pa se bo srečal s člani ŽPS ter ostalimi predstavniki skupin. V soboto, 19.5. ob 10.00 bo slovesnost svete birme.

PROŠNJI DNEVI: tri dni pred praznikom Gospodovega vnebohoda, bomo v Viševku, Ložu ter v Podcerkvi prosili za blagoslov pri delu na polju in drugod.

GOSPODOV VNEBOHOD: v četrtek, 26.5. obhajamo praznik, ko se spominjamo zaključka prikazovanj Vstalega Gospoda svojim učencem. Svete maše bodo ob 8.00 in 19.00 v Starem trgu ter ob 17.30 v Babnem Polju.

ŽEGNANJE ZA DANE NA ŠKRILJAH: soseska sv. Urbana bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 28.5. ob 19.00. Vabljeni!

O SOBOTNIH ŽEGNANJIH: žegnanja na podružnicah bodo obhajana kot večerna nedeljska maša ob 19.00. Spodobi se, da si vaščani vzamete čas ter pridete h glavnemu bogoslužju za vašo sosesko. Po družinah, v sorodstvu ter med vaščani lahko praznujete in se poveselite še cel prihodnji nedeljski dan (pri maši ste že bili, zato lahko v miru pripravite kosilo za goste od drugod, ki k maši lahko pridejo ob 10.00 v Stari trg) … Trenutno je ta možnost iz več vidikov najboljša. Na fari je redno le župnik, duhovni pomočnik sicer pomaga, vendar je neodgovorno (triindvajsetkrat!) prevzeti obvezo, da bo ob nedeljah ob 10.00 hkrati maša pri fari in na podružnici, kot je bilo to običajno, ko je bil v Starem trgu stalno na razpolago mlad kaplan (včasih celo več!). Hvala vsem, ki to obliko sprejemate, razumem pa tudi tiste, ki Vam zaradi lepih in močnih spominov ter navad, to nikakor ni po godu. Zavedajte se, da nobeno žegnanje ni ukinjeno! Duhovniki se prilagajamo in iščemo rešitve ter tudi radi ustrežemo željam in predlogom vernikov. Hkrati pa duhovniki tudi vedno bolj preverjamo, kaj sploh lahko in kaj zmoremo storiti, saj nas bo v prihodnje številčno vedno manj. Lahko je od Cerkve samo zahtevati. Vsak pa se lahko ob tem vpraša, kaj danes osebno stori za nove duhovne poklice ter kako pomaga župnijskemu občestvu in župniku?

 

APRIL 2022

OBVEZNE MINISTRANTSKE VAJE bodo vsak dan eno uro pred obredi velikega tedna ter v petek, 22. 4. ob 17.30 v Starem trgu.

NA GODOVNI DAN našega farnega zavetnika sv. Jurija, v soboto, 23. aprila, bomo v Starem trgu obhajali DAN CELODNEVNEGA ČEŠČENJA. Ob 9.00 bomo slovesno izpostavili Najsvetejše. Celodnevno češčenje svetega Rešnjega telesa je velik trenutek za vsakega izmed nas, za župnijo in naš kraj. Povabljeni k molitvi po vaseh!
ob 9h: Podgora, Vrh, Babna Polica
ob 10h: Dane, Klance, G. Jezero, Laze, Otok
ob 11h: Nadlesk, Podcerkev
ob 12h: duhovnika
ob 13h: Markovec, Knežja Njiva, Vrhnika
ob 14h: Iga vas, Viševek
ob 15h: Šmarata, Kozarišče
ob 16h: Bloška Polica, Lož, Podlož, Sv. Ana ob 17h: Stari trg, Pudob, G. in D. Poljane
ob 18h: SLOVESNI ZAKLJUČEK: Zmolili bomo litanije Srca Jezusovega, zapeli za-hvalno pesem ter prejeli blagoslov z Najsvetejšim. Takoj zatem bo sveto mašo vodil g. Maks IPAVEC, župnik v Begunajh pri Cerknici.

V nedeljo, 24. aprila ob 10.00 obhajamo v Starem trgu FARNO ŽEGNANJE. Sveto mašo bo vodil naš rojak, g. Janez KVATERNIK, župnik na Dobrovi pri Ljubljani. Po maši bo, kot se za žegnanje spodobi, sledilo druženje ob pijači in prigrizku pred cerkvijo. Gospodinje kaj sladkega ali slanega prinesite v soboto med 15.00 in 17.00 v kaplanijo spodaj. Že vnaprej velika hvala!

SEJA ŽPS: srečanje članov ŽPS za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 25.4. ob 20.00 v veroučni učilnici.

SREČANJE STARŠEV PRVOOBHAJANCEV IN BIRMANCEV bo v torek, 26.4. v župnijski cerkvi v Starem trgu. Ob 19.00 bo srečanje za starše prvoobhajancev, ob 20.00 pa za starše birmancev. Prosim za zanesljivo udeležbo vsaj enega od staršev.

ZBIRANJE PAPIRJA: skavti bodo papir zbirali od 25. do 29. aprila, kontejner bo na običajnem mestu spodaj pri skednju.

Knjigo pričevanj in zgledov z naslovom Sejalec seje, ki jo je napisal naš bivši župnik, g. Janez Kebe lahko do nedelje, 15. maja kupite pri ga. Marti Šebenik (031 584 277) v Viševku 15 ali pri ga. Mateji STRLE (031 573 236) v Podgori 11. Priporočamo!

-V velikem tednu lahko poleg poznanih navad (izdelovanja voščilnic, barvanje pirhov, peke potic,...) skupaj z otroki IZDELATE MAJHEN VSTAJENJSKI VRT, ki vam bo služil kot lepa priprava na prihajajoče praznike.
Potrebujete podstavek lonca za rože (lahko pladenj ali krožnik), mali (lončeni) lonček, seme pšenice, slamo ali vrvico, vejice, zemljo, večji kamen ter nekaj manjših kamenčkov. Na podstavek poležete lonček, ki bo predstavljal grob, ga prekrijete z zemljo, prav tako kot tudi večji del podstavka. Pred lonček zložite kamenčke in veliki kamen, ki delno zapira lonček. Na zemljo posejete pšenično seme (čimprej!) ter ga dobro popršite s pršilko z vodo. Vejice s slamo ali vrvico povežete v križ in ga zapičite v zemljo. Semena vsak dan pršite z vodo in skupaj z otroki opazujete, kaj se z njimi dogaja. (Do kakšne spremembe je prišlo? Kaj vidimo? Odprlo se je, pognalo kal, zmehčalo se je. Seme umira.) Iz Svetega pisma večkrat preberete vrstico Jn 12,24: “Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu.” S priliko o pšeničnem zrnu je Jezus želel svoje učence (in nas) pripraviti na svojo smrt in pokazati, da je treba umreti, če želimo biti rodovitni. Vztrajajte v čudenju in tišini skupaj z otroki. Na Veliki petek lahko grob s kamnom zaprete, na Veliko noč pa ga odprete in ob njem prižgete svečo ter preberete odlomek o vstajenju Jn 20,3–9.

Veselo na delo!

 

MAREC 2022

SV. JOŽEF sobota, 19.3.: praznični sv. maši bosta v Babnem Polju ob 16.30 in v Starem trgu ob 18.00. ČESTITKE VSEM OČETOM!

TEDEN DRUŽIN: obhajamo med 19. in 25. marcem. Od 19. do 25. marca 2022 boste lahko vsak dan od 20.00 do 20.20 ure preko spleta prisluhnili družinam iz vseh slovenskih škofij in večjim družinskim organizacijam, ki delujejo v Katoliški cerkvi v Sloveniji ter družinam, ki živijo v tujini. Vse družine so povabljene, da se pridružijo preko spleta (na zoom-u) in prisluhnejo njihovim pričevanjem, kako dajejo prostor Bogu v svojem vsakdanjem življenju. Več informacij ter povezave do ogleda nagovorov poiščite na: https://katoliska-cerkev.si/teden-druzine-2022

MARIJINO OZNANJENJE, petek 25.3.: svete maše bodo ob 8.00 in ob 18.00 v Starem trgu ter ob 16.30 v Babnem Polju. ČESTITKE VSEM MATERAM!

Po večerni maši v Starem trgu bo tudi krajši program ob materinskem dnevu. Ob 20.00 vabljeni na nočni križev pot mladih na Križno goro (pridružite se lahko tudi starejši). Ob 19.45 se zberemo pri župnišču. Bodite primerno opremljeni ter imejte svetilko.

OBVEZNE MINISTRANTSKE VAJE: bodo v soboto, 26.3. ter 9.4. ob 9.00 v Starem trgu. (obvezno so navzoči tudi srednješolski ministranti!)

SLOVESNOST IMENOVANJA KLJUČARJEV: v nedeljo, 27.3. bo pri maši ob 10.00 nove ključarje v službo postavil naš g. nadškof,
msgr. Stanislav Zore.

Ob tem bo v začetku maše blagoslovil novo stopnišče v zvoniku in na kor ter nov vetrolov. G. nadškof želi blagosloviti naša skupna prizadevanja za vzdrževanje sakralne kulturne dediščine. Hkrati želi s postno pridigo nagovoriti vse župljane ter nas v tem težav-nem času opogumiti in spodbuditi naj goreče sledimo Gospodu Jezusu. Gre za lep in pomem-ben pastoralni dogodek za našo župnijo, zato se bomo po sveti maši tudi kratko zadržali pred cerkvijo. Člani ŽPS bodo poskrbeli za pripravo slovesnosti ter za pijačo, skavti za postrežbo, vse gospodinje pa ste lepo naprošene, da spečete kaj peciva in ga v soboto, 26.3. med 15.00 in 17.00 dostavite v pritličje kaplanije. Kljub temu, da smo v postnem času, je takšno srečanje in druženje s pogostitvijo primerno, saj ta dan obhajamo nedeljo veselja (4. postna nedelja). Obisk nadškofa pa je seveda pravšnji razlog za skupno praznovanje. Vabljeni, da se slovesnosti udeležimo v čim večjem številu! Prednje klopi bodo rezervirane za ključarje.
Upoštevali bomo vse omejitvene ukrepe proti širjenju virusa, ki bodo takrat zahtevane!

SPREMEMBA URE VEČERNE MAŠE: od ponedeljka, 28.3. naprej bodo večerne svete maše v Starem trgu ob 19.00.

Na prvi petek, 1. aprila bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše na dom. Kjer želite obisk duhovnika na domu, sporočite v župnišče.

KRIŽEV POT: vabljeni na postno pobožnost vsak petek pol ure pred večerno mašo ter ob nede-ljah ob 14.00 v župnijski cerkvi ali na Križno goro.

OLJČNE VEJICE: bodo na voljo na tiho nedeljo, 3.4. pri vhodnih vratih skednja.

SREČANJE STARŠEV PRVOOBHAJANCEV: bo v sredo, 6.4. ob 20.00 v župnijski cerkvi.

SEJI ŽPS: srečanje članov ŽPS za župnijo Babno Polje bo v ponedeljek, 21.3. ob 19.00 pri ga. Magdi. Seja za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 4.4. ob 20.00 v veroučni učilnici. Poleg rednih stvari bomo obravnavali temo sinode.

CVETNA NEDELJA 10.4.: pred svetimi mašami bo zunaj pred cerkvijo blagoslov zelenja. Popoldan vabljeni na velikonočno spoved. Od 15.30 naprej bo v Starem trgu na voljo za spoved ali pogovor več dekanijskih duhovnikov. V Babnem Polju bo ta dan za spoved v zakristiji na voljo g. Markelj od 7.30 naprej. Dobro se pripravite na prejem tega zakramenta, saj boste le tako v svojih srcih doživeli veselje in mir velikonočnega jutra!

VEROUČENCI bodo velikonočno sveto spoved opravili pri verouku v tednu med 4. in 7. aprilom.

FEBRUAR 2022

V ponedeljek, 14.2. ob 19.00 bo v prostorih veroučne učilnice sestanek vseh najemnikov župnijskih kmetijskih zemljišč za obe župniji. Pregledali bomo aktualno stanje ter se dogovorili za nove najemne pogodbe (stare so potekle). Vse zainteresirane prosim za zanesljivo udeležbo.

V času zimskih počitnic ni verouka ter dopoldanskih uradni ur (od 21. do 25.2.).

V noči iz torka, 1. marca na pepelnično sredo, 2. marca bomo imeli v župnijski cerkvi v Starem trgu 24-urno češčenje Najsvetejšega. Najsvetejše bomo izpostavili v torek po sveti maši (ta dan ne bo jutranje maše!) in imeli češčenje do večerne maše na pepelnico. V nedeljo, 27. februarja se boste pri svetih mašah lahko napisali na list za dežurstvo, ki bo pod korom. VABLJENI, da si tekom dneva ali noči za Gospoda vzamete vsaj eno uro časa. Na vsako polno uro bo najprej pol ure skupne molitve iz pripravljenih knjižic ali molitev rožnega venca, zatem pa se predlaga še pol ure tišine za osebno molitev. Že vnaprej hvala vsem častilcem, saj lahko s skupno molitvijo izprosimo veliko milosti za vaše osebne in skupne (župnijske) namene!

PEPELNICA: sv. maše bodo v Starem trgu ob 8.00 in ob 18.00 ter v Babnem Polju ob 16.30.

Na prvi petek, 4. marca bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše na dom. Kjer želite obisk duhovnika na domu, sporočite v župnišče.

KRIŽEV POT bomo molili vsak postni petek pol ure pred sveto mašo (ob 17.30) v Starem trgu, ki ga bodo vodili birmanci. Pobožnost križevega pota bo od 1. do 5. postne nedelje potekala tudi na Križni gori. Molitev se začne ob 14.00 pri I. kapelici pri Sv. Ani. Istočasno, ob 14.00 se bo križev pot molil tudi v obeh župnijskih cerkvah v Starem trgu in v Babnem Polju. Lepo vabljeni!

MINISTRANTSKE VAJE: bodo v soboto, 19.2. ter 5.3. ob 9.00 v Starem trgu.

PEVSKE VAJE: mladinski zbor Lux beata začenja z vajami v soboto, 5. marca ob 19.00 v veroučni učilnici. Z marcem začenja z rednimi vajami ob sobotah (ob 20.00) tudi župnijski MePZ sv. Jurij. Pri obeh zborih lepo vabljeni novi in stari člani!

Srečanje članov ŽPS za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 7. marca ob 19.00 v veroučni učilnici.

MLADINSKI VEROUK: v petek, 11.3. začenjamo zopet »v živo« z mladinskim verou-kom. Srečanja so vsak petek ob 20.00 v župnišču—vhod zadaj.

ZAKONSKE SKUPINE: zakonske pare, ki ste člani zakonskih skupin spodbujam, da bi v mesecu marcu zopet začeli s srečanji »v živo«. Čimprej se dogovorite za datume srečanj.

KLJUČARJI: do začetka marca bo župnik iskal in določil nove/stare ključarje podružničnih cerkva. Predvidoma konec marca bodo imenovani v službo za 5-letno obdobje.

 

JANUAR 2022

NEDELJA BOŽJE BESEDE je praznik Svetega pisma, ki ga je papež Frančišek s pismom Odprl jim je um leta 2019 razglasil za vso Cerkev. Nedeljo Božje besede bomo v Sloveniji obhajali 23. januarja 2022 pod geslom: »Tudi ona dva sta pripovedovala, kaj se je zgodilo na poti in kako sta ga prepoznala po lomljenju kruha.« Vabljeni, da se preko spleta udeležite poslušanja ali branja Svetega pisma. Vseslovensko »maratonsko« branje Svetega pisma bo potekalo od sobote, 22. do četrtka, 27. januarja 2022, 24 ur na dan. info: www.svetopisemskimaraton.si

SVEČNICA: v sredo, 2. februarja je praznik Gospodovega darovanja ali svečnica. Maša v Starem trgu bosta ob 8.00 in 18.00 ter v Babnem Polju bo 16.30. Nabirka pri maši je za razsvetljavo. Kupili boste lahko tudi blagoslovljene sveče.

1. PETEK: župnik bo bolne in ostarele obiskal na prvi petek, 4.2. Kjer želite obiska duhovnika na domu sporočite v župnišče.

MINISTRANTSKE VAJE: bodo v soboto, 22. januarja in 5. februarja ob 9.00 v Starem trgu.

VERSKI TISK: Januarja ponovno premislimo, kaj bomo prihodnje leto gledali, poslušali in brali. V teh času se odločamo, katere časopise ali revije bi sploh še imeli naročene. Vabim vas, da ponovno preračunate in mogoče boste le našli kakšen evro za redno naročilo na versko tiskano besedo.
OGNJIŠČE - 36,50€
DRUŽINA - 140,40€,
Božje okolje 33,00€
Misijonska obzorja – 9.00€,
Prijatelj - 11,70€,
Mohorjeve knjige za leto 2021 – 69 €

Pri akciji Otroci za otroke se je zbralo 400€, za Trikraljevsko akcijo, pa smo nakazali 390 €, ostalo ste preko položnic nakazali sami. Hvala za vašo dobroto!

Mašne namene sprejemam do konca maja 2022.

PRIPRAVA NA ZAKON se v Cerknici pričenja v petek, 28.1 ob 18.00. Zainteresirani se prijave v tamkajšnjem župnijskem uradu.

Nedeljska obvestila

-Sedaj po maši lahko pred cerkvijo izpolnite naročilnico za brezplačni mesečni prejem tednika Družina. Promocija poteka v sklopu obeležitve 70. letnice izhajanja katoliškega tednika.

 

-Danes ob 14.00 bo sveta maša na Križni Gori pri kateri bodo skavti slovesno obhajali svoje obljube. Lepo vabljeni!

 

-Šmarnice za otroke, ob isti uri kot med tednom, potekajo tudi ob nedeljah. Otroci pridno vztrajajte do konca meseca!

 

-Srečanje članov ŽPS za župnijo Babno Polje bo v ponedeljek, 16.5. ob 20.00. Lokacijo srečanja bo članom sporočila ga. Magda Mrvoš.  

 

-V četrtek, 19.5. ob 18.00 bo škof birmovalec, g. Franc ŠUŠTAR preveril znanje in pripravljenost pri naših štiridesetih (40) birmancih ter se ob tem srečal z njihovimi starši in botri.

Med mašo bosta g. škof in g. Markelj spovedovala, po maši pa se bo škof srečal s člani ŽPS ter ostalimi predstavniki skupin. Slovesnost svete birme bo v soboto, 21.5. ob 10.00.

Birmance ter njihove družine priporočamo v molitev.

 

-OBVEZNE MINISTRANTSKE VAJE bodo v petek, 20.5. ob 18.00 v Starem trgu.

 

-V soboto, 21.5. ob 17.00 se želita v Starem trgu poročiti nevesta Sara GRGINČIČ iz Ograd ter ženin Janko LEVSTIK iz Loškega Potoka. Oklic visi zunaj na oglasni tabli, novo družino priporočamo v molitev.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

Ob ponedeljkih med 

10.00 in 12.00 ter

vsak dan po sveti maši.

Ob nedeljah in praznikih ni

uradnih ur.

 

Telefonske številke:

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

01 705 89 60 - ŽUPNIJSKI URAD

041 315 788 - duh. pom. Anton Markelj

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

041 613 378 - bolniška župnija LJ
Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik