Aktualna obvestila

NOVEMBER 2022
 
TEDEN ZAPOROV: med 13. in 19. 11. se bomo pri svetih mašah spomnili vseh zapornikov, njihovih družin, žrtev kazni-vih dejanj ter vseh, ki skrbijo za zaporni-ke.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 19.11. ob 9.00 v Starem trgu.

Seja ŽPS za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 21.11. ob 19.00 v župnišču. Seja v Babnem Polju bo v četrtek, 17.11. ob 19.00 pri Pojetovih.

IZDELOVANJE ADVENTNIH VENČKOV: skavti v soboto, 26.11. med 9.00 in 12.00 vse otroke vabijo na izdelovanje adventnih venčkov. Izdelovanje bo potekalo v skednju, zato naj se otroci dobro oblečejo ter imajo seboj delovne rokavice. Venčke boste lahko v nedeljo, 27.11. za prostovoljni dar prevzeli po svetih mašah v Starem trgu in B. Polju.

NEDELJA KARITAS: na prvo adventno nedeljo, 27.11. obhajamo nedeljo Karitas. V sredo, 23.11. ob 20.00 ste povabljeni, da si ogledate (TVSLO 1) ali poslušate (RA Ognijšče) dobrodelni koncert Klic dobrote z naslovom: »SKUPAJ DELAJMO ZA DOBRO«.

1. PETEK: v petek, 2. decembra bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.
SV. MIKLAVŽ bo pridne otroke obiskal v ponedeljek, 5.12. ob 17.00 v župnijski cerkvi v Starem trgu. Vabljeni na igrico s podelitvijo daril. Prijave zbiramo v župnišču v času uradnih ur od ponedeljka, 21.11. do srede, 1.12. Prispevek je 5 EUR na otroka (za tretjega in več otrok je darilo brezplačno). Za organizacijo in podporo se zahvaljujemo Bernardi Okoliš, našim skavtom, občini Loška dolina ter župnijski Karitas Stari trg pri Ložu.

V ponedeljek, 5.12. bo zaradi miklavževanja sveta maša izjemoma ob 8.00 zjutraj.

BREZMADEŽNO SPOČETJE DEVICE MARIJE: v četrtek, 8.12. bodo svete maše v Starem trgu ob 8.00 in 18.00 ter v Babnem Polju ob 16.30.

ADVENTNI KONCERT: pevsko društvo Kr'snice vabi na koncert, ki bo v ne-deljo, 11.12. ob 18.00 v župnijski cerkvi v Starem trgu. Gostje bodo Cerkveno-prosvetni pevski zbor KD Sveta Ana.

ZAHVALA ZA BIRO: župnik in duhovni pomočnik se zahvaljujeva vsem, ki ste v tem času darovali darove za biro. Hvala za skrb, pozornost, darove in molitve, ki nama jih namenjate. Bog Vam povrni!

Za Antona Zgonca, Ivano Mulec in Karlo Truden so bile naročene in oddane gregorijanske maše. Z darovi namesto cvetja so se za Kristino Sterle naročile dodatne gregorijanske maše.


OKTOBER / NOVEMBER 2022

SPREMEMBA URE VEČERNE MAŠE: S ponedeljkom, 17.10. bodo večerne maše v Starem trgu med tednom ob 18.00, v Babnem Polju pa ob 16.30!

KONCERT MEPZ SV. JURIJ: v soboto, 22. 10. ob 19.00 bo v župnijski cerkvi v Starem trgu letni koncert našega župnijskega zbora z naslovom Mati moja, venec pletem. Lepo vabljeni!

MANJŠA SVEČA, ZA SOČLOVEKA SREČA: Slovenska Karitas s prodajo sveč zbira prostovoljne prispevke za ljudi v stiski. Sveče boste lahko za prostovoljni dar (npr. 2 €) prevzeli po nedeljskih mašah v Starem trgu in Babnem Polju v nedeljo, 23. in 30.10. Hvala za Vaš dar.

MISIJONSKA NEDELJA: v nedeljo, 23. 10. obhajamo misijonsko nedeljo pod geslom: »Vi boste moje priče!« Nabirka bo namenjena podpori našim misijonarjem.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 29. oktobra ob 9.00 v Starem trgu.

MAŠA ZA VOJNE IN POVOJNE ŽRTVE bo v Viševku v nedeljo, 30.10. ob 14.00.

SPOVEDOVANJE PRED VSEMI SVETIMI bo v nedeljo, 30. 10. ob 15.30 v župnijski cerkvi v Starem trgu.

VSI SVETI: sv. maše bodo po običajnem nedeljskem razporedu. Popoldan se bomo zbrali k molitvi za pokojne in k blagoslovu grobov na pokopališčih:
-Babno Polje (po jutranji sv. maši)
-ob 14h: molitve na Bloški Polici in v Podcerkvi
-ob 15h: molitve v Viševku in v Ložu pri svetem Roku
-ob 16h: molitve na Škriljah
Vse molitve bodo potekale pri pokopaliških križih in ne v cerkvah.
-ob 17h: molitev treh rožnih vencev za verne rajne. Pridružite se pri skupni molitvi v obeh farnih cerkvah.
- v sredo, 2.11. naša župnija gosti dekanijsko konferenco. Vabljeni k molitvi rožnega venca ob 9.00 in k sveti maši ob 9.30 v Starem trgu.

DAN SPOMINA VERNIH RAJNIH IN MOLITEV »OČENAŠEV«: v sredo, 2. 11. bodo maše ob 9.30 v Starem trgu, ob 16.30 v Babnem Polju ter ob 17.00 v Viševku. Ob 18.00 bomo v farni cerkvi v Starem trgu molili tri rožne vence po namenu  OČENAŠEV". Imena vaših rajnih, za katere bomo molili, zapišite na listek in ga v dneh pred praznikom vseh svetih oddajte v nabiralnik pred oltarjem. Listki bodo kmalu na razpolago pri tisku pod korom.

1. PETEK: v petek, 4. novembra bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.

ZAHVALNA NEDELJA IN NEDELJA ZAKONSKIH JUBILANTOV: v nede-ljo, 6. novembra, bomo obhajali zahvalno nedeljo. Ta dan bomo pri maši ob 10.00 v Starem trgu obhajali tudi slovesnost zakonskih jubilantov. Vsi zakonci, ki obhajate okroglo obletnico, se na slovesnost prijavite pri župniku do nedelje, 23.10.

PREDAVANJE ZA ZAKONSKE PARE: vsi zakonci ste v četrtek, 10. 11. ob 19.00 lepo vabljeni na predavanje, ki ga bo vodil g. Aleš ČERIN. Predavanje bo potekalo v dvorani kaplanije. Vzemite si čas za poglobitev ali osvežitev vaših zakonskih odnosov.

ŽEGNANJE V PODCERKVI: sv. maša na čast in priprošnjo sv. Martina bo v soboto, 12.11. ob 16.30. Lepo vabljeni!

Za Andreja Sterleta in Kristino Sterle so bile naročene in oddane gregorijanske maše.

 

SEPTEMBER / OKTOBER 2022

ŽEGNANJE V PODGORI: v soboto, 24.9. bo soseska sv. Družine ob 19.00 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Nabirka je namenjena kritju stroškov elektrike. Vabljeni!

Med oktobrom in aprilom ne bo svetih maš na podružnicah, razen v primeru žegnanj ali posebnih priložnosti. V Babnem Polju bo ob sobotah do meseca maja zopet redna večerna maša.

Mašne namene srejemamo do konca decembra. Mašni dar je od septembra naprej 23 EUR.

OKTOBRSKA POBOŽNOST MOLITVE ROŽNEGA VENCA bo vsak dan ob 18.30 (razen ob torkih) v župnijski cerkvi v Starem trgu. Napisan je tedenski razpored ter v oklepajih odgovorni za oblikovanje molitve.
PON: birmanci (župnik)
TOR ob 7.30!: starejši (Milena Poje)
SRE: 1.-3.r. (Mateja Strle)
ČET: 4-6.r: (Marta Šebenik)
PET: mol. skupine (Tomaž Kvaternik)
SOB: pevci, mladinci in skavti (Tatjana Strle in Ema Avsec)
Otroci od 1.-6. razreda, ki bodo prišli vsako sredo/četrtek bodo koncu pre-jeli rožni venec. (zbrati morajo 4 listke)
V Babnem Polju se rožni venec v župnijski cerkvi moli vsak dan ob 17.30.
Lepo vabljeni k molitvi.

1. PETEK: v petek, 7. oktobra bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.

MLADINSKA SKUPINA: s srečanji začenjamo v petek, 7.10. ob 20.00 v župnišču—vhod zadaj. Srečanja bodo potekala vsak petek, razen med šolskimi počitnicami. Vabljeni vsi od 1. letnika SŠ naprej. Kadarkoli se lahko pridružite tudi tisti, ki do sedaj niste hodili.

MINISTRANTSKE VAJE: bodo v soboto, 24. septembra in 1. oktobra ob 9.00 v Starem trgu. Z ministranti se bomo intenzivno pripravljali na dekanijski ministrantski kviz in nogometni turnir, ki bo v soboto, 8.10. ob 9.00 v Cerknici.
K ministrantski skupni lepo vabljeni novi ministranti! (od 1. razreda osnovne šole naprej.)

Ob smrti Jožeta Matevžiča se je zbralo dobrih 400 EUR. Na njegovo željo so bile zanj naročene gregorijanske maše.

LITURGIJA: v župnijski cerkvi v Sta-rem trgu k svetemu obhajilu prihajajte samo po sredinskem prehodu. Na svoja mesta odhajajte preko levega in desnega stranskega prehoda. Obhajilo lahko prejmete na roke ali usta. Pri tem vam ministranti držijo pateno, da v primeru nerodnosti sveto Rešnje Telo ne pade na tla. Prosim, da Gospodovo telo prejmete brez hitenja ter z največjo možno mero spoštljivosti.

Za čas spremenjenja (posvetitev kruha in vina) vsi, ki sedite v klopeh klečite. Če tega ne zmorete potem zaradi enotnosti in lepote bogoslužja sedite. Vsi, ki ste pri maši na stolih med spremenjenjem stojite.

 

SEPTEMBER 2022

ROMANJE NA RAB: odhod avtobusa za prijavljene bo v soboto, 27.8. bo ob 5.30 iz Starega trga. Ne pozabite na osebni dokument. Ta dan ne bo maše v Starem trgu.

1. PETEK: v petek, 2. septembra bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.

ŽEGNANJE V LAZAH: v soboto, 3.9. bo soseska sv. Brikcija ob 19.00 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!

BLAGOSLOV ŠOLSKIH TORB: v nedeljo, 4.9. bomo pri vseh nedeljskih mašah blagoslovili šolske torbe. Otroci naj jih pred mašo odložijo pred daritveni oltar.

PRAZNIK ROJSTVA DEVICE MARIJE ali mali šmaren obhajamo v četrtek, 8. septembra. Svete maše bodo ob 8.00 v Starem trgu, ob 17.30 v Babnem Polju in ob 19.00 v Viševku. Vabljeni!

VPIS V VEROUČNO ŠOLO TER URNIK VEROUKA 2022/23: z veroukom bomo začeli v ponedeljek, 12. septembra. Vpis otrok za vse razrede verouka bo v prostorih kaplanije v učilnici: v ponedeljek, 5. 9. in v torek, 6. 9., oba termina med 15.30h in 17.00h. Starši boste ob vpisu lahko kupili učbenike, delovne zvezke in liturgični zvezek ter poravnali prispevek za veroučno leto (ogrevanje, didaktični material, vzdrževanje prostorov), ki znaša 20€ na družino. Cenik učbenikov bo kmalu objavljen na župnijski internetni strani in na panoju pred cerkvijo. Starši, ki otroka vpisujete v prvi razred boste ob vpisu izpolnili prijavnico za veroučno šolo. Na vpis ne pozabite prinesti podpisana veroučna spričevala od lanskega leta.

ROMANJE NA BREZJE: v soboto, 10.9. se bomo ob 10.00 na Brezjah pridružili škofijskemu molitvenemu dnevu za duhovne poklice. Odhod avtobusa je ob 7.30h izpred župnišča. Vse krasilke, čistilke, mežnarji in klj-čarji imate prevoz brezplačen, za osta-le pa je prispevek 10 EUR. Za malico poskrbite iz popotne torbe! Za nazaj se bomo ustavili še v župniji Preddvor, kjer deluje naš rojak Pavel Okoliš. Predviden prihod domov je okoli 15.00. Prijavite se čimprej pri župniku.

ŽEGNANJE NA GORNJIH POLJANAH: v soboto, 10.9. bo soseska sv. Andreja ob 19.00 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!

ŽEGNANJE V DOLENJIH POLJANAH: v soboto, 17.9. bo soseska Žalostne Matere Božje ob 19.00 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!

ŽEGNANJE NA KRIŽNI GORI: v nedeljo, 18.9. po prazniku Povišnanja sv. Križa, bo ob 10.00 žegnanjska sveta maša na Križni Gori. Vabljeni!

STIČNA MLADIH: bo v soboto, 17.9. O odhodu avtobusa in prispevku (prevoz in vstopnina) bodo mladi obveščeni kasneje. Mladi od vključno 9. r. naprej naj se čimprej prijavijo pri župniku. Oratorijski animatorji imajo prevoz brezplačen. Z mladinskim veroukom bomo začeli po Stični.

Seja ZPS za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 12.9. ob 20.00 v župnišču. Seja ŽPS za župnijo Babno Polje bo v četrtek, 15.9. ob 20.00 v Babnem Polju.

AVGUST 2022


ŽEGNANJE V PUDOBU: soseska sv. Jakoba starejšega (Pudob in Iga vas) bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 30. 7. ob 19.00. Lepo vabljeni!

VRAŽJI VRTEC: v nedeljo, 31.7. bo ob 8.30 sveta maša za pobite v Vražjem vrtcu in Jermendolu. V primeru slabega vremena bo maša v župnijski cerkvi v Babnem Polju. Vabljeni!

PRVI PETEK, 5.8.: župnik bo obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente. Kjer želite obiska duhovnika na novo, predhodno sporočite v župnišče.

ŽEGNANJE PRI SVETI ANI: soseska sv. Ane bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 6. 8. ob 19.00. Lepo vabljeni!

ZAOBLJUBLJENA MAŠA PROTI KOLERI: v sredo, 10.8. bo ob 18.00 zaobljubljena sveta maša za soseski Pudob in Iga vas na Križni gori. Lepo vabljeni!

ŽEGNANJE V VRHNIKI: v soboto, 13.8. bo soseska sv. Frančiška Ksaverija v Vrhniki ob 19.00 obhajala žegnanjsko sveto mašo. (Žegnanje je iz oznanjenjega datuma (27.8.) prestavljeno zaradi romanja na Rab). Lepo vabljeni!

MAŠA V SIGI: v soboto, 13.8. bo so-seska ob 19.00 obhajala sveto mašo v Sigi. Mašo bo daroval prof. g. dr. Ivan Štuhec. Lepo vabljeni!

PEŠ ROMANJE K NOVI ŠTIFTI: Kozarci vabijo na svoje tradicionalno romanje na nedeljo pred velikim šmarnom. Odhod romarjev - pešcev bo v nedeljo, 14.8. ob 7.00 zjutraj izpred vaške cerkve v Kozariščah. Iz ostalih vasi se lahko pridružite na trasi, ki gre mimo OŠ Iga vas, skozi Viševek, mimo pokopališča do ribogojnice Vrhnika in naprej do vznožja Racne gore. Pri Novi Štifti bo ob 16.00 sveta maša za romarje in tiste, ki se boste pridružili z vozili.

VELIKI ŠMAREN: Zapovedan praznik Marijinega Vnebovzetja letos obhajamo v ponedeljek, 15.8. Svete maše bodo ob 7.30 v Starem trgu, ob 8.30 v Babnem Polju ter ob 10.00 v Viševku, kjer soseska obhaja žegnanje. Pri vseh mašah bomo obnovili molitev posveti-tve slovenskega naroda Devici Mariji. Lepo vabljeni!

ŽEGNANJE PRI SV. ROKU—LOŽ: v soboto, 20.8. bo soseska v Ložu ob 19.00 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!

ROMANJE NA RAB: V soboto, 27. avgusta organiziramo romanje na Rab, kjer bomo obiskali grobove naših rajnih, zanje molili in darovali sv. mašo v samostanski cerkvi blizu taborišča Kampor. Cena prevoza (avtobus in trajekt) je 30 EUR. S plačilom in prijavo se obrnite na Franca TRUDNA v Podgoro - telefon: 01/705-80-53. Zaradi lažje organizacije, se prijavite do sobote, 13. avgusta. Odhod avtobusa bo iz Starega trga ob 5.30h. Vozil bo preko Babnega Polja. Lepo vabljeni!

V tednu med 27.7. in 3.8. se v nujnih primerih obrnite na g. Marklja: 041/315-788.

 

JULIJ 2022

POLETNI ORATORIJ 2022: Odkrivali bomo življenje sv. Ignacija Lojolskega. Na oratoriju bomo veliko tekali, ustvarjali, razmišljali in se igrali, zato bomo veseli kakšnega peciva, obloženih kruhkov ali sadja, ki bodo okrepili otroke in animatorje. Prosimo vas, da darove prinesete v župnišče na zadnji vhod vsak dan od 4. do 8. 7. med 8.00 in 9.00. V petek ob 19.00 bomo oratorij zaključili s skupno zahvalno mašo. Po maši bo za udeležence, starše in animatorje piknik z zabavnim programom za župniščem.

DUHOVNE VAJE: v cerkvi zadaj najdete napovednik (Naša družina– priloga tednika Družina) različnih duhovnih vaj za vse starosti in okuse, ki se tekom poletja odvijajo po Sloveniji. Razmislite o udeležbi, se čimprej prijavite ter se duhovno osvežite! Poletni čas je namenjen tudi duhovni poglobitvi.

PRVI PETEK, 1.7.: župnik bo obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente. Kjer želite obisk duhovnika na novo, predhodno sporočite v župnišče.

ŽEGNANJE V LOŽU: soseska sv. Petra bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 2. 7. ob 19.00. Vabljeni!

MAŠE med 4. in 8. julijem: v času poletnega oratorija bodo večerne maše samo v Starem trgu. Prav tako bo torkova maša zvečer ob 19.00. Hvala za razumevanje.

ŽEGNANJE NA VRHU: soseska sv. Tomaža bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 9.7. ob 19.00. Vabljeni!

ŽEGNANJE V KOZARIŠČAH: soseska sv. Benedikta bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 16.7. ob 19.00. Vabljeni!

Vabljeni k zaobljubljeni sveti maši za Vrh in Podgoro. Maša bo na Križni gori v soboto, 23.7. ob 9.00 dopoldan.

ŽEGNANJE V ŠMARATI: soseska sv. Marjete bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 23. 7. ob 19.00. Vabljeni!

V tednu med 18. in 24.7. se v nujnih primerih obrnite na g. Marklja: 041/315-788.

KRIŠTOFOVA NEDELJA: v nedeljo, 24.7. bomo po vseh svetih mašah blagoslovili vozila. V nabiralnik pod korom boste lahko darovali za nakup vozil za naše misijonarje (DAROVI MI-VA). Ob blagoslovu boste prejeli podobico ter nalepko za vozilo. Velika hvala v imenu misijonarjev.

URADNE URE: s ponedeljkom, 27.6. prehajamo na poletni urnik uradnih ur (do začetka šole).
!Uradne ure so samo po večernih svetih mašah, razen ob torkih ko so uradne ure po jutranji sveti maši.

DAR ZA MAŠO: po sklepu Slovenske škofovske konference, se z mesecem septembrom priporočen dar za mašo poviša na 23 EUR. Mašne namene sprejemamo do konca oktobra 2022.

GOSPODARSTVO:
V ponedeljek, 27.6. ob 20.00 bo v cerkvi sv. Frančiška Ksaverja v Vrhniki sestanek vseh zainteresiranih vaščanov glede obnovitvenih del na stranskih oltarjih. Obnova oltarjev s sofinanciranjem občine Loška dolina že poteka. Seznanili se bomo s potekom del, se dogovorili glede prispevkov vaščanov ter pregledali kaj lahko z delovnimi akcijami v prihodnje vaščani postorite sami.

Podcerkev: v avgustu se bo prebelil zvonik cerkve. Jeseni se bo nadaljevala konzervacija (čiščenje in utrjevanje) desnega stranskega oltarja sv. Valentina.

V načrtu je obnova obzidja za župniščem. Zid je bil del podrtega gospodarskega poslopja in nujno potrebuje sanacijo, saj se podira na priložnostno parkirišče oz. igrišče. Zidarsko delo bomo opravili v lastni izvedbi, zato bomo konec avgusta potrebovali več pridnih rok.

Na župnijski cerkvi sv. Nikolaja v Babnem Polju smo za letos načrtovali obnovo zunanje fasade. Žal smo jo zaradi nenadne odpovedi izvajalca primorani preložiti na prihodnje leto. Obnova je nujna, saj deli fasade občasno odpadajo na okoliško pokopališče. Letos bomo na cerkvi vgradili nova glavna vrata ter popravili okna.

V jesenskem in zimskem času načrtujemo prenovo klopi na Knežji Njivi ter v Nadlesku. Dela na strehi zvonika v Kozariščah trenutno stojijo, saj je izvajalec prezaseden. Upamo, da bo novo ostrešje s kritino zaključeno v prihodnjem letu

 

JUNIJ 2022


PRIJAVE NA ORATORIJ: otroke, ki bodo jeseni vpisni v 1. r. OŠ ter vse do vključno 8.r. OŠ lahko prijavite na poletni oratorij. Prijavnice z vsemi potrebnimi informacijami so na razpolago v župnijski cerkvi ter na naši spletni strani. Prijave zbiramo do nedelje, 12.6.!

ŠMARNICE: v torek, 31.5. boste otroci še zadnjič prejeli šmarnične listke. Kdor jih bo imel vsaj 25, bo v soboto, 18.6. ob 7.00 lahko šel na izlet (v Koper in Izolo—ogled mest ter plavanje. Za varstvo otrok bo poskrbljeno.). Odgovorni za šmarnice na zadnji dan poberite prijave.

ŽUPNIJSKO ZBIRANJE SREDSTEV ZA UKRAJINO: pred kratkim nas je obiskala naša rojakinja, s. Joža Sterle. V nedeljo, 15.5. je pri svetih mašah v Starem trgu pričevala o vojnih grozotah, ki se dogajajo v Ukrajini. Povabila nas je k solidarnosti. ŽPS ter župnijska Karitas organizirata zbiranje sredstev. V prostore kaplanije (VHOD SPODAJ) lahko med ponedeljkom, 6.6. in četrtkom, 9.6. dopoldan med 8.00 in 10.00 ter popoldan med 17.00 in 19.00 oddate darove. Zbira se hrana (priporoča se konzerve-paštete, ribe, …, testenine, riž) ter poletna obutev. Zelo dobrodošla so tudi finančna sredstva, ki jih lahko nakažete na TRR župnijske Karitas: SI56 0202 8025 3137 462, SKLIC SI99, NAMEN: UKRAJINA. Po koncu zbiranja bo župnija organizirala prevoz s kombijem do samostana, kjer biva s. Joža. Velika hvala vsem, ki se boste odzvali klicu na pomoč.

Med 1. in 2.6. se v nujnih primerih obrnite na g. Marklja. Dekanijski duhovniki smo na krajšem romanju.

PRVI PETEK, 3.6.: župnik bo obiskal bolne in ostarele ter jih prinesel zakramente. Kjer želite obisk duhovnika, predhodno sporočite v župnišče.

ŽEGNANJE NA GORENJEM JEZERU: soseska sv. Kancijana bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 4.6. ob 19.00. Vabljeni!

BINKOŠTI, 5.6.: svete maše bodo ob 7.30 v Starem trgu, ob 8.30 v Babnem Polju ter ob 10.00 na Križni gori. V primeru lepega vremena bo sveta maša zunaj pred cerkvijo, zato vzemite seboj kakšno blazinico ali stolček. Ob 9.00 se pri prvi kapelici pri sv. Ani začenja molitev Pot luči (14. postaj vstajenjskih dogodkov). Lepo vabljeni!

MAŠE MED TEDNOM V BABNEM POLJU: Vsak drugi petek v mesecu bo ob 17.30 sveta maša v Babnem Polju. Takšen razpored velja od aprila do konca septembra. Duhovnik bo od 17.00 naprej v cerkvi za sveto spoved. Med oktobrom in marcem bodo svete maše v Babnem Polju vsako soboto.

ŽEGNANJE NA OTOKU: soseska sv. Primoža in Felicijana bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 11.6. ob 19.00. Vabljeni!

SVETO REŠNJE TELO IN KRI, 16.6.: na zapovedni praznik bodo svete maše ob 8.00 v Starem trgu ter ob 17.30 v Babnem Polju (Telovska procesija bo v Babnem Polju v nedeljo, 19.6. po maši).
Večerna maša bo v primeru lepega vremena v Viševku! Po sveti maši bomo imeli telovsko procesijo po polju okoli soseske. G. Janez Avsec bo organiziral traso procesije in postavitev oltarčkov. Že vnaprej hvala vsem, ki mu boste priskočili na pomoč.
Otroci naj naberejo cvetove rožic, ki jih bodo med procesijo posipali pri oltarčkih. V primeru dežja bo sveta maša ob 19.00 v Starem trgu! Lepo vabljeni!

ŽEGNANJE NA KNEŽJI NJIVI: soseska sv. Trojice bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 18.6. ob 19.00. Vabljeni!

Na praznik Srca Jezusovega, v petek, 24.6. bosta sveti maši ob 8.00 zjutraj v Starem trgu ter ob 19.00 v Viševku.

Celodnevno češčenje Svetega Rešnjega Telesa za župnijo Babno Polje bo po sklepu ŽPS v soboto, 25.6. med 13.00 in 17.00 (na vsako polno uro je pol ure skupne molitve ter pol ure tišine). Ob 17.00 bo-mo obhajali slovesno sveto mašo, ki jo bomo začeli z litanijami in blagoslovom.

Po sveti maši bomo v primeru lepega vremena nadaljevali s piknikom ter druženjem na vrtu župnišča. Lepo vabljeni vsi župljani Babnega Polja!

ŽEGNANJE V NADLESKU: soseska sv. Jedrt bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 25.6. ob 19.00. Vabljeni!

UREJENOST BOGOSLUŽJA
1. ŽPS je sklenil, da za prejem svetega obhajila v Starem trgu VSI prihajamo po sredinskem prehodu in na svoja mesta odhajamo preko stranskih prehodov.

2. KLEČANJE PRI MAŠI: v klopeh imamo nameščene klečalnike, zato za čas povzdigovanja klečimo (to je predpisana in priporočena liturgična drža)—če ne morete klečati, potem med povzdigovanjem sedite in se rahlo priklonite, ko mašnik poklekne. (prim. RMu 20. in 21.) Vsi, ki ste pri maši na stolih med povzdigovanjem stojite in se rahlo priklonite, ko mašnik poklekne. Z vidika lepote liturgije je pomembno, da smo pri maši čimbolj enotni in upoštevamo predpisne drže, ki nam želijo pomagati globje doživeti in približati evharistično skrivnost.

 

MAJ 2022
SVETE MAŠE NA PODRUŽNICAH: kot običajno, med majem in septembrom ob ponedeljkih in četrtkih obhajamo večerne maše na podružnicah. Povabljeni ste, da darujete za svete maše v svoji soseski ter da ste navzoči, ko se Najsvetejša daritev obhaja v vaši vasi. Naj bo to dogodek milosti za vso vašo sosesko!

TEDEN MOLITVE ZA NOVE DUHOVNE POKLICE 2.-8. 5.: pri sv. mašah med tednom bomo prisluhnili nagovorom ter zmolili molitev za nove duhovne poklice.

PRVI PETEK, 6.5.: župnikov obisk bolnikov v maju odpade. Hvala za razumevanje.

OBVEZNE MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 7.5. ob 9.00 ter v petek, 20.5. ob 18.00 v Starem trgu.

FLORIJANOVA MAŠA za Gasilsko zvezo Loške doline bo letos v nedeljo, 8.5. ob 8.30 v Babnem Polju.

PRVO SVETO OBHAJILO: v nedeljo, 8.5. ob 10.00 bo 12 otrok v Starem trgu prvič prejelo sveto obhajilo.

DEVETDNEVNICA PRED BIRMO: v sredo, 12.5. se pričenja neposredna duhovna priprava na prihod Svetega Duha za naših 40 birmancev. Prav je, da jih z molitvijo k Sv. Duhu podprete.

SKAVTSKE OBLJUBE: naši skavti se bodo med petkom, 13. - 15. 5. mudili na Križni gori, kjer se bodo pripravljali in na koncu med sveto mašo v nedeljo, 15.5. ob 14.00 slovesno obhajali skavtske obljube. Vabljeni k sveti maši!

70 let tednika DRUŽINA: v nedeljo, 15.5. po mašah boste pred cerkvijo lahko izpolnili naročilnico za brezplačno mesečno prejemanje našega največjega katoliškega tednika. Naj Vas ponujena promocija nagovori.

ŽEGNANJE NA KLANCAH: soseska sv. Pankracija bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 14.5. Žeganje bo izjemoma ob 18.00, ker je pri fari ravno devetdnevnica ob 19.00. Vabljeni!

SEJA ŽPS: srečanje članov ŽPS za župnijo Babno Polje bo v ponedeljek, 16.5. ob 20.00. Seja za ŽPS Stari trg bo v ponedeljek, 23.5. ob 20.00 v veroučni učilnici.

SVETA BIRMA: V četrtek, 19.5. ob 18.00 bo škof birmovalec, g. Franc ŠUŠTAR preveril znanje in pripravljenost pri 40 birmancih ter se srečal s starši in botri. Med mašo bo spovedoval, po maši pa se bo srečal s člani ŽPS ter ostalimi predstavniki skupin. V soboto, 19.5. ob 10.00 bo slovesnost svete birme.

PROŠNJI DNEVI: tri dni pred praznikom Gospodovega vnebohoda, bomo v Viševku, Ložu ter v Podcerkvi prosili za blagoslov pri delu na polju in drugod.

GOSPODOV VNEBOHOD: v četrtek, 26.5. obhajamo praznik, ko se spominjamo zaključka prikazovanj Vstalega Gospoda svojim učencem. Svete maše bodo ob 8.00 in 19.00 v Starem trgu ter ob 17.30 v Babnem Polju.

ŽEGNANJE ZA DANE NA ŠKRILJAH: soseska sv. Urbana bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 28.5. ob 19.00. Vabljeni!

O SOBOTNIH ŽEGNANJIH: žegnanja na podružnicah bodo obhajana kot večerna nedeljska maša ob 19.00. Spodobi se, da si vaščani vzamete čas ter pridete h glavnemu bogoslužju za vašo sosesko. Po družinah, v sorodstvu ter med vaščani lahko praznujete in se poveselite še cel prihodnji nedeljski dan (pri maši ste že bili, zato lahko v miru pripravite kosilo za goste od drugod, ki k maši lahko pridejo ob 10.00 v Stari trg) … Trenutno je ta možnost iz več vidikov najboljša. Na fari je redno le župnik, duhovni pomočnik sicer pomaga, vendar je neodgovorno (triindvajsetkrat!) prevzeti obvezo, da bo ob nedeljah ob 10.00 hkrati maša pri fari in na podružnici, kot je bilo to običajno, ko je bil v Starem trgu stalno na razpolago mlad kaplan (včasih celo več!). Hvala vsem, ki to obliko sprejemate, razumem pa tudi tiste, ki Vam zaradi lepih in močnih spominov ter navad, to nikakor ni po godu. Zavedajte se, da nobeno žegnanje ni ukinjeno! Duhovniki se prilagajamo in iščemo rešitve ter tudi radi ustrežemo željam in predlogom vernikov. Hkrati pa duhovniki tudi vedno bolj preverjamo, kaj sploh lahko in kaj zmoremo storiti, saj nas bo v prihodnje številčno vedno manj. Lahko je od Cerkve samo zahtevati. Vsak pa se lahko ob tem vpraša, kaj danes osebno stori za nove duhovne poklice ter kako pomaga župnijskemu občestvu in župniku?

 

APRIL 2022

OBVEZNE MINISTRANTSKE VAJE bodo vsak dan eno uro pred obredi velikega tedna ter v petek, 22. 4. ob 17.30 v Starem trgu.

NA GODOVNI DAN našega farnega zavetnika sv. Jurija, v soboto, 23. aprila, bomo v Starem trgu obhajali DAN CELODNEVNEGA ČEŠČENJA. Ob 9.00 bomo slovesno izpostavili Najsvetejše. Celodnevno češčenje svetega Rešnjega telesa je velik trenutek za vsakega izmed nas, za župnijo in naš kraj. Povabljeni k molitvi po vaseh!
ob 9h: Podgora, Vrh, Babna Polica
ob 10h: Dane, Klance, G. Jezero, Laze, Otok
ob 11h: Nadlesk, Podcerkev
ob 12h: duhovnika
ob 13h: Markovec, Knežja Njiva, Vrhnika
ob 14h: Iga vas, Viševek
ob 15h: Šmarata, Kozarišče
ob 16h: Bloška Polica, Lož, Podlož, Sv. Ana ob 17h: Stari trg, Pudob, G. in D. Poljane
ob 18h: SLOVESNI ZAKLJUČEK: Zmolili bomo litanije Srca Jezusovega, zapeli za-hvalno pesem ter prejeli blagoslov z Najsvetejšim. Takoj zatem bo sveto mašo vodil g. Maks IPAVEC, župnik v Begunajh pri Cerknici.

V nedeljo, 24. aprila ob 10.00 obhajamo v Starem trgu FARNO ŽEGNANJE. Sveto mašo bo vodil naš rojak, g. Janez KVATERNIK, župnik na Dobrovi pri Ljubljani. Po maši bo, kot se za žegnanje spodobi, sledilo druženje ob pijači in prigrizku pred cerkvijo. Gospodinje kaj sladkega ali slanega prinesite v soboto med 15.00 in 17.00 v kaplanijo spodaj. Že vnaprej velika hvala!

SEJA ŽPS: srečanje članov ŽPS za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 25.4. ob 20.00 v veroučni učilnici.

SREČANJE STARŠEV PRVOOBHAJANCEV IN BIRMANCEV bo v torek, 26.4. v župnijski cerkvi v Starem trgu. Ob 19.00 bo srečanje za starše prvoobhajancev, ob 20.00 pa za starše birmancev. Prosim za zanesljivo udeležbo vsaj enega od staršev.

ZBIRANJE PAPIRJA: skavti bodo papir zbirali od 25. do 29. aprila, kontejner bo na običajnem mestu spodaj pri skednju.

Knjigo pričevanj in zgledov z naslovom Sejalec seje, ki jo je napisal naš bivši župnik, g. Janez Kebe lahko do nedelje, 15. maja kupite pri ga. Marti Šebenik (031 584 277) v Viševku 15 ali pri ga. Mateji STRLE (031 573 236) v Podgori 11. Priporočamo!

-V velikem tednu lahko poleg poznanih navad (izdelovanja voščilnic, barvanje pirhov, peke potic,...) skupaj z otroki IZDELATE MAJHEN VSTAJENJSKI VRT, ki vam bo služil kot lepa priprava na prihajajoče praznike.
Potrebujete podstavek lonca za rože (lahko pladenj ali krožnik), mali (lončeni) lonček, seme pšenice, slamo ali vrvico, vejice, zemljo, večji kamen ter nekaj manjših kamenčkov. Na podstavek poležete lonček, ki bo predstavljal grob, ga prekrijete z zemljo, prav tako kot tudi večji del podstavka. Pred lonček zložite kamenčke in veliki kamen, ki delno zapira lonček. Na zemljo posejete pšenično seme (čimprej!) ter ga dobro popršite s pršilko z vodo. Vejice s slamo ali vrvico povežete v križ in ga zapičite v zemljo. Semena vsak dan pršite z vodo in skupaj z otroki opazujete, kaj se z njimi dogaja. (Do kakšne spremembe je prišlo? Kaj vidimo? Odprlo se je, pognalo kal, zmehčalo se je. Seme umira.) Iz Svetega pisma večkrat preberete vrstico Jn 12,24: “Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu.” S priliko o pšeničnem zrnu je Jezus želel svoje učence (in nas) pripraviti na svojo smrt in pokazati, da je treba umreti, če želimo biti rodovitni. Vztrajajte v čudenju in tišini skupaj z otroki. Na Veliki petek lahko grob s kamnom zaprete, na Veliko noč pa ga odprete in ob njem prižgete svečo ter preberete odlomek o vstajenju Jn 20,3–9.

Veselo na delo!

 

MAREC 2022

SV. JOŽEF sobota, 19.3.: praznični sv. maši bosta v Babnem Polju ob 16.30 in v Starem trgu ob 18.00. ČESTITKE VSEM OČETOM!

TEDEN DRUŽIN: obhajamo med 19. in 25. marcem. Od 19. do 25. marca 2022 boste lahko vsak dan od 20.00 do 20.20 ure preko spleta prisluhnili družinam iz vseh slovenskih škofij in večjim družinskim organizacijam, ki delujejo v Katoliški cerkvi v Sloveniji ter družinam, ki živijo v tujini. Vse družine so povabljene, da se pridružijo preko spleta (na zoom-u) in prisluhnejo njihovim pričevanjem, kako dajejo prostor Bogu v svojem vsakdanjem življenju. Več informacij ter povezave do ogleda nagovorov poiščite na: https://katoliska-cerkev.si/teden-druzine-2022

MARIJINO OZNANJENJE, petek 25.3.: svete maše bodo ob 8.00 in ob 18.00 v Starem trgu ter ob 16.30 v Babnem Polju. ČESTITKE VSEM MATERAM!

Po večerni maši v Starem trgu bo tudi krajši program ob materinskem dnevu. Ob 20.00 vabljeni na nočni križev pot mladih na Križno goro (pridružite se lahko tudi starejši). Ob 19.45 se zberemo pri župnišču. Bodite primerno opremljeni ter imejte svetilko.

OBVEZNE MINISTRANTSKE VAJE: bodo v soboto, 26.3. ter 9.4. ob 9.00 v Starem trgu. (obvezno so navzoči tudi srednješolski ministranti!)

SLOVESNOST IMENOVANJA KLJUČARJEV: v nedeljo, 27.3. bo pri maši ob 10.00 nove ključarje v službo postavil naš g. nadškof,
msgr. Stanislav Zore.

Ob tem bo v začetku maše blagoslovil novo stopnišče v zvoniku in na kor ter nov vetrolov. G. nadškof želi blagosloviti naša skupna prizadevanja za vzdrževanje sakralne kulturne dediščine. Hkrati želi s postno pridigo nagovoriti vse župljane ter nas v tem težav-nem času opogumiti in spodbuditi naj goreče sledimo Gospodu Jezusu. Gre za lep in pomem-ben pastoralni dogodek za našo župnijo, zato se bomo po sveti maši tudi kratko zadržali pred cerkvijo. Člani ŽPS bodo poskrbeli za pripravo slovesnosti ter za pijačo, skavti za postrežbo, vse gospodinje pa ste lepo naprošene, da spečete kaj peciva in ga v soboto, 26.3. med 15.00 in 17.00 dostavite v pritličje kaplanije. Kljub temu, da smo v postnem času, je takšno srečanje in druženje s pogostitvijo primerno, saj ta dan obhajamo nedeljo veselja (4. postna nedelja). Obisk nadškofa pa je seveda pravšnji razlog za skupno praznovanje. Vabljeni, da se slovesnosti udeležimo v čim večjem številu! Prednje klopi bodo rezervirane za ključarje.
Upoštevali bomo vse omejitvene ukrepe proti širjenju virusa, ki bodo takrat zahtevane!

SPREMEMBA URE VEČERNE MAŠE: od ponedeljka, 28.3. naprej bodo večerne svete maše v Starem trgu ob 19.00.

Na prvi petek, 1. aprila bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše na dom. Kjer želite obisk duhovnika na domu, sporočite v župnišče.

KRIŽEV POT: vabljeni na postno pobožnost vsak petek pol ure pred večerno mašo ter ob nede-ljah ob 14.00 v župnijski cerkvi ali na Križno goro.

OLJČNE VEJICE: bodo na voljo na tiho nedeljo, 3.4. pri vhodnih vratih skednja.

SREČANJE STARŠEV PRVOOBHAJANCEV: bo v sredo, 6.4. ob 20.00 v župnijski cerkvi.

SEJI ŽPS: srečanje članov ŽPS za župnijo Babno Polje bo v ponedeljek, 21.3. ob 19.00 pri ga. Magdi. Seja za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 4.4. ob 20.00 v veroučni učilnici. Poleg rednih stvari bomo obravnavali temo sinode.

CVETNA NEDELJA 10.4.: pred svetimi mašami bo zunaj pred cerkvijo blagoslov zelenja. Popoldan vabljeni na velikonočno spoved. Od 15.30 naprej bo v Starem trgu na voljo za spoved ali pogovor več dekanijskih duhovnikov. V Babnem Polju bo ta dan za spoved v zakristiji na voljo g. Markelj od 7.30 naprej. Dobro se pripravite na prejem tega zakramenta, saj boste le tako v svojih srcih doživeli veselje in mir velikonočnega jutra!

VEROUČENCI bodo velikonočno sveto spoved opravili pri verouku v tednu med 4. in 7. aprilom.

FEBRUAR 2022

V ponedeljek, 14.2. ob 19.00 bo v prostorih veroučne učilnice sestanek vseh najemnikov župnijskih kmetijskih zemljišč za obe župniji. Pregledali bomo aktualno stanje ter se dogovorili za nove najemne pogodbe (stare so potekle). Vse zainteresirane prosim za zanesljivo udeležbo.

V času zimskih počitnic ni verouka ter dopoldanskih uradni ur (od 21. do 25.2.).

V noči iz torka, 1. marca na pepelnično sredo, 2. marca bomo imeli v župnijski cerkvi v Starem trgu 24-urno češčenje Najsvetejšega. Najsvetejše bomo izpostavili v torek po sveti maši (ta dan ne bo jutranje maše!) in imeli češčenje do večerne maše na pepelnico. V nedeljo, 27. februarja se boste pri svetih mašah lahko napisali na list za dežurstvo, ki bo pod korom. VABLJENI, da si tekom dneva ali noči za Gospoda vzamete vsaj eno uro časa. Na vsako polno uro bo najprej pol ure skupne molitve iz pripravljenih knjižic ali molitev rožnega venca, zatem pa se predlaga še pol ure tišine za osebno molitev. Že vnaprej hvala vsem častilcem, saj lahko s skupno molitvijo izprosimo veliko milosti za vaše osebne in skupne (župnijske) namene!

PEPELNICA: sv. maše bodo v Starem trgu ob 8.00 in ob 18.00 ter v Babnem Polju ob 16.30.

Na prvi petek, 4. marca bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše na dom. Kjer želite obisk duhovnika na domu, sporočite v župnišče.

KRIŽEV POT bomo molili vsak postni petek pol ure pred sveto mašo (ob 17.30) v Starem trgu, ki ga bodo vodili birmanci. Pobožnost križevega pota bo od 1. do 5. postne nedelje potekala tudi na Križni gori. Molitev se začne ob 14.00 pri I. kapelici pri Sv. Ani. Istočasno, ob 14.00 se bo križev pot molil tudi v obeh župnijskih cerkvah v Starem trgu in v Babnem Polju. Lepo vabljeni!

MINISTRANTSKE VAJE: bodo v soboto, 19.2. ter 5.3. ob 9.00 v Starem trgu.

PEVSKE VAJE: mladinski zbor Lux beata začenja z vajami v soboto, 5. marca ob 19.00 v veroučni učilnici. Z marcem začenja z rednimi vajami ob sobotah (ob 20.00) tudi župnijski MePZ sv. Jurij. Pri obeh zborih lepo vabljeni novi in stari člani!

Srečanje članov ŽPS za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 7. marca ob 19.00 v veroučni učilnici.

MLADINSKI VEROUK: v petek, 11.3. začenjamo zopet »v živo« z mladinskim verou-kom. Srečanja so vsak petek ob 20.00 v župnišču—vhod zadaj.

ZAKONSKE SKUPINE: zakonske pare, ki ste člani zakonskih skupin spodbujam, da bi v mesecu marcu zopet začeli s srečanji »v živo«. Čimprej se dogovorite za datume srečanj.

KLJUČARJI: do začetka marca bo župnik iskal in določil nove/stare ključarje podružničnih cerkva. Predvidoma konec marca bodo imenovani v službo za 5-letno obdobje.

 

JANUAR 2022

NEDELJA BOŽJE BESEDE je praznik Svetega pisma, ki ga je papež Frančišek s pismom Odprl jim je um leta 2019 razglasil za vso Cerkev. Nedeljo Božje besede bomo v Sloveniji obhajali 23. januarja 2022 pod geslom: »Tudi ona dva sta pripovedovala, kaj se je zgodilo na poti in kako sta ga prepoznala po lomljenju kruha.« Vabljeni, da se preko spleta udeležite poslušanja ali branja Svetega pisma. Vseslovensko »maratonsko« branje Svetega pisma bo potekalo od sobote, 22. do četrtka, 27. januarja 2022, 24 ur na dan. info: www.svetopisemskimaraton.si

SVEČNICA: v sredo, 2. februarja je praznik Gospodovega darovanja ali svečnica. Maša v Starem trgu bosta ob 8.00 in 18.00 ter v Babnem Polju bo 16.30. Nabirka pri maši je za razsvetljavo. Kupili boste lahko tudi blagoslovljene sveče.

1. PETEK: župnik bo bolne in ostarele obiskal na prvi petek, 4.2. Kjer želite obiska duhovnika na domu sporočite v župnišče.

MINISTRANTSKE VAJE: bodo v soboto, 22. januarja in 5. februarja ob 9.00 v Starem trgu.

VERSKI TISK: Januarja ponovno premislimo, kaj bomo prihodnje leto gledali, poslušali in brali. V teh času se odločamo, katere časopise ali revije bi sploh še imeli naročene. Vabim vas, da ponovno preračunate in mogoče boste le našli kakšen evro za redno naročilo na versko tiskano besedo.
OGNJIŠČE - 36,50€
DRUŽINA - 140,40€,
Božje okolje 33,00€
Misijonska obzorja – 9.00€,
Prijatelj - 11,70€,
Mohorjeve knjige za leto 2021 – 69 €

Pri akciji Otroci za otroke se je zbralo 400€, za Trikraljevsko akcijo, pa smo nakazali 390 €, ostalo ste preko položnic nakazali sami. Hvala za vašo dobroto!

Mašne namene sprejemam do konca maja 2022.

PRIPRAVA NA ZAKON se v Cerknici pričenja v petek, 28.1 ob 18.00. Zainteresirani se prijave v tamkajšnjem župnijskem uradu.