Aktualna obvestila

JULIJ 2024


ZAHVALA OB ORATORIJU: Velika hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri izvedbi letošnjega oratorija. Velika hvala voditeljicama Karin in Vanji ter ostalim 37 animatorjem. Hvala kuharicam iz OŠ, gospodinjam, ki ste cel teden prinašale in pripravljale malico. Hvala Občini Loška dolina, PGD Stari trg, kmetiji Kandare iz Dan, ansamblu Tram,… ter mnogim skritim pomočnikom. Sporočilo preroka Danijela je gotovo nagovorilo vsakega udeleženca ter vsem okrepilo vero v delovanje Boga.

Med 17. in 29. 7., se v nujnih primerih obrnite na duhovnega pomočnika, g. Marklja 041/315-788.

ŽEGNANJE V ŠMARATI: soseska sv. Marjete bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 20. 7., ob 19.00. Lepo vabljeni!

KRIŠTOFOVA NEDELJA: v nedeljo, 21. 7., bomo po vseh svetih mašah blagoslovili vozila. V nabiralnik pod korom boste lahko darovali za nakup vozil za naše misijonarje (DAROVI MIVA). Ob blagoslovu po maši, boste prejeli podobico ter nalepko za vozilo. Velika hvala v imenu misijonarjev.

Ob obletnici smrti žpk. Janeza Voljča, Stankota in Franceta vabljeni k sv. maši v Triglavska Vrata, v nedeljo, 21. 7., ob 16.00. Maševal bo dr. Simon Onušič.

ŽEGNANJE V PUDOBU: soseska sv. Jakoba starejšega (Pudob in Iga vas) bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 27. 7., ob 19.00. Lepo vabljeni!

VRAŽJI VRTEC: v nedeljo, 28. 7., bo ob 8.30 sveta maša za pobite v Vražjem vrtcu in Jermendolu. V primeru slabega vremena bo maša v župnijski cerkvi v Babnem Polju.

Župnik bo starejše obiskal na prvi petek, 2. 8. Naročite lahko nove obiske.

ŽEGNANJE PRI SVETI ANI: soseska sv. Ane bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 3. 8., ob 19.00. Lepo vabljeni!

ZAOBLJUBLJENA MAŠA PROTI KOLERI: v soboto, 10. 8., bo ob 9.00 zaobljubljena sveta maša za soseski Pudob in Iga vas na Križni gori. Lepo vabljeni!

ŽEGNANJE PRI SV. ROKU—LOŽ: zaradi romanja na Rab, bo žegnanje pri sv. Roku, malo prej in sicer v soboto, 10. 8., ob 19.00. Lepo vabljeni! Ta dan izjemoma ne bo večerne maše v Starem trgu.

PEŠ ROMANJE K NOVI ŠTIFTI: Kozarci vabijo na svoje tradicionalno romanje na nedeljo pred velikim šmarnom. Odhod romarjev - pešcev bo v nedeljo, 11. 8., ob 7.00 zjutraj izpred vaške cerkve v Kozariščah. Iz ostalih vasi se lahko pridružite na trasi, ki gre mimo OŠ Iga vas, skozi Viševek, mimo pokopališča do ribogojnice Vrhnika in naprej do vznožja Racne gore. Pri Novi Štifti bo ob 16.00 sveta maša za romarje in tiste, ki se boste pridružili z vozili.

Za + Franca Ravšlja (Markovec 38) in + Jožefo Špeh, so bile naročene in oddane gregorijanske maše.

Odbor posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu pripravlja vsakoletne duhovne vaje, ki bodo letos od 29. do 31. 7., na Kureščku. Voditelj bo Tomaž Podobnik, DJ. Prijavite se lahko pri g. Simonu Onušiču 031 494 200.
Po nedeljskih mašah se v kaplaniji lahko do konca julija prijavite za romanje na Rab.

 

JUNIJ - JULIJ 2024

BABNO POLJE: v petek, 21. 6., bodo farani Babnega Polja obhajali dan celodnevnega češčenja Najsvetejšega. Jezusa v sveti hostiji bomo izpostavili ob 15.00 in češčenje zaključili s slovesnim sklepom ob 18.00. Mašo bo vodil »naš« bisernomašnik, g. Anton Markelj. Pri sv. maši se bomo Bogu zahvalili za njegov visok duhovniški jubilej. Po sveti maši bomo na župnijskem vrtu nadaljevali z že tradicionalnim farnim piknikom. Na češčenje in piknik lepo vabljeni vsi farani Babnega Polja.

URADNE URE: s ponedeljkom, 24. 6., prehajamo na poletni urnik uradnih ur (do septembra). Uradne ure so v Starem trgu po večernih svetih mašah ob sredah in petkih ter ob torkih, po jutranji sveti maši.

Vaščani Nadleska bodo v ponedeljek, 24. 6., v Nadlesku, ob 19.00 obhajali zaobljubljeno mašo proti koleri na čast Janezu Krstniku.

ŽEGNANJE V LOŽU: soseska sv. Petra bo žegnanjsko sveto mašo obhajala na sam praznik, v soboto, 29. 6., ob 10.00. Lepo vabljeni! Ta dan zaradi gasilskega praznovanja v Babnem Polju ne bo večerne maše v Starem trgu!

Župnik bo starejše obiskal na prvi petek, 5. 7. Naročite lahko nove obiske.

ŽEGNANJE NA VRHU: soseska sv. Tomaža bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 6. 7., ob 19.00. Lepo vabljeni!

POLETNI ORATORIJ začenjamo v ponedeljek, 8. 7. Letos je prijavljenih preko 120 otrok in animatorjev. Priporočamo se za dnevne malice v obliki sadja, peciva in obloženih kruhkov, ki jih oddate do 9.00 v župnišču pri zadnjem vhodu. Sklep oratorija bo v petek, 12. 7. pri sveti maši ob 19.00. Po maši sledi druženje otrok, staršev ter animatorjev. Letošnji oratorijski junak je svetopisemski prerok Daniel. Njegova zgodba je polna intenzivnega dogajanja, čudežnih rešitev in fantastičnih sanj. Postavljena je v vznemirljivo okolje babilonskega dvora v 5. st. pr. Kr., kamor so Babilonci izgnali Izraelce. Med judovskimi mladeniči je bil tudi Daniel. Zaradi svoje nadarjenosti in modrosti so bili mladeniči izbrani za kraljevo šolo, da bi postali kraljevi svetovalci. Modrost in razum sta Danielu kmalu prinesla ugled in priljubljenost pri kralju. A vse to je posledica njegove zvestobe in zaupanja Bogu. Naslov letošnjega oratorija se glasi "Blagor zvestim". To je glavno sporočilo Danielove knjige: Bog vodi zgodovino in bo rešil Izraelce, kot jih je že v preteklosti - če mu le ostanejo zvesti. Daniel je zaupal v svojega Boga v vseh preizkušnjah, tudi takrat, ko so mu stregli po življenju, Bog pa ga je varoval. Daniel nam je zato velik zgled v molitvi, zvestobi Bogu, čistosti in spoštovanju svetega. Skupaj z njim bomo na oratoriju spoznavali moč zaupanja v Božje varstvo.

Vabljeni k zaobljubljeni sveti maši za Vrh in Podgoro. Maša bo na Križni gori v soboto, 13. 7., ob 9.00 dopoldan.

ŽEGNANJE V KOZARIŠČAH: soseska sv. Benedikta bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 13. 7., ob 19.00. Vabljeni!

Za + Marka PALČIČA so bile naročene in oddane gregorijanske maše.

NAPOVED: Tudi letos bomo iz naše župnije odšli na romanje na Rab. Romanje bo v soboto, 17. 8. 2024. Vabljeni, da se prijavite pri Mariji Forjanič ali Bernardi Okoliš vsako nedeljo po prvi ali deseti maši v kaplaniji, najkasneje do zadnje nedelje v juliju (28. 7.). Prijavo prosimo potrdite s plačilom stroška romanja, ki znaša 40,00 EUR na osebo. Lepo vabljeni!

 

JUNIJ 2024


SOBOTNE SV. MAŠE V STAREM TRGU BODO ČEZ POLETJE OB 18.00.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 25. 5., ob 9.00 v Starem trgu.

Žegnanje za Knežjo Njivo in Dane/Škrilje bo letos izjemoma potekalo istočasno! Ta dan v Starem trgu ne bo sv. maše.

ŽEGNANJE NA KNEŽJI NJIVI: soseska sv. Trojice, bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 25. 5., ob 19.00. Vabljeni!

ŽEGNANJE ZA ŠKRILJE IN DANE: soseska sv. Urbana in sv. Izidorja, bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 25. 5. ob 19.00 na Škriljah. Vabljeni!

V nedeljo, 26. 5., ob 10.00 bomo v Starem trgu praznovali farni dan. Pri maši ob 10.00 bomo obhajali biserno mašo (60 let duhovništva) našega duhovnega pomočnika, prelata in kanonika g. Antona Marklja. Obeležili bomo tudi desetletnico služenja g. Marklja v starotrški fari. Po maši bo ob pestrem programu sledil skupen piknik. (petje župnijskih pevskih zborov, predstavitev oratorijske himne, nagradna tombola, vlečenje vrvi, zabava z domačim ansamblom Tram,...)

Gospodinje lepo prosimo, da kaj sladkega prinesejo v soboto, 25. 5., med 15.00 in 18.00 v kaplanijo na spodnji vhod. Že vnaprej velika hvala vse pomočnikom! Ta dan res nimate razloga, da bi po sveti maši hiteli domov. (Za kritje stroškov hrane in pijače se priporoča prostovoljni prispevek, ki ga lahko oddate ob prihodu na prizorišče.)

VEROUČENCI bodo sveto spoved opravili v zadnjem tednu maja. Podelitev spričeval je po praznični maši v četrtek, 30. 5., ob 19.00.

ZAPOVEDANI PRAZNIK SVETEGA REŠNJEGA TELESA IN KRVI V ČETRTEK, 30. 5.: praznična maša v Starem trgu bo ob 8.00 zjutraj ter večerna s procesijo ob 19.00. Večerne maše se udeležijo vsi veroučenci, saj bo po njej podelitev spričeval. Otroci naj imajo seboj v košaricah tudi cvetje, ki ga bodo posipali pred vsako postajo.
Maša v Babnem Polju bo ta dan 17.00! Telovska procesija v Babnem Polju bo v nedeljo, 2. 6., po maši.

ŠMARNICE po vaseh se zaključijo v petek, 31. 5. Otroci, ki bodo imeli vsaj 20 listkov dobijo nagrado.

ŽEGNANJE NA GORENJEM JEZERU: soseska sv. Kancijana in tov., bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 1. 6., ob 19.00. Vabljeni!

Seja ŽPS za župnijo Babno Polje bo v sredo, 5. 6., ob 20.00 pri Grabnarjevih.

Na praznik SRCA JEZUSOVEGA, v petek, 7. 6., bodo maše ob 8.00 v Starem trgu, ob 17.30 v Babnem Polju ter ob 19.00 v Viševku.

Župnik bo starejše obiskal na prvi petek, 7. 6. Naročite lahko nove obiske.

ŽEGNANJE NA OTOKU: soseska sv. Primoža in Felicijana, bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 8. 6., ob 19.00. Vabljeni!

PRVI SAMOSTOJNI KONCERT ŽUPNIJSKEGA OTROŠKEGA ZBORČKA z imenom Marijini otroci, bo v soboto, 8. 6., ob 19.00 v župnijski cerkvi v Starem trgu. Lepo vabljeni!

POLETNI ORATORIJ 8—12. 7. 2024: BLAGOR ZVESTIM Naslov letošnjega oratorija je izluščen iz glavnega sporočila Danijelove knjige, da Bog vodi zgodovino in nas rešuje, če smo mu zvesti. Prijave za poletni oratorij zbiramo do nedelje, 2. 6!

 

MAJ 2024

Na god sv. Jurija, v torek, 23. 4., bomo v Starem trgu obhajali DAN CELODNEVNEGA ČEŠČENJA SVETEGA REŠNJEGA TELESA. Ob 9.00 bomo izpostavili Najsvetejše. Kljub delovnemu dnevu povabljeni k molitvi po vaseh.
-ob 9h: Podgora, Vrh, Babna Polica
-ob 10h: Dane, Klance, G. Jezero, Laze, Otok
-ob 11h: Nadlesk, Podcerkev
-ob 12h: duhovnika
-ob 13h: Markovec, Knežja Njiva, Vrhnika
-ob 14h: Iga vas, Viševek
-ob 15h: Šmarata, Kozarišče
-ob 16h: Bloška Polica, Lož, Podlož, Sv. Ana
-ob 17h: Stari trg, Pudob, G. in D. Poljane
-ob 17.30 veroučneci
-ob 18h: SLOVESNI ZAKLJUČEK: Zmolili bomo litanije Srca Jezusovega, zapeli zahvalno pesem ter prejeli blagoslov z Najsvetejšim. Takoj zatem bo sveto mašo vodil naš bivši kaplan, g. Janez BURJA, župnik v Bohinjski Bistrici.

Med 22. 4. in 3. 5. ni verouka. Veroučenci, 23. 4., ob 17.30 pridejo počastiti Jezusa ter nato ostanejo še pri slovesni maši na čast farnega zavetnika!

ROMANJE V RIM: med soboto, 27. 4., in torkom, 30. 4., se v nujnih primerih obrnite na duhovnega pomočnika, g. Marklja.

SVETE MAŠE NA PODRUŽNICAH: med majem in septembrom ob ponedeljkih in četrtkih obhajamo večerne maše na podružnicah. Povabljeni ste, da darujete za svete maše v svoji soseski ter da ste navzoči, ko se Najsvetejša daritev obhaja v vaši vasi.

Na praznik Jožefa delavca, 1. 5., bodo maše ob 8. 30 v Babnem Polju in ob 10.00 v Starem trgu.

Župnik bo starejše obiskal na prvi petek, 3. maja.

SKAVTSKE OBLJUBE: naši skavti se bodo med petkom, 3. in nedeljo, 5. 5., mudili med Kozariščami in Vrhom, kjer se bodo pripravljali na skavtske obljube. Obhajali jih bodo v nedeljo, 5. 5., pri sveti maši, ki bo ob 14.00 v taboru.

FLORIJANOVA MAŠA za Gasilsko zvezo Loška dolina bo v nedeljo, 5. 5., ob 8.30 v Babnem Polju.

Sestanek pripravljalnega odbora za organizacijo farnega dne za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 6. 5., ob 20.00 v župnišču.

PROŠNJI DNEVI: tri dni pred praznikom Gospodovega vnebohoda, bomo v Ložu, Podcerkvi ter v Viševku prosili za blagoslov pri delu na polju in drugod.

GOSPODOV VNEBOHOD: v četrtek, 9. 5., obhajamo praznik, ko se spominjamo zaključka prikazovanj Vstalega Gospoda svojim učencem. Svete maše bodo ob 8.00 in 19.00 v Starem trgu ter ob 17.30 v Babnem Polju.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 11. 5., ob 9.00 v Starem trgu.

PRVO SVETO OBHAJILO bo v nedeljo, 12. 5., ob 10.00 v Starem trgu. Zakrament bo prvič prejelo 12 otrok.

ŽEGNANJE NA KLANCAH: soseska sv. Pankracija bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 18. 5., ob 19.00. Vabljeni!

BINKOŠTI, 19. 5.: svete maše bodo ob 7.30 v Starem trgu, ob 8.30 v Babnem Polju ter ob 10.00 na Križni gori. V primeru lepega vremena bo sveta maša zunaj pred cerkvijo, zato vzemite seboj kakšno blazinico ali stolček. Lepo vabljeni!

 

APRIL 2024


URADNE URE: v velikem tednu ter v času velikonočne osmine so uradne ure samo po tedenskih svetih mašah.

Župnik bo pred prazniki starejše obiskal v ponedeljek, 25. 3.! V aprilu obiska za prvi petek ne bo.

Čiščenje cerkve in okolice za sveto tridnevje v Starem trgu bo v sredo, 27. 3., ob 16.00 uri. Na vrsti so vaščani Nadleska in Kozarišč. V Babnem Polju se cerkev in okolica čistita v ponedeljek, 25. 3., ob 16.00.

OBVEZNE MINISTRANTSKE VAJE bodo vsak dan eno uro in pol pred obredi velikega tedna ter v petek, 20. 4., ob 18.00 v Starem trgu.

PRESTAVITEV URE VEČERNIH MAŠ: letos prav na Veliko noč prehajamo na poletni čas. Maše med tednom bodo v Starem trgu ob 19.00, v Babnem Polju pa ob 17.30.

VEROUČENCI imajo do nedelje, 7. 4., veroučne počitnice. Obvezno pridejo k obredom svetega tridnevja in seveda k nedeljskim mašam.

ZBIRANJE PAPIRJA: skavti papir zbirajo od ponedeljka, 8. 4., do četrtka, 18. 4., ko bo na spodnjem parkirišču pri skednju stal kontejner.

DEVETDNEVNICA PRED BIRMO se začne v sredo, 10. 4., ob 19.00 in traja do četrtka, 18. 4.

V ponedeljek, 15. 4., bo ob 19.45 v veroučni učilnici v kaplaniji sestanek staršev letošnjih prvoobhajancev.

Birmovalec, stiški opat, g. Maksimilijan File se bo z birmanci, botri in starši srečal v torek, 16. 4., ob 18.00. Med sveto mašo bo na voljo za spoved. Ta večer bo med spraševanjem in mašo za spoved staršev in botrov na voljo tudi g. Markelj. Generalka za birmance in botre bo v sredo, 17. 4., ob 18.00.

SLOVESNOST SVETE BIRME bo v soboto, 20. 4., ob 10.00 v Starem trgu. Zakrament potrditve v veri bo prejelo 29 birmancev.

V velikem tednu lahko poleg poznanih navad (izdelovanja voščilnic, barvanje pirhov, peke potic,...) skupaj z otroki IZDELATE MAJHEN VSTAJENJSKI VRT, ki vam bo služil kot lepa priprava na prihajajoče praznike.

O VELIKI SOBOTI: po opažanju verniki premalo resno in globoko vzamemo, razumemo in živimo dan Velike sobote. Prav je, da pospravimo hišo, sprejmemo velikonočni ogenj, pripravimo jedila in jih prinesemo k blagoslovu. Vendar so to bolj lepi običaji, kot dejanje vere. Ta dan je Jezus v grobu in čaka, da ga pridemo počastiti. Da pred Njim razmišljamo o svoji veri v večno življenje, da se srečamo z Njegovo ter s svojo smrtjo. Zvečer pridemo na vigilijo. Če se je ne udeležite, je nekako vsa postna priprava zaman. V postu smo se pripravljali na obnovitev krstnih obljub, svojega Božjega otroštva in to se obhaja ravno med vigilijo. Močna je simbolika ognja in vode. Med vigilijo že slavimo vstajenje Gospoda, kar s procesijo samo še nadaljujemo! Resnično vstajenje in veselje se zgodi pri vigiliji.

To je ta najbolj vesela in največja noč.

 

MAREC 2024

V petek, 8. 3., bo ob 19.00 v dvorani kaplanije prvi sestanek animatorjev za letošnji poletni oratorij. Prijavijo se lahko vsi mladi od vključno 9. r. osnovne šole naprej.

UČENJE PRITRKOVANJA: v veroučni učilnici so do konca marca na voljo manjši zvonovi za učenje pritrkovanja. V nedeljo, 10. 3., bo ob 15.00 z nami učitelj pritrkovanja iz župnije Borovnica. Lepo vabljeni mlajši in starejši!

Seja ŽPS za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 11. 3., ob 19.00 v župnišču.

Seja ŽPS za župnijo Babno Polje bo v četrtek, 14. 3., ob 19.00 pri Grabnarjevih.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto,16. 3., ob 9.00 v Starem trgu.
V soboto, 16. 3., bo ob 16.30 žegnanjska sveta maša za sosesko Nadlesk na čast svete Jedrt (Gertrude). Lepo vabljeni!

OLJČE VEJICE bodo na razpolago v skednju po vseh svetih mašah na tiho nedeljo, 17. 3. Dar za vejice gre za obnovo istrskih cerkva.

V torek, 19. 3., na praznik sv. Jožefa, moža Device Marije bodo svete maše ob 8.00 in 18.00 v Starem trgu ter ob 16.30 v Babnem Polju. Počastimo tega velikega priprošnjika ter varuha Cerkve in naših družin.

V sredo, 20. 3., bo ob 19.00 v dvorani kaplanije srečanje za vse, ki ste se prijavili na romanje v Rim (27.4.  30.4.). Polna cena romanja znaša 330 EUR. Na srečanju lahko poravnate razliko do polne cene. (prosimo da razliko poravnate najkasneje do 7. 4.!)

V soboto, 23. 3., obhajamo praznik Gospodovega oznanjenja Mariji—materinski dan. (praznovanje je zaradi velikega tedna prestavljeno iz 25. na 23. 3.!) Sveti maši bosta ob 16.30 v Babnem Polju ter ob 18.00 v Starem trgu. Po obeh svetih mašah bo kratek program za vse mamice, ki ga pripravljajo otroci.

Med praznikoma sv. Jožefa in Gospodovim oznanjenjem obhajamo teden družin. V tem času si skupaj vzemite čas za molitev, pogovor ter kak skupni trenutek, v katerem se boste poveselili in razveselili drug drugega in se Bogu zahvalili za dar družinskega življenja.

Med petkom, 22. 3. in soboto, 23. 3., bodo v kaplaniji potekale duhovne vaje za naše birmance, ki jih bo vodil Janez Meden s pomočjo naših animatorjev. Prosimo za molitveno podporo, da bi se birmanci odpirali Svetemu Duhu ter drug drugemu.

CVETNA NEDELJA, 24. 3.: pred svetimi mašami bo zunaj pred cerkvijo blagoslov zelenja. Popoldan vabljeni na velikonočno spoved. Od 15.30 do 17.00 bo v Starem trgu na voljo več dekanijskih duhovnikov. V Babnem Polju bo ta dan za spoved v zakristiji na voljo g. Markelj od 8.00 naprej. Vzemite si čas za pripravo, saj boste le tako v svojih srcih doživeli zmago, veselje in mir Vstalega Gospoda!

Še naprej vabljeni k molitvam križevih potov: Ob petkih pol ure pred sveto mašo (ob 17.30) v Starem trgu, ter ob nedeljah ob 14.00 pri Sv. Ani in v obeh župnijskih cerkvah.

 

RAZMISLEK O SOBOTI (NEDELJI)
»Sobotni (nedeljski) počitek v resnici zahteva, da prej izklopimo televizijo, telefon, modem, pri najbolj pobožnih celo elektriko, tar da se ne oddaljimo od domačega ognjišča za več kot dva tisoč komolcev (960 metrov). Kakšna žalitev za digitalno tele in za Jet Society (tisti, ki živijo breskrbno ter veliko potujejo)! Njihovi privrženci bodo v tem videli le nazadnjaško svetoskrunstvo. Filozof Ellul pa je v tem prepoznal vzorno držo in je kristjane pozival, naj ob nedeljah delajo enako. "Kaj pa nam ostane, če smo izklopljeni?" sprašuje umirajoči, ki se hrani le še po cevkah.—Ostaja življenje ob svečah, ki zbližujejo, grejejo in ob katerih obrazi plešejo. Ostaja pripovedovanje o dogodkih med tednom in za višek petje pesmi, kar nas pripravlja na preizkušnje tedna, ki prihaja. Izrecni namen sobote je zbrati člane družine, ki so med tednom porazgubljeni zaradi dela, ter s tem za trenutek ustaviti voljo do moči, storilnost, krčenje človeškega na njegovo specializacijo v skladu s sposobnostmi in starostjo. Zato rabini vidijo v tem kraj za prenašanje izročila in vez med generacijami ter v globljem smislu kraj spomina na dar življenja kot dar in ne kot opravilo … Pri tablici je opravilo pred darom in prenos med generacijami je pretrgan. Prevlada zadnji krik. Tehnološko nadomesti genealoško. V tem položaju mladostnik postane glava družine. Ker se tako dobro znajde z novimi programskimi opremami, njegova iznajdljivost postane odličnejša od izkušenosti starejših. Izraz starejši ne označuje več ničesar častivrednega, le še zastarelo, pretečeno, primerno za odpad. Judje praznujejo pasho v družini ob jedi. Naivno verujejo, da njihov izhod iz Egipta, osvoboditev suženjstva in celo plošči postave niso zato, da bi neskončno množili naše tablice, ampak zato, da se lahko srečajo ob mizi ter pri jedi spregovorijo o Gospodovih čudovitih delih in o tem, "kako jih je bilo strah v gozdu". V svojem izgnanstvu se Judje usedejo s svojimi bližnjimi in tako vedo, da niso daleč od dobrega pristana. Sredi potopa imajo to barko. Sredi brodoloma jim ostaja ta splav.« (prim. Fabrice Hadjadj, Kaj je družina? Družina 2015)

 

FEBRUAR 2024


MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 10. in 24. 2., ob 9.00 v Starem trgu.

Po sklepu ŽPS v tednu od 12. do 16. 2., ne bo verouka (razen birmanci—v četrtek, 15. 2., imajo verouk!). Veroučenci v sredo, 14. 2., pridejo za pol ure pred Najsvetejše. Organizirana bo vodena molitev. Od 15.30 do 16.00 pridejo veroučenci od 1.r. do 6.r. Od 16.15 pa do 16.45 pa veroučenci od 7.r. do 9. r. Češčenje se šteje kot veroučna ura.

V noči iz torka, 13. 2., na pepelnično sredo, 14. 2., bomo imeli v župnijski cerkvi v Starem trgu 24urno češčenje Najsvetejšega. Sveto Rešnje Telo bomo izpostavili v torek po sveti maši ob 18.00 (ta dan ne bo jutranje maše!) in imeli češčenje do večerne maše na pepelnico. V nedeljo, 11. 2., se boste pri svetih mašah lahko napisali na list za dežurstvo, ki bo pod korom. Lepo vabljeni, da si tekom dneva ali noči za Gospoda vzamete vsaj eno uro časa. Seveda lahko pridete tudi večkrat. Na vsako polno uro bo najprej pol ure skupne molitve iz pripravljenih knjižic ali molitev rožnega venca (organizirate se spontano), zatem pa se predlaga še pol ure tišine za osebno molitev. Že vnaprej hvala vsem častilcem, saj lahko s skupno molitvijo izprosimo veliko milosti za vaše osebne in skupne (župnijske) namene! V času čaščenja na pepelnico, bo v Starem trgu med 8.00 in 9.00 dopoldan možnost svete spovedi, prav tako bo možnost za sveto spoved eno uro pred večerno mašo. To je pravzaprav osrednji letni molitveni dogodek v naši župniji, ki ima za cilj prenovo in osvežitev osebne vere.

PEPELNICA, 14. 2.: sv. maši bosta ob 18.00 v Starem trgu ter ob 16.30 v Babnem Polju.

KRIŽEV POT bomo molili vsak postni petek pol ure pred sveto mašo (ob 17.30) v Starem trgu, ki ga bodo vodili birmanci.

Pobožnost križevega pota bo od 1. do 5. postne nedelje potekala tudi na Križni gori. Molitev se začne ob 14.00 pri I. kapelici pri Sv. Ani. Istočasno, ob 14.00 se bo križev pot molil tudi v obeh župnijskih cerkvah v Starem trgu in v Babnem Polju. Lepo vabljeni k premišljevanju Gospodovega trpljenja.

SKAVTI na zimovanjih: Volčiči in volkuljice bodo od 16.—18. 2. v Babnem Polju. Popotniki in popotnice od 17.—18. 2. pri Ulaki na Blokah in Izvidniki in vodnice od 23.—25. 2. na Slivnici.

V času zimskih počitnic ni verouka ter dopoldanskih uradnih ur (od 19. do 23. 2.).

UČENJE PRITRKOVANJA: od 24. 2. do 23. 3. bodo v veroučni učilnici za vajo na voljo manjši zvonovi. Otroci, mladi, starejši, ki vas zanima izvabljanje melodij iz zvonov, boste po dogovoru z župnikom lahko hodili na vaje. Organizirali bomo tudi dve do tri skupna srečanja z učiteljem pritrkovanja. (odvisno od zanimanja) Cilj je, da bi v obeh župnijah ter po vaseh zaživelo nekaj skupin pritrkovalcev, ki bi veselo in ubrano »klenkali« že za letošnjo Veliko noč ter za vse prihodnje praznike. Pritrkuje lahko tudi nežnejši spol!

SESTANEK STARŠEV BIRMANCEV: bo v ponedeljek, 26. 2., ob 19.00 v dvorani kaplanije.

PRVI PETEK: v petek, 1. 3., bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.

Lepa hvala članom ŽPS ter ostalim, ki boste pomagali voditi postno pobožnost na Križno goro ter v obeh župnijskih cerkvah. Hvala vsem, ki ste pospravili jaslice in okrasitev pred cerkvijo v Starem trgu in Babnem Polju.

 

JANUAR 2024

Seja ŽPS za župnijo Stari trg bo v četrtek, 18. 1., ob 19.00 v župnišču.

TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV: od 18. do 25. 1., bomo pri mašah molili in premišljevali v ta plemeniti namen. Vabljeni!

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 20. 1., ob 9.00 v Starem trgu.

SREČANJE KLJUČARJEV podružničnih in farne cerkve, bo v ponedeljek, 22. 1., v veroučni učilnici. Župnik ključarje prosi za kratko ustno ali pisno poročilo stanja na objektih in naznanitev morebitnih nujnih popravil.

Seja ŽPS za župnijo Babno Polje bo v ponedeljek, 29. 1., ob 19.00 pri Grabnarjevih.

SVEČNICA: v petek, 2. 2., je praznik Gospodovega darovanja ali svečnica. Sveti maši v Starem trgu bosta ob 8.00 in 18.00 ter v Babnem Polju bo 16.30. Nabirka pri maši je za razsvetljavo. Kupili boste lahko sveče, ki jih bomo na začetku maše blagoslovili.

PRVI PETEK: v petek, 2. 2., bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.

NEDELJSKA KOSILA IN SLUŽENJA ŽUPNIJI: župnik in duhovni pomočnik se najlepše zahvaljujeva vsem devetnajstim družinam, ki ste naju ob nedeljah v letu 2023 gostile na kosilu. Toplo se priporočava vsem, ki naju nameravate povabiti v letošnjem letu. Jeva vse, razen kaktusov.
Kdor naju gosti na kosilu, naj se zaveda, da to počene v imenu in namesto vse župnije. Enako velja za vsa ostala služenja, ki jih nekateri farani zavzeto opravljate (mežnarjenje, čiščenje in krašenje cerkva, urejanje prtov, košnja, kidanje, odziv na delovne akcije, učenje verouka, vodenje petja, igranje orgel in ostalih instrumentov, animacija otrok, peka peciv,…). Moja srčna želja (upanje) in poziv v novem letu je, da se število služečih poveča! Večkrat opažam, da delajo »eni in isti« namesto vseh in za vse. To ni namen župnije, ki je občestvo skupnega sledenja Gospodu (vera) in služenja (ljubezen) drug drugemu. Župljan ni pripadnik, ampak bolj dejavni član župnije. Mesto za uresničitev v manjšem ali večjem služenju/poslanstvu lahko najde prav vsak.

ŽUPNIJSKA SPLETNA STRAN IN FB PROFIL do nadaljnjega ne bosta ažurirana, saj župnik in člani ŽPS že več časa zaman iščemo sodelavce. Če bi bil kdo rad »novinar«, oz. v ekipi, ki pripravlja prispevke in fotografije, naj se javi članom ŽPS ali župniku.

NAROČNINE: Mesec januar nas znova vabi k obnovitvi naročnine za verski tisk. Mesečnik Ognjišče ima celoletno naročnino 40 €. Za verski tednik Družina celoletna naročnina poravnana do 31.1. 2024, znaša 169€, po. 1. 2., pa 187,20€; Misijonska obzorja 9,00 €; Prijatelj 16,20€, Božje okolje: 35,4€, Magnificat: 63,72€
Za + Branka Turka in + Kristino Avsec so bile naročene in oddane gregorijanske maše.


DECEMBER 2023

DEVETDNEVNICA PRED BOŽIČEM: od sobote, 16. 12., se bomo skupaj pripravljali na praznik Jezusovega rojstva. Vsak večer, razen v nedeljo, bomo devetdnevnico ob 18.00h začeli s pobožnostjo MARIJO NOSIJO. Otroci se v Starem trgu zberejo pred cerkvijo. Pri desnem vhodu v cerkev bodo prejeli svečko, s katero bodo v procesiji hodili za Marijo. Devetdnevnica bo vsak dan ob 16.30 potekala tudi v Babnem Polju! Družine, posebno otroci, pridite! To je zagotovo najlepša in najbogatejša priprava na Gospodovo rojstvo!
nagrada za otroke: 4 ovčke = 1 pastir

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 16. in 23. 12. ob 9.00 v Starem trgu.

LUČ MIRU bodo skavti raznašali po vaseh v soboto, 16. 12. Lučko miru boste lahko dobili tudi na sejemski stojnici v Starem trgu ter pri vseh nedeljskih mašah, 17. 12.

V nedeljo, 17. 12., bo po deseti maši v Starem trgu sestanek za kolednike. Sodelujejo lahko vsi veroučenci, za birmance je sodelovanje obvezno. Zvečer ob 18.30 bo v cerkvi koncert ŽPZ Kr´snice z gosti. Vabljeni!

PRAZNIČNA SPOVED: v nedeljo, 17. 12., bo od 15.30 naprej v župnijski cerkvi v Starem trgu možnost za spoved. Spovedovanje se zaključi ob 17.00! V Babnem Polju bo to nedeljo za spoved pred in po maši na voljo g. Markelj. V času devetdnevnice ne bo spovedovanja, zato spoved opravite prej.

Na 1. SVETI VEČER, v nedeljo, 24. 12., bo maša svetega večera ob 17.00h v Starem trgu. Pri tej maši bomo zaključili z branjem zgodbe letošnje devetdnevnice. Polnočnici bosta ob 21.00 v Babnem Polju ter ob 24.00 v Starem trgu. Ob 23.30 se začne molitev rožnega venca. Po polnočnih mašah si bomo voščili in se pogreli ob vročih napitkih.

Na BOŽIČ v ponedeljek, 25. 12., bodo praznične sv. maše ob 8.00 in ob 10.00 v Starem trgu ter ob 8.30 v Babnem Polju. Zvečer vabljeni na koncert MePZ sv. Jurij z gosti ob 18.00 v farni cerkvi.
Na praznik sv. Štefana, v torek, 26. 12., bo v Šmarati pred cerkvijo sv. Marjete ob 14.00
blagoslov konj.

V zadnjem tednu letošnjega leta bodo maše med tednom ob 17.00!

BOŽIČNA MAŠA za sosesko Kozarišče bo v sredo, 27. 12., ob 17.00 na podružnici. Pri maši bomo blagoslovili vino janževec (to je običaj na praznik Janeza Evangelista). Po maši bodo Kozarci pred cerkvijo janževec nalili v kozarce in ga ponudili zbranim vernikom. Vabljeni!

V nedeljo, 31. 12., bo ob 17.00 v Šmarati sv. maša za sosesko. (malo žegnanje) V družinskem krogu lepo praznujte 2. sveti večer.

BOŽIČNE POČITNICE: Z veroukom začnemo v ponedeljek, 8. januarja.

Župnik bo ostarele obiskal v petek, 5.1.

Na praznik GOSPODOVEGA RAZGLAŠENJA ali sv. Treh kraljev, v soboto, 6. 1. bosta sveti maši ob 16.30 v Babnem Polju ter ob 18.00h v Starem trgu. Večer prej, v petek, 5.1., ne pozabite praznovati 3. svetega večera.

KOLEDNIKI vas bodo po domovih obiskali prav na praznik sv. Treh kraljev, v soboto, 6.1., med 10.00 in 12.00. Ob obisku bodo vašemu domu podelili blagoslov ter Vam izročili nalepko. Koledovanje bo istočasno v obeh župnijah Pri tem boste lahko v skrinjico namenili darove za pomoč slovenskim misijonarjem.

Na nedeljo Jezusovega krsta, 7. 1., bomo pri maši 10.00 v Starem trgu med ministrante sprejeli nove člane. V svoje vrste z veseljem vabimo nove fante.

Pod korom lahko kupite kadilo, Družinsko pratiko in Marijanski koledar. Za + Branka Turka so bile oddane gregorijanske maše.

 

NOVEMBER / DECEMBER 2023

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 18. 11., in 9. 12., ob 9.00 v Starem trgu.

TEDEN ZAPOROV: med 19. in 25. 11., se bomo pri svetih mašah spomnili vseh zapornikov, njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj ter vseh, ki skrbijo za zapornike.

CELONOČNO ČEŠČENJE SVETEGA REŠNJEGA TELESA OB ZAKLJUČU STAREGA IN ZAČETKU NOVEGA CERKVENEGA LETA: Najsvetejše bomo izpostavili v soboto, 25. 11., po večerni maši od 18. 30 naprej ter s češčenjem zaključili pred jutranjo mašo na praznik Kristusa Kralja ob 7.30h. Vzemite si čas ter tekom večera, noči ali jutra pridite počastiti Gospoda. Vpišite se na seznam za dežurstvo, ki bo pod korom v tednu pred češčenjem.
SEJA ŽPS za župnijo Babno Polje bo v ponedeljek, 27. 11., ob 19.00 pri Grabnarjevih.

1. PETEK: v petek, 1. 12., župnik obiskuje bolne in ostarele. Svojim ostarelim ali bolnim pred prazniki preskrbite zakramente!

IZDELOVANJE ADVENTNIH VENČKOV: skavti v soboto, 2. 12., med 9.00 in 12.00 vse otroke vabijo na izdelovanje adventnih venčkov. Otroci naj imajo seboj delovne rokavice. Venčke boste lahko v nedeljo, 3. 12., za prostovoljni dar prevzeli po vseh svetih mašah.

NEDELJA KARITAS: na prvo adventno nedeljo, 3. 12., obhajamo nedeljo Karitas. V sredo, 29. 11., ob 20.00 ste povabljeni, da si ogledate (TVSLO 1) ali poslušate (RA Ognijšče) dobrodelni koncert Klic dobrote z naslovom: »UPANJE ZA VSE«.

V nedeljo, 3. 12., bomo ob 10.00 v Starem trgu imeli mašo za čebelarje na čast njihovega zavetnika, sv. Ambroža. Vabljeni!

SV. MIKLAVŽ bo pridne otroke obiskal v torek, 5. 12., ob 16.30 v župnijski cerkvi v Starem trgu ter ob 18.30 v cerkvi v Babnem Polju. Otroke lahko prijavite v torek, 14. 11., in v četrtek, 16. 11., med 17.00 in 18.00 v pritličju kaplanije.

Prispevek za otroka je 5 EUR. Prijavite lahko otroke do vključno 5. r. osnovne šole. Za organizacijo in podporo se zahvaljujemo Bernardi Okoliš, Benu Pečku, občini Loška dolina ter župnijski Karitas Stari trg pri Ložu.

BREZMADEŽNO SPOČETJE DEVICE MARIJE: v petek, 8. 12., bodo svete maše v Starem trgu ob 8.00 in 18.00 ter v Babnem Polju ob 16.30. Pridite počastiti Mater Božjo!

SLAVILNI KONCERT za mlade iz dekanije Cerknica bo v soboto, 9. 12., ob 19.00 v športni dvorani v Grahovem. Gospoda bomo slavili s skupino Svetnik, nagovor bo imel br. Luka Modic, OFM Cap. Mladi in mladi po srcu vabljeni na milosten duhovni dogodek v naših krajih!

V nedeljo, 10. 12., po godu sv. Nikolaja bo v Babnem Polju FARNO ŽEGNANJE. Vabljeni k sveti maši ob 8.30 ter na druženje po njej!

REGIJSKI SPREJEM LUČKE MIRU letos gosti steg skavtov iz naše župnije. Vabljeni k sveti maši v nedeljo, 10. 12., ob 17.00 v župnijsko cerkev v Starem trgu.

V župnijskih cerkvah vas že čakata nova Družinska pratika 2024 in Marijanski koledar 2024.

 

OKTOBER / NOVEMBER 2023

SPREMEMBA URE VEČERNE MAŠE: S ponedeljkom, 16. 10., bodo večerne maše v Starem trgu med tednom ob 18.00, v Babnem Polju pa ob 16.30.

MANJŠA SVEČA, ZA SOČLOVEKA SREČA: Slovenska Karitas s prodajo sveč zbira prostovoljne prispevke za ljudi v stiski. Sveče boste lahko za priporočen dar 2 €, prevzeli po nedeljskih mašah v Starem trgu in Babnem Polju v nedeljo, 22. in 29. 10. Hvala za Vaš dar.

MISIJONSKA NEDELJA: v nedeljo, 22. 10., obhajamo misijonsko nedeljo pod geslom: »Goreča srca, noge na poti!« Nabirka bo namenjena našim misijonarjem.
NOV OTROŠKI PEVSKI ZBOR: otroci od 7. leta pa do vključno 7. razreda osnove šole, vabljeni k novemu pevskemu zboru. Prvo srečanje bo v petek, 27. 10., ob 16.30 v kaplaniji. Vaje bodo potekale ob petkih popoldan.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 28. 10., ter 11. 11., ob 9.00 v Starem trgu.

MAŠA ZA VOJNE IN POVOJNE ŽRTVE bo v Viševku v nedeljo, 29. 10., ob 14.00. Maševal bo g. dr. Simon Onušič.

SPOVEDOVANJE PRED VSEMI SVETIMI bo v nedeljo, 29. 10., od 15.30 do 16.30 v župnijski cerkvi v Starem trgu. Ta dan bo v Babnem Polju na voljo spovednik od 7.30 pa do začetka maše.

VSI SVETI: sv. maše bodo po običajnem nedeljskem razporedu. Popoldan se bomo zbrali k molitvi za pokojne in k blagoslovu grobov na pokopališčih:
Babno Polje (po jutranji sv. maši)
ob 14h: molitve na Bloški Polici in v Podcerkvi
ob 15h: molitve v Viševku in v Ložu pri svetem Roku
ob 16h: molitve na Škriljah
Vse molitve bodo potekale pri pokopaliških križih (zunaj).
ob 17h: molitev treh rožnih vencev za verne rajne. Pridružite se pri skupni molitvi v obeh farnih cerkvah.

DAN SPOMINA VERNIH RAJNIH IN MOLITEV »OČENAŠEV«: v četrtek, 2. 11., bodo maše ob 8.00 v Starem trgu, ob 16.00 v Babnem Polju ter ob 17.00 v Viševku. Ob 18.00 bomo v farni cerkvi v Starem trgu molili tri rožne vence po namenu "OČENAŠEV". Imena vaših rajnih, za katere bomo molili, zapišite na listek in ga v tednu pred praznikom vseh svetih oddajte v nabiralnik pred oltarjem. Listki bodo kmalu na razpolago pri tisku pod korom.

1. PETEK: v petek, 3.11., bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.

ZAHVALNA NEDELJA IN NEDELJA ZAKONSKIH JUBILANTOV: v nedeljo, 5. novembra, bomo obhajali zahvalno nedeljo. Ta dan bomo pri maši ob 10.00 v Starem trgu obhajali tudi slovesnost zakonskih jubilantov. Vsi zakonci, ki obhajate okroglo obletnico, se na slovesnost prijavite pri župniku do nedelje, 22.10.
V sredo, 8. 11., naša župnija gosti dekanijsko konferenco. Vabljeni k molitvi rožnega venca ob 9.00 in k sveti maši ob 9.30 v Starem trgu.

ŽEGNANJE V PODCERKVI: sv. maša na čast in priprošnjo sv. Martina bo na njegov god, v soboto, 11.11., ob 16.30. Lepo vabljeni!

PRIJAVE ZA ŽUPNIJSKO ROMANJE V RIM (od sobote, 27. do torka, 30. 4. 2024) po novem zbiramo do konca novembra 2023! Polnimo že drugi avtobus. Ob prijavi prispevate 100 EUR.

Ob zahvalni nedelji se oba z g. Markljem zahvaljujeva župljanom obeh župnij za vso pomoč ter za vse, kar za naju dobrega storite. Hvala za darove bire. Bog Vam povrni z obiljem milosti.

Za Franca in Marijo Urbiha iz Podgore so bile naročene in oddane gregorijanske maše.

 

OKTOBER 2023

URADNE URE: 18. 9., začenjamo z dopoldanskimi uradnimi urami ob ponedeljkih med 10.00 in 12.00. Uradne ure so tudi po tedenskih svetih mašah v Starem trgu. Z oktobrom zaključimo s svetimi mašami na podružnicah. V Babnem Polju bo od oktobra do maja zopet redna sobotna večerna maša.

PRIJAVE ZA ŽUPNIJSKO ROMANJE V RIM (od sobote, 27. do torka, 30. 4. 2024) zbiramo od ponedeljka, 18. 9., ter do konca oktobra 2023. Ob prijavi prispevate 100 EUR. Razliko do polne cene boste poravnali v mesecu marcu, ko bo znana končna cena (predvidoma okoli 300 EUR). Želimo napolniti dva avtobusa (100 oseb), zato se lahko prijavijo tudi starejši otroci in mladi. Kdor ne (z)more daljše hoje—program bo zelo intenziven— naj se raje ne prijavi.

ŽEGNANJE V PODGORI: v soboto, 23. 9., bo soseska sv. Družine ob 19.00 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Nabirka je namenjena kritju stroškov elektrike. Vabljeni!

SEJA ŽPS za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 25. 9., ob 20.00 v župnišču. Seja za župnijo Babno Polje bo v ponedeljek, 2. 10., ob 20.00 pri Grabnarjevih.

MINISTRANTSKE VAJE: bodo v soboto, 23. in 30. septembra ob 9.00 v Starem trgu. Z ministranti se bomo intenzivno pripravljali na dekanijski ministrantski kviz in nogometni turnir, ki bo v soboto, 7. 10., dopoldan v Begunjah. K ministrantski skupni lepo vabljeni novi ministranti! (od 1. razreda osnovne šole naprej.)

MLADINSKA SKUPINA: s srečanji začenjamo v petek, 29. 9., ob 20.00 v župnišču—vhod zadaj. Srečanja bodo potekala vsak petek, razen med šolskimi počitnicami. Vabljeni vsi od 1. letnika SŠ naprej. Kadarkoli se lahko pridružite tudi tisti, ki do sedaj niste hodili ali ste obiskovanje opustili.

OKTOBRSKA POBOŽNOST MO-LITVE ROŽNEGA VENCA bo od ponedeljka, 2. 10., potekala vsak dan ob 18.30 (razen ob torkih) v župnijski cerkvi v Starem trgu. Molitev oblikujejo skupine po tedenskem razporedu:
PON: birmanci
TOR ob 7.30!: starejši
SRE: 1.-3.r.
ČET: 4-6.r
PET: molitvene skupine
SOB: pevci, mladinci in skavti

Otroci od 1.-6. razreda, ki bodo prišli vsako sredo/četrtek bodo koncu prejeli nagrado. (zbrati morajo 4 listke)
V Babnem Polju se rožni venec v župnijski cerkvi moli vsak dan ob 17.30. Lepo vabljeni k molitvi.

1. PETEK: v petek, 7. oktobra bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.

Napovedanega dekanijskega misijona v mesecu decembru ne bo! Organizatorji žal niso uspeli zagotoviti zadostnega števila misijonarjev za celotno dekanijo. Misijon bomo za naši župniji organizirali v bližnji prihodnosti.

LITURGIJA: v župnijski cerkvi v Starem trgu k svetemu obhajilu prihajajte samo po sredinskem prehodu. Na svoja mesta odhajajte preko levega ali desnega stranskega prehoda.

 

SEPTEMBER 2023

ŽEGNANJE NA GORNJIH POLJANAH: v soboto, 26. 9., bo soseska sv. Andreja ob 19.00 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!

PRVI PETEK: v petek, 1. septembra, bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.

ŽEGNANJE V LAZAH: v soboto, 2. 9., bo soseska sv. Brikcija ob 19.00 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!

BLAGOSLOV ŠOLSKIH TORB: v nedeljo, 3. 9., bomo pri vseh nedeljskih mašah blagoslovili šolske torbe. Otroci naj jih pred mašo postavijo pred daritveni oltar.

VPIS V VEROUČNO ŠOLO 2023/24: z veroukom bomo začeli v ponedeljek, 11. septembra. Vpis otrok za vse razrede verouka bo v prostorih kaplanije v učilnici: v ponedeljek, 4. 9. in v torek, 5. 9., oba termina med 15.30h in 17.00h. Starši boste ob vpisu lahko kupili učbenike, delovne zvezke in liturgični zvezek ter poravnali prispevek za veroučno leto (ogrevanje, didaktični material, vzdrževanje prostorov), ki znaša 20€ na družino. Urnik verouka in cenik učbenikov bo kmalu objavljen na župnijski internetni strani in na panoju pred cerkvijo. Starši, ki otroka vpisujete v prvi razred boste ob vpisu izpolnili prijavnico za veroučno šolo. Na vpis ne pozabite prinesti podpisana veroučna spričevala od lanskega leta.

PRAZNIK ROJSTVA DEVICE MARIJE ali mali šmaren obhajamo v petek, 8. septembra. Sveti maši bosta ob 17.30 v Babnem Polju in ob 19.00 v Viševku.

ROMANJE NA BREZJE: v soboto, 9. 9., se bomo ob 10.00 na Brezjah pridružili škofijskemu molitvenemu dnevu za duhovne poklice. Odhod avtobusa je ob 7.30h izpred župnišča v Starem trgu. Vse krasilke, čistilke, mežnarji in ključarji imate prevoz brezplačen, za ostale pa je prispevek 10 EUR. Za malico poskrbite iz popotne torbe! Za nazaj se bomo ustavili še v župniji Dobrova, kjer deluje naš rojak Janez Kvaternik. Predviden prihod domov je med 15.00 in 16.00. Prijavite se čimprej pri župniku.

ŽEGNANJE V VRHNIKI: v soboto, 9. 9., bo soseska sv. Frančiška Ksaverja ob 19.00 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!

PRAZNIČNA MAŠA NA KRIŽNI GORI: na praznik Povišnanja sv. Križa, bo ob 17.00 sveta maša na Križni gori. Vabljeni!

ŽEGNANJE V DOLENJIH POLJANAH: v soboto, 16. 9., bo soseska Žalostne Matere Božje ob 19.00 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!

STIČNA MLADIH bo v soboto, 16. 9. Zaradi premajhnega števila prijav v zadnjih dveh letih, ne bo organiziranega dekanijskega avtobusa!
Mladi, ki bi radi šli v Stično ter vozniki, ki bi peljali z avtomobili se vseeno javite pri župniku do 10. 9., da bomo zorganizirali prevoz. Karto si mora preko spleta kupiti vsak sam. Vse o Stični mladih si preberite na: sticna.net
Za + Jožeta Kandareta ter Marijo Razdrih so bile naročene in oddane gregorijanske maše.
Prijave za romanje v Rim bomo začeli zbirati na ponedeljek, 18. 9. Več informacij bo v naslednji izdaji naših oznanil.

 

AVGUST 2023

POLETNI ORATORIJ 2023: Odkrivali bomo življenje domišljijskega lika hobita Bilba, ki kljub lagodnemu življenju stopi na pot ter zraste v boljšo osebnost. Otroci ste vabljeni k sveti maši že v nedeljo, 30. 7., ob 10.00, ko bomo začeli spoznavati letošnjo zgodbo in prepevali oratorijske pesmi. Na oratoriju bomo vsak dan od 9.00 do 15.30 zelo aktivni, zato bomo veseli kakšnega peciva, obloženih kruhkov ali sadja, ki bodo okrepili otroke in animatorje. Prosimo vas, da darove prinesete v župnišče na zadnji vhod, vsak dan od 31. 7. do 4. 8. med 8.00 in 9.00.
V petek, 4. 8., ob 19.00 bomo oratorij zaključili s skupno zahvalno mašo. Po maši bo za otroke, animatorje, pomočnike, sponzorje in starše piknik z zabavnim programom za župniščem. Lepo vabljeni!

Župnik bo starejše zaradi oratorija obiskal izjemoma v petek, 28. julija.

ŽEGNANJE V PUDOBU: soseska sv. Jakoba starejšega (Pudob in Iga vas) bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 29. 7., ob 19.00. Lepo vabljeni!

VRAŽJI VRTEC: v nedeljo, 30. 7., bo ob 8.30 sveta maša za pobite v Vražjem vrtcu in Jermendolu. V primeru slabega vremena bo maša v župnijski cerkvi v Babnem Polju. Vabljeni!

ŽEGNANJE PRI SVETI ANI: soseska sv. Ane bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 5. 8., ob 19.00. Lepo vabljeni!

ZAOBLJUBLJENA MAŠA PROTI KOLERI: v četrtek, 10.8., bo ob 18.00 za-obljubljena sveta maša za soseski Pudob in Iga vas na Križni gori. Lepo vabljeni!

PEŠ ROMANJE K NOVI ŠTIFTI: Kozarci vabijo na svoje tradicionalno romanje na nedeljo pred velikim šmarnom. Odhod romarjev - pešcev bo v nedeljo, 13. 8., ob 7.00 zjutraj izpred vaške cerkve v Kozariščah. Iz ostalih vasi se lahko pridružite na trasi, ki gre mimo OŠ Iga vas, skozi Viševek, mimo pokopališča do ribogojnice Vrhnika in naprej do vznožja Racne gore. Pri Novi Štifti bo ob 16.00 sveta maša za romarje in tiste, ki se boste pridružili z vozili.

VELIKI ŠMAREN: zapovedan praznik Marijinega Vnebovzetja letos obhajamo v torek, 15. 8. Svete maše bodo ob 7.30 v Starem trgu, ob 8.30 v Babnem Polju ter ob 10.00 v Viševku, kjer soseska obhaja žegnanje. Pri vseh mašah bomo obnovili molitev posvetitve slovenskega naroda Devici Mariji. Lepo vabljeni!

ŽEGNANJE PRI SV. ROKU—LOŽ: v soboto, 19. 8., bo soseska v Ložu pri sv. Roku ob 19.00 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!

G. nadškof je g. dr. Simona Onušiča s 1. 8., imenoval za duhovnega pomočnika na župnijah Bloke, Sveta Trojica in Sveti Vid. Župnišče pri Sv. Vidu je oddano v najem družini, zato bo g. Simon bival v Starem trgu na svojem domu. Do naše župnije nima nobenih obveznosti, bo občasno pomagal pri maševanju ali pri pogrebih med tednom.

 

JULIJ 2023

URADNE URE: s ponedeljkom, 26. 6., prehajamo na poletni urnik uradnih ur (do začetka šole). Uradne ure so samo po večernih svetih mašah, razen ob torkih, ko so uradne ure po jutranji sveti maši.

Župnik bo starejše obiskal izjemoma v petek, 30. junija.

ŽEGNANJE V LOŽU: soseska sv. Petra bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 1. 7., ob 19.00. Lepo vabljeni!

V dnevih med 3. in 16. 7., se v nujnih primerih obrnite na g. duhovnega pomočni-ka Antona Marklja: 041/315-788.

ŽEGNANJE NA VRHU: soseska sv. Tomaža bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 8. 7., ob 19.00. Lepo vabljeni!

Vabljeni k zaobljubljeni sveti maši za Vrh in Podgoro. Maša bo na Križni gori v soboto, 15. 7., ob 9.00 dopoldan.

ŽEGNANJE V KOZARIŠČAH: soseska sv. Benedikta bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 15. 7., ob 19.00. Vabljeni!

ŽEGNANJE V ŠMARATI: soseska sv. Marjete bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 22. 7., ob 19.00. Lepo vabljeni!

KRIŠTOFOVA NEDELJA: v nedeljo, 23. 7., bomo po vseh svetih mašah blagoslovili vozila. V nabiralnik pod korom boste lahko darovali za nakup vozil za naše misijonarje (DAROVI MIVA). Ob blagoslovu po maši boste prejeli podobico ter nalepko za vozilo. Velika hvala v imenu misijonarjev. Z darovi je MIVA Slovenija v letu 2022 podprla 25 projektov v skupni vrednosti 593.760,00 €.

 

JUNIJ 2023

Župnik bo starejše obiskal na prvi petek, 2. junija. Naročite lahko nove obiske.

ŽEGNANJE NA KNEŽJI NJIVI: soseska sv. Trojice, bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 3. 6., ob 19.00. Pri maši bomo blagoslovili nove klopi. Vabljeni!

V ponedeljek, 5. 6., odpadejo dopoldanske uradne ure.

ZAPOVEDAN PRANIK, 8. 6.: SVETO REŠNJE TELO IN KRI: praznična maša bo ob 8.00 zjutraj v Starem trgu, ob 19.00 v Viševku s procesijo po polju ter ob 17.30 v Babnem Polju. (V primeru slabega vremena bo večerna sveta maša v Starem trgu.) Na ta dan bodo po večerni maši VEROUČENCI prevzeli spričevala! Telovska procesija v Babnem Polju bo v nedeljo, 11. 6., po maši ob 8.30.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 10. 6., ob 9.00 v Starem trgu.

ŽEGNANJE NA OTOKU: soseska sv. Primoža in Felicijana, bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 10. 6., ob 19.00. Vabljeni!

Pri sv. mašah v nedeljo, 11.6. se nam bosta predstavila Klemen in Jure, ki se julija skupaj s skupino osmih prostovoljcev (projekt POTA) odpravljata na misijon v Turčijo, kjer deluje slovenski misijonar-nadškof Martin Kmetec. V Turčiji bodo pomagali pri obnovi cerkve in ostalih delih na škofiji. V ta namen zbirajo sredstva, zbran denar bodo namenili za gradbeni material in škofijo, del pa bo namenjen tudi tamkajšnji Karitas (ostale stroške si krijejo prostovoljci sami). Svoj dar boste lahko oddali po maši na stojnici pred cerkvijo.

NAGRADNI IZLET na morje za pridne šmarničarje bo v soboto, 17. 6. Na izlet gredo lahko otroci, ki so v maju zbrali vsaj 23 listkov. Prijavijo se na zadnji dan šmarnic, 31. 5., pri voditeljih na podružnicah. Odhod avtobusa bo ob 8.00 izpred župnišča. Predviden povratek je okoli 18.00. Otroci naj imajo seboj hrano, pijačo ter opremo za kopanje in sončenje. Za varstvo je poskrbljeno.

Na praznik SRCA JEZUSOVEGA, v petek, 16. 6., bodo maše ob 8.00 v Starem trgu, ob 17.30 v Babnem Polju ter ob 19.00 v Viševku.

Vaščani Nadleska bodo v petek, 23. 6., ob 19.00 obhajali zaobljubljeno mašo proti koleri na čast Janezu Krstniku. Lepo kresovanje! Ta dan izjemoma ne bo večerne maše v Starem trgu!

BABNO POLJE: na kresni večer, 23. 6., bodo farani Babnega Polja praznovali »2. farni piknik«. Praznovanje s srečelovom se bo začelo ob 18.00 na župnij-skem vrtu. Vabljeni vsi farani Babnega Polja.

BABNO POLJE: v soboto, 24. 6., župnija Babno Polje obhaja dan celo-dnevnega češčenja Svetega Rešnjega Telesa in Krvi. Najsvetejše bomo izpostavili med 10.00 in 12.00 ter med 14.00 in 17.00. Ob 17.00 sledi slovesni sklep ter sveta maša. Vabljeni k molitvi ter sklepu. Ta dan bo maša v Starem trgu izjemoma dopoldan ob 8.00!

DEKANIJSKI MISIJON 2023: v pripravi na misijon sklicujemo prvi sestanek pripravljalnega odbora, ki bo v učilnici kaplanije v ponedeljek, 19. 6., ob 20.00. Vabljeni člani ŽPS Stari trg ter predstavnica Babnega Polja. Nekateri farani boste v prihodnjih dnevih povabljeni k sodelovanju. Kdor bi želel sodelovati pri načrtovanju dogodkov ali ima kak predlog ali idejo, naj to sporoči župniku, da ga bo vključil v sodelovanje, oz. v odbor. Na misijon pa se že pripravljamo z molitvijo, ki jo molimo po vsaki sveti maši.

Napovedujemo župnijsko romanje v RIM: od sobote, 27. 4. do torka, 30. 4. 2024. Več informacij bo podanih v septembru, ko bomo tudi odprli prijave. Že sedaj si rezervirajte čas ter prihranite kak EURO. Predvidena cena romanja bo med 300 in 350 €.

Za + Terezijo KLANČAR ter ++ družini MATIČ in TRILLER so bil naročene in oddane gregorijanske maše.

POLETNI ORATORIJ: prijavnice za poletni oratorij zbiramo do nedelje, 18. 6. Prijavnice so na razpolago v cerkvi ter na župnijski spletni strani. Oratorij bo potekal od 31. 7. do 4. 8. 2023.

 

MAJ 2023


SVETE MAŠE NA PODRUŽNICAH: med majem in septembrom že nekaj let ob ponedeljkih in četrtkih obhajamo večerne maše na podružnicah. Povabljeni ste, da darujete za svete maše v svoji soseski ter da ste navzoči, ko se Najsvetejša daritev obhaja v vaši vasi. Vsem vasem je ponujena možnost, da se v vasi obhaja tisto, zaradi česar cerkev v vasi sploh obstaja. Naj bo to dogodek milosti za vso vašo sosesko!

SEJI ŽPS: Seja ŽPS za Stari trg bo v sredo, 3. 5., ob 20.00 v župnišču. Srečanje članov ŽPS za župnijo Babno Polje bo v ponedeljek, 15. 5., ob 20.00 pri Grabnarjevih.

Župnik bo starejše obiskal na prvi petek, 5. maja. Naročite lahko nove obiske.

FLORIJANOVA MAŠA ZA GASILCE bo v nedeljo, 7. 5., ob 8.30 v Babnem Polju ter bo 10.00 v Starem trgu.

Založba Ognjiče je izdala knjigo KAKO LENKA PREŠERNOVA SVOJEGA BRATA PESNIKA POPISUJE. Knjigo je pred 90. leti napisal duhovnik in Prešernov sorodnik Tomo Zupan. Naš bivši župnik g. Janez Kebe, je knjigo uredil in dopolnil ter dodal še šest sestavkov Prešernovih sodobnikov, ki govorijo o njem. Nekateri podatki v knjigi so novi celo v slovenskem prostoru. V knjigi je omenjen tudi Prešernov sošolec Jurij Kosmač (Kosmačev) iz Dan. Cena knjige je 7,9 EUR, vsi prihodki od nje pa so namenjeni humanitarnemu delu slovenskih misijonarjev, zato nakup knjige lepo priporočamo. Knjiga se bo prodajala v nedeljo, 7. 5., po vseh svetih mašah v obeh župnijah. Do konca maja pa jo boste lahko dobili pri ga. Marti Šebenik v Viševku.

SKAVTSKE OBLJUBE: naši skavti se bodo med petkom, 5.  7. 5., mudili na Križni gori, kjer se bodo pripravljali in na koncu med sveto mašo v nedeljo, 7. 5., ob 15.00 slovesno obhajali skavtske obljube. Vabljeni!

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 13. in 27. 5., ob 9.00 v Starem trgu.

PRVO SVETO OBHAJILO bo v nedeljo, 14. 5., ob 8.00 v Babnem Polju (trije otroci) ter ob 10.00 v Starem trgu (pet otrok).

VEROUČENCI bodo sveto spoved opravili v zadnjem tednu maja. Takrat se zaključi veroučna šola. Spričevala bodo prevzeli na praznik Svetega Rešnjega Telesa, 8. 6., zvečer—več informacija sledi.

ŽEGNANJE NA KLANCAH: soseska sv. Pankracija bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 13. 5., ob 19.00. Vabljeni!

PROŠNJI DNEVI: tri dni pred praznikom Gospodovega vnebohoda, bomo v Viševku, Ložu ter v Podcerkvi prosili za blagoslov pri delu na polju in drugod.

GOSPODOV VNEBOHOD: v četrtek, 18. 5., obhajamo praznik, ko se spominjamo zaključka prikazovanj Vstalega Gospoda svojim učencem. Svete maše bodo ob 8.00 in 19.00 v Starem trgu ter ob 17.30 v Babnem Polju.

ŽEGNANJE ZA DANE IN ŠKRILJE: soseska sv. Izidorja in sv. Urbana, bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 20. 5. ob 19.00. (pri kapeli sv. Izidorja) Vabljeni!
V nedeljo, 21. 5., bo pri maši ob 10.00 v Starem trgu pel ŽPZ KR'SNICE. Med drugim bodo pele latinsko mašo Missa pro juventute od Tineta Beca.

ŽEGNANJE NA GORENJEM JEZERU: soseska sv. Kancijana in tov., bo žegnanjsko sveto mašo obhajala v soboto, 27. 5., ob 19.00. Vabljeni!

BINKOŠTI, 28. 5.: svete maše bodo ob 7.30 v Starem trgu, ob 8.30 v Babnem Polju ter ob 10.00 na Križni gori. V primeru lepega vremena bo sveta maša zunaj pred cerkvijo, zato vzemite seboj kakšno blazinico ali stolček. Ob 8.30 se pri prvi kapelici pri sv. Ani začenja molitev Pot luči (14. postaj vstajenjskih dogodkov). Lepo vabljeni!

 

APRIL 2023


Župnik bo starejše obiskal v torek, 4. aprila!

Velikonočno čiščenje cerkve in okolice v Starem trgu bo v sredo, 5. 4., ob 16.00 uri. Na vrsti so vaščani Vrhnike, vendar se lahko pridruži kdor ima čas, saj je potrebno pomesti zvonik in urediti okolico. V Babnem Polju se cerkev in okolica čistita v ponedeljek, 3. 4., ob 16.00.

VEROUČENCI imajo do nedelje, 16. 4. veroučne počitnice. Obvezno pridejo k obredom svetega tridnevja in seveda k nedeljskim mašam.

V četrtek, 13. 4., bo naša župnija sprejela in kratko gostila križ Svetovnega dneva mladih. Ob 18.00 bomo z mladimi oblikovali molitveno uro. Križ bo v cerkvi do petka, 14. 4., popoldan. V času gostovanja milostnega križa, bo cerkev odprta za molitev. Vabljeni!

V ponedeljek, 17. 4., bo ob 19.30 v veroučni učilnici v kaplaniji sestanek staršev letošnjih prvoobhajancev.

OBVEZNE MINISTRANTSKE VAJE bodo vsak dan pred obredi velikega tedna ter v petek, 21. 4. ob 18.00 v Starem trgu.

V soboto pred sv. Jurijem, 22. 4., bomo v Starem trgu obhajali DAN CELODNEVNEGA ČEŠČENJA SVETEGA REŠNJEGA TELESA. Ob 9.00 bomo izpostavili Najsvetejše. Celodnevno češčenje svetega Rešnjega telesa je milosten trenutek za vsakega izmed nas, za našo župnijo in naš kraj. Povabljeni k molitvi po vaseh. Da bi bila udeležba čim večja, smo na zadnji seji ŽPS vasem priključili še skupine, ki delujejo v okviru župnije. Vsak lahko seveda pride večkrat.

-ob 9h: Podgora, Vrh, Babna Polica in člani Župnijske Karitas
-ob 10h: Dane, Klance, G. Jezero, Laze, Otok in skavti
-ob 11h: Nadlesk, Podcerkev in člani Schonstattske duhovne družine
-ob 12h: dekanijski duhovniki
-ob 13h: Markovec, Knežja Njiva, Vrhnika in člani molitvenega občestva Prenove v Duhu
-ob 14h: Iga vas, Viševek in člani zakonskih skupin
-ob 15h: Šmarata, Kozarišče in oratorijski animatorji ter mladina
-ob 16h: Bloška Polica, Lož, Podlož, Sv. Ana in jasličarji
-ob 17h: Stari trg, Pudob, G. in D. Poljane in člani MePZ Sveti Jurij
-ob 18h: SLOVESNI ZAKLJUČEK: Zmolili bomo litanije Srca Jezusovega, zapeli zahvalno pesem ter prejeli blagoslov z Najsvetejšim. Takoj zatem bo sveto mašo vodil g. Matej GNIDOVEC, kaplan v Šentjerneju.

V nedeljo, 23. 4., ob 10.00 obhajamo v Starem trgu FARNO ŽEGNANJE. Žegnanjsko sveto mašo bo vodil naš bivši kaplan, g. Aleš TOMAŠEVIĆ, župnik v Sostrem pri Ljubljani. Po maši bo sledilo skromno skupno kosilo. (golaž, »kaura« in pecivo)

Gospodinje lepo prosimo, da kaj sladkega prinesejo v soboto, 22. 4., med 14.00 in 17.00 v kaplanijo na spodnji vhod. Že vnaprej velika hvala vsem sodelujočim pri pogostitvi! Ta dan res nimate razloga, da bi hiteli domov. Pogostitev s pecivom in kavo bo tudi po jutranji sveti maši.

Med 23. in 30. 4., poteka teden molitve za nove duhovne poklice. Pri tedenskih svetih mašah bomo razmišljali ob pripravljenem gradivu z naslovom: »Poklicani, da bi živeli!« V ta namen stalno molimo in prosimo, saj je: »žetev velika, delavcev pa malo«.


MAREC 2023


V petek, 10. 3., bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše. Kjer želite obisk duhovnika na domu, sporočite v župnišče. Pred Veliko nočjo bo župnik starejše obiskal še v torek, 4. aprila dopoldan!

MINISTRANTSKE VAJE za osnovnošolce bodo v soboto, 11. 3. ob 9.00 v Starem trgu.

SV. JOŽEF sobota, 18.3.: praznična sv. maša bo v Starem trgu ob 17.00. ČESTITKE VSEM MOŽEM IN OČETOM!

10. LETNO SREČANJE ČASTILCEV MARIJE ROMARICE, (organizira Slovenska Schoenstattska družina) bo potekalo v soboto, 18. marca, v župnijski cerkvi v Starem trgu. Srečanje se bo začelo ob 10.00 in bo trajalo do 13.00 ure. Ob 12.00 bo sveta maša, ki jo bo daroval naš pomožni škof, msgr. dr. Franc Šuštar.
Lepo povabljeni vsi župljani!

ŽEGNANJE V NADLESKU na čast sv. Jedrt, bo v soboto, 18. 3., ob 18.00. Lepo vabljeni!

SEJI ŽPS: Seja za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 20. 3., ob 19.00 v župnišču. Srečanje članov ŽPS za župnijo Babno Polje bo v sredo, 22. 3., ob 19.00 pri Grabnarjevih.

Od 20. do 25. 3., skavti na spodnjem parkirišču pri skednju zbirajo star papir.

MARIJINO OZNANJENJE v soboto 25. 3.: sveti maši bosta ob 18.00 v Starem trgu ter ob 16.30 v Babnem Polju. ČESTITKE VSEM MATERAM! Po večerni maši v Starem trgu in v Babnem Polju bo tudi krajši program ob materinskem dnevu, ki ga pripravljajo veroučenci in Lux beata.

SPREMEMBA URE VEČERNE MAŠE: od ponedeljka, 27. 3., naprej bodo večerne svete maše v Starem trgu ob 19.00, v Babnem Polju pa ob 17.30.

OLJČNE VEJICE bodo na voljo na tiho nedeljo, 26. 3., v Starem trgu (skedenj) in v Babnem Polju pred cerkvijo. Darovi od vejic gredo za vzdrževanje istrskih cerkva.

VEROUČENCI bodo velikonočno sveto spoved opravili pri verouku v tednu med 27. in 30. marcem.

V soboto, 1. 4., med 9.00 in 12.00 skavti za vse OŠ otroke organizirajo izdelovanje butaric v kaplaniji in v skednju.

CVETNA NEDELJA 2. 4.: pred svetimi mašami bo zunaj pred cerkvijo blagoslov zelenja. Popoldan vabljeni na velikonočno spoved. Od 15.30 do 17.00 bo v Starem trgu na voljo več dekanijskih duhovnikov. V Babnem Polju bo ta dan za spoved v zakristiji na voljo g. Markelj od 7.30 naprej. Dobro se pripravite, saj boste le tako v svojih srcih doživeli zmago, veselje in mir Vstalega Gospoda!

V petek, 31. 3., ob 20.00 vabljeni na nočni križev pot mladih na Križno goro (pridružite se lahko tudi starejši). Ob 19.45 se zberemo pri župnišču. Bodite primerno opremljeni ter imejte svetilko.

Hvala Tatjani Strle, Mileni Čuk in Damjanu Forjaniču za postno instalacijo pred oltarjem.

 

FEBRUAR 2023

V času zimskih počitnic ni verouka ter dopoldanskih uradnih ur (od 6. do 11. 2.).

SESTANEK STARŠEV VEROUČENCEV bo v četrtek, 16. 2., bo 18.45 (po večerni maši) v župnijski cerkvi. Namen sestanka je spodbuditi starše ali skrbnike k zanimanju za versko vzgojo otrok ter informiranje o poteku priprav za provoobhajance in birmance. Po srečanju bo možen pogovor z župnikom in katehistinjami. Prosimo za zanesljivo udeležbo vsaj enega od staršev/skrbnikov, sicer pa je sre-čanje odprto za vse, ki vas zanima verska vzgoja osnovnošolskih otrok.

Srečanje vseh KLJUČARJEV za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 20. 2., ob 19.00 v kaplaniji. (vhod zadaj) Vsak ključar bo na-prošen, da predstavi aktualno stanje svoje podružne cerkve.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 18. 2. in 4. 3., ob 9.00 v Starem trgu.

V noči iz torka, 21. 2., na pepelnično sredo, 22. 2., bomo imeli v župnijski cerkvi v Starem trgu 24-urno češčenje Najsvetejšega. Sveto Rešnje Telo bomo izpostavili v torek po sveti maši ob 18.00 (ta dan ne bo jutranje maše!) in imeli češčenje do večerne maše na pepelnico. V nedeljo, 19. 2., se boste pri svetih mašah lahko napisali na list za dežurstvo, ki bo pod korom. VABLJENI, da si tekom dneva ali noči za Gospoda vzamete vsaj eno uro časa. Seveda lahko pridete tudi večkrat. Na vsako polno uro bo najprej pol ure skupne molitve iz pripravljenih knjižic ali molitev rožnega venca (organizirate se spontano), zatem pa se predlaga še pol ure tišine za osebno molitev. Že vnaprej hvala vsem častilcem, saj lahko s skupno molitvijo izprosimo veliko milosti za vaše osebne in skupne (župnijske) namene! V času čaščenja na pepelnico, bo v Starem trgu med 8.00 in 9.00 dopoldan možnost svete spovedi.

PEPELNICA: sv. maši bosta ob 18.00 v Starem trgu ter ob 16.30 v Babnem Polju. Pred mašo bo možnost spovedi v obeh župnijah, v Starem trgu tudi med večerno mašo.

KRIŽEV POT bomo molili vsak postni pet-ek pol ure pred sveto mašo (ob 17.30) v Starem trgu, ki ga bodo vodili birmanci.

Pobožnost križevega pota bo od 1. do 5. postne nedelje potekala tudi na Križni gori. Molitev se začne ob 14.00 pri I. kapelici pri Sv. Ani. Istočasno, ob 14.00 se bo križev pot molil tudi v obeh župnijskih cerkvah v Starem trgu in v Babnem Polju. Lepo vabljeni k premišljevanju Gospodovega trpljenja.

PRVI PETEK: v petek, 3. 3., bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.

Lepa hvala članom ŽPS ter ostalim, ki boste pomagali voditi postno pobožnost na Križno goro ter v obeh župnijskih cerkvah. Hvala vsem, ki ste pospravili jaslice in okrasitev pred cerkvijo v Starem trgu in Babnem Polju.

Za + Marijo Kočevar iz Babnega Polja so bile naročene in oddane gregorijanske maše.

 

 

JANUAR 2023

 

Mašne namene v času uradnih ur sprejemam do vključno konca maja 2023.

Seja ŽPS za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 16. 1. ob 19.00 v župnišču.

Seja ŽPS za župnijo Babno Polje bo v ponedeljek, 23. 1. pri Grabnarjevih.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 21. 1. in 4. 2. ob 9.00 v Starem trgu.