ARHIV NOVIC

Postni čas

Dragi farani! V sredo s pepelnico vstopamo v postni čas. Ta čas nas želi pripraviti na velikonočno praznovanje. Da se bomo lahko srečali z vstalim Kristusom, se moramo še prej srečati z njegovim trpljenjem in smrtjo. Obstaja veliko načinov in poti kako živeti ta močni čas milosti. Cerkev predlaga to, kar je učila že stara zaveza: post-odpoved, miloščino-dobra dela ter krepitev vere-molitev.

Še vedno smo v času epidemije, ko ne moremo in ne smemo početi vsega kar bi želeli. Morda je že sprejem teh okoliščin za vse nas žrtev, ki lepo sovpada s postnim ali tudi spokornim časom.

V okviru župnije organiziramo nekaj spodbud:

1. MOLITEV PRED NAJSVETEJŠIM: že tretje leto zapored bomo v postni čas vstopili molitveno. Zaradi »policijske ure« ne bomo imeli 24-urnega čaščenja. Najsvetejše bomo izpostavili v torek, 16.2. po večerni maši ter molitev zaključili ob 21.00. Nato bomo Jezusa izpostavili v sredo, 17.2. ob 6.00, pa do maše ob 8.00. Po maši bo češčenje trajalo neprekinjeno do večerne maše ob 18.00. Vzemite si čas za Jezusa in tudi zase! Če je le mogoče sporočite ali v cerkvi na list napišite vašo uro češčenja, saj je lahko v cerkvi hkrati 15 oseb/družin iz različnih gospodinjstev. Na vsako polno uro boste zbrani zmolili en del rožnega venca, nato pa v tišini ostali v zasebni molitvi.

2. KRIŽEV POT: na TV Oron-u ter na župnijskem Youtube kanalu boste vsak postni petek ob 19.30 lahko spremljali molitev križevega pota iz različnih podružnic naše župnije.

3. BRANJE SVETEGA PISMA: v župnijski cerkvi ali na spletni strani lahko vzamete/si natisnete list z bralnim načrtom. Na voljo za branje imate 100 odlomkov. Lahko preberete po dva na dan in tako v postnem času preberete vse najpomembnejše dele Svetega pisma. Lahko pa si izberete po en odlomek ter akcijo nadaljujete tudi po koncu postnega časa.

4. POSTNI PRIJATELJ: gre za predlog, ki je nastal na seji ŽPS. Prav lepo ste povabljeni, da izpolnite prijavnico, ki jo dobite v cerkvi ali na župnijski spletni strani. Oddate jo v nabiralnik v cerkvi ali jo pošljete po pošti, oz. na župnikov e-mail. Namen akcije je zelo preprost in konkreten. Med vsemi prijavnicami bomo izžrebali pare. Gre za to, da od Gospoda sprejmete prijatelja, osebo, ki vas bo po Božji previdnosti spremljala skozi letošnji postni čas. Prijatelja se bosta poklicala ter se v prvem postnem tednu dogovorila kdaj in kako se bosta slišala, si pisala ali se srečala (upoštevajte zaščitne ukrepe!). Slišita/vidita se enkrat na teden za največ eno uro. Drug drugemu povesta kako živi-ta postni čas (molitev, odpovedi, dobra dela), zatem pa se lahko pogovorita še kaj, kar bi drugega razveselilo ali potolaži-lo. Najpomembnejša naloga postnega pri-jatelja pa je, da celotni postni čas moli za tistega, ki mu je/ji je previdnostno dode-ljen. Na tak način lahko tudi v času epide-mije gradimo župnijsko občestvo ter se spoznavamo. PRIJAVITE SE NAJKASNEJE DO PETKA, 19.2. Ne bo vam žal.