ARHIV NOVIC

Advent je pred vrati

ADVENT JE PRED VRATI
Ves svet živi nek poseben čas, ki je za mnoge zelo čuden, naporen in težak. Novi korona virus je močno zarezal tudi v naše ustaljene navade. Verniki smo prikrajšani za slavljenje naše vere v občestvu in s tem nam manjka nekaj bistvenega. Upam, da izkušate željo po skupnem obhajanju zakramentov. Prenosi bogoslužij po radiu, TV ali preko spleta so nadomestek, ki ni slab, vendar ne daje pravega vzdušja za doživetje bližine Gospoda ter srečanja s sobrati in sestrami. Že sam vstop v Božjo hišo je dogodek, ki nas želi za nekaj časa ločiti od vsakdanjosti in opravkov ter nas približati živi duhovni stvarnosti in navzočnosti. Božjo hišo si moramo zato vsaj začasno napraviti doma. Osvežite, prenovite ali na novo postavite t.i. »bohkov kot«. To je lahko sedaj tudi adventni venec in kasneje jaslice. Letošnji advent in božič bosta v marsičem zgodovinska. Naj bosta polna miru. Dobrote. Iznajdljivosti. Nesebične pomoči in ljubezni. Kje dobiti moč za vse to?
Pri Gospodu Jezusu! V molitvi, v zakramentih, zlasti v evharistiji in spovedi, ki ju kljub epidemiji v naši župnijski hiši lahko prejmete! Zahrepenite po bližini Gospoda, ki prihaja! Odprite se Življenju, ki ga daje Beseda.

IZDELAVA PRAVEGA VENČKA (ostale izvedbe so fake): Adventni venec ni le okras stanovanja, ampak želi biti središče, okrog katerega se spletajo molitve vseh družinskih članov v pričakovanju božičnega praznika. Sestavljajo ga v krog povezano zelenje. Krog predstavlja Boga. Zelenje je znamenje življenja, katerega rojstvo pričakujemo. Vijolične sveče predstavljajo resnost ter tudi spokornost molitvene priprave na rojstvo Boga v mojem srcu. Tretja svečka je lahko rožnate barve, saj predstavlja nedeljo veselja. Veselimo se ker je polovica adventa že za nami, Božič z devetdnevnico že skoraj trka na vrata. Ponekod na 1. sv. večer na sredino venca postavijo veliko belo svečo, ki predstavlja novorojenega, Luč, ki je iz nebes prišla med nas. Na zelenje damo lahko tudi nekaj primerne dekoracije (nikakor ne preveč).

BLAGOSLOV ADVENTNEGA VENCA: Gospod naš Bog, slavimo te zaradi tvojega Sina Jezusa Kristusa. On je Emanuel, upanje vseh ljudstev; on je Modrost, ki nas uči in vodi; on je Odrešenik slehernega naroda. Gospod Bog, naj pride na nas tvoj blagoslov, ko bomo prižgali svečke na tem vencu. Naj bo ta venec in njegova luč znamenje Kristusove obljube, da nam bo prinesel odrešenje. Naj pride kmalu in ne odlaša. To prosimo po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

PREJEM OBHAJILA IN SPOVEDI: oba zakramenta lahko prejmete le po predhodnem naročilu pri župniku. Pokličite na 031 771 113, da rezervirate prosti termin. K sveti spovedi lahko v Starem trgu pristopite vsak petek med 16.00 in 18.00. Sveto obhajilo lahko v Starem trgu prejmete vsako soboto med 16.30 in 17.00. Ter ob nedeljah med 7.30 in 9.30. V Babnem Polju se obhajilo deli v soboto ob 15.30. K sveti spovedi lahko Babnopoljci pristopite ob sobotah od 14.30 naprej.