ARHIV NOVIC

Binkoštna slovesnost na Križni Gori

Na sončno junijsko nedeljo so se številni romarji že v jutranjih urah vzpenjali na Križno Goro. Na praznik binkošti je na tej vzpetini nad Loško dolino potekal glavni romarski shod, ki je bil letos še posebej slovesen. Med sveto mašo je bil namreč blagoslovljena obnovljena »Kalvarija« z upodobitvijo Jezusa na križu ter obeh razbojnikov. Obnova vseh treh korpusov je bila namreč celo pomlad v restavratorski delavnici Roka Valjavca. Vzporedno pa so potekala tudi dela v katera je bilo vključenih večje število prizadevnih prostovoljcev iz naše župnije. Tudi okolica »Kalvarije« je dobila novo podobo, obenem pa je notranjost cerkve zasijala s pomočjo nove razsvetljave.
Romarska pobožnost se je začela z molitvijo »Pot luči«, ki nas je uvedel v skrivnost našega odrešenja. Sledila je sveta maša, ki jo je daroval prelat Anton Markelj, sicer duhovni pomočnik v naši župniji. Med sveto mašo je bila blagoslovljena prenovljena »Kalvarija«. Sveto mašo je z mladostno svežino in sodobnimi duhovnimi ritmi preplavilo tudi petje naše nove mladinske zasedbe pod umetniškim imenom Lux Beata. Celotna slovesnost je bila živa in tako znamenje Božje navzočnosti ter spodbuda vsem nam, da Svetega Duha še bolj dejavno povabimo v svoje življenje.
Župljani smo hvaležni našemu župnijskemu upravitelju Blažu Dobravcu, da skrbi za ohranjanje naše sakralne dediščine in da nas tudi s takimi »projekti« povezuje v živo župnijsko občestvo.
Vabimo vas, da kdaj obiščete Križno goro, na poti do katere boste ob postajah križevega pota imeli veliko priložnosti za molitev, v čudoviti naravi boste poskrbeli za telesno in duševno sprostitev, obenem pa vas bo na vrhu Križne gore ob ustreznih vremenskih razmerah čakal čudovit razgled daleč naokoli. Kaj več o tem kraju pa si lahko preberete na naslednji povezavi: https://www.kam.si/krizna_gora_nad_lozem/.


besedilo: Majda Šraj Mihelčič

foto: Borut Kraševec