ARHIV NOVIC

Božični čas

Dragi farani obeh župnij. Pred nami je obhajanje Jezusovega rojstva. Vabim vas, da ga lepo obhajate v svojih družinah ter da se ob upoštevanju omejitvenih ukrepov udeležite našega skupnega praznovanja. Razmere nam še ne dopuščajo, da bi sproščeno, oziroma tako kot včasih pričakovali Kralja, ki prihaja. Sprejmimo to kot ponoven križ, ki ga nosi cel svet. Božjega prihoda na svet, naše stiske ne omejujejo. Ravno nasprotno, zaradi naše nemoči je prišel med nas. Kristjani nikoli ne obupamo, saj vemo, da je Novorojeni—Emanuel, Bog z nami.

 

Doživet Božič ter blagoslova polno novo leto 2022 vam iz srca voščiva vaša duhovnika Anton in Blaž.

 

OBHAJANJE SVETIH VEČEROV:
Ob kateri uri naj obhajamo sveti večer? Priporočeno je, da ta čudovit družinski obred obhajate pred skupno večerjo. Ko ste vsi zbrani, ko je že vse pospravljeno in skuhano in ko se po napornem tednu malo umirite. Na sveti večer pred jaslicami zmolite tole blagoslovno molitev:
Nebeški Oče, ti si nas ustvaril. Po tvoji dobroti in previdnosti smo postali družina.
Na prvi sveti večer se tega še posebej veselimo in smo srečni, da smo povezani med seboj. Prosimo te, bodi z nami in blagoslovi to Božično drevo, znamenje novega življenja. Ko prižigamo lučke na tem drevesu, naj pride na nas tvoj blagoslov. Naj svetloba, ki jo dajejo, in veselje, ki ga prebujajo, napolni naša srca. Naj vsi, ki se veselijo tega drevesa, pridejo do spoznanja in veselja ob odrešenju. Blagoslovi tudi te jaslice. Naj nas spominjajo na rojstvo tvojega Sina Jezusa Kristusa. Priznavamo ga za svojega Boga in odrešenika in te skupaj z njim slavimo in hvalimo zdaj in vekomaj. Amen.
Nato z blagoslovljeno vodo in kadilom blagoslovite in pokadite vse prostore hiše/stanovanja ter vmes molite desetke veselega dela rožnega venca.