ARHIV NOVIC

Kako biti usmiljen?

Na spletni strani Aleteia (http://aleteia.org/2015/12/07/54-ways-to-be-merciful-during-the-jubiliee-year-of-mercy/) so ob začetku Izrednega svetega Leta usmiljenja objavili članek z naslovom: »56 načinov kako biti usmiljen v času Jubilejnega leta usmiljenja«. Ameriške kristjane so želeli izzvati s konkretnimi predlogi kako živeti Sveto leto. Članek je lahko v izziv tudi slovenskim kristjanom, zato ga objavljam (po kosih). Kakšen predlog je morda v našem prostoru težje uresničljiv, nas pa še toliko bolj izziva k temu, da seznam dopolnimo ali celo napišemo svojega… Bog, ki je usmiljen, želi našega usmiljenja!
1. Opusti sarkazem; ta je nasprotje usmiljenja: »Postavi, GOSPOD, stražo k mojim ustom, čuvaj vrata mojih ustnic!« (Ps 141,3)
2. Znebi se odvečnih stvari. Dele svoje stvari s tistimi, ki jih potrebujejo.
3. Pokliči nekoga, ki je osamljen. To stori tudi če veš, zakaj je osamljen. Še posebej, če to veš.
4. Napiši nekomu pismo s prošnjo po odpuščanju. Če ga ne moreš poslati, ga pokropi z blagoslovljeno vodo, prosi Jezusa naj bo usmiljen z vama obema in pismo sežgi ali zakoplji.
5. Nauči se uporabljati to molitev: »Dragi Bog, blagoslovi *(ime osebe, ki mi gre na živce) in bodi usmiljen z mano.
6. Načrtuj mini romanje v bližnje svetišče. Na poti se trudi uresničevati telesno delo usmiljenja »popotnike sprejemati« kot Kristus.
7. Naredi nekaj prijaznega, kar bo v pomoč nekomu, s katerim se sicer ne razumeš najbolje, ali, ki je bil do tebe krivičen.
8. Bodi pozoren na svoje obnašanje na internetu. Ali so tvoja sporočila namenjena poniževanju drugih ali graditvi bratstva.
9. Daruj za sv. mašo za žive, za prijatelje in družinske člane, celo tujce, o katerih si bral ali slišal, da jim je težko.
10. Bodi dovolj darežljiv in dovoli drugim, da ti pomagajo; ljudje potrebujejo občutek, da so potrebni.
11. Če nisi želel nekomu greniti življenja, priznaj, da si mu ga grenil in ga prosi odpuščanja.
12. Sprejmi nasvet kardinala Dolana, in nosi s seboj darilne kartice za zastonj kavo in hitro hrano, da jih lahko daš brezdomcem.
13. Vzemi si čas in v molitvi premišljuj dobre lastnosti nekoga, ki ga težko sprejemaš. Isto stori tudi s svojimi domačimi.
14. Pošlji kartico, rože, darilce ali sporočilo nekomu ob pol-letnici smrti nekoga, ki ga je imel rad. Po tem času večina neha prepoznavati svojo žalost.
15. Ponudi se za varuško zaposleni mami, da si lahko vzame par ur zase.
16. Pripravi obed (ali kupi bon za kosilo) mami, ki je pravkar rodila ali posvojila otroka ali nekomu, ki se sooča z izgubo.
17. Drži svoj opravljivi jezik.
18. Ponudi se, da namesto zelo zaposlenega starša opraviš kakšno stvar (trgovina, likanje, sprehod psa,…)
19. Če se ne moreš usesti poleg brezdomca, vsaj pošlji kakšen dar ustanovi, ki to počne (npr. Karitas).
20. Če s kom deliš posladek, vzemi manjši kos.
21. Nauči se telesna in duhovna dela usmiljenja, in svojim otrokom pokaži, kaj pomenijo.
22. Namesto, da izgubljaš potrpljenje z nekom (osebno ali po internetu), poskušaj slišati njegove strahove. Prosi Boga za »razumevajoče srce«, kot je to storil Salomon.
23. Starejšemu človeku ponudi, da ga pelješ k sv. maši.

(se nadaljuje)