ARHIV NOVIC

Post 2024

Kot župnijsko občestvo bomo postni čas začeli (že) tradicionalno skupaj, s 24-urnim češčenjem Najsvetejšega. Ob petkih in nedeljah bomo premišljevali križev pot. Na področju miloščine boste, na svež predlog ŽPS-ja, tako kot lansko leto, na postne nedelje povabljeni k darovanju za misijon naše s. Jože Sterle, ki deluje v Ukrajini. Nabiralnik bo od 1. do 5. postne nedelje spredaj desno pred prezbiterijem.

Na področju skupne odpovedi, bi izpostavil le dva dneva strogega posta (pepelnica in veliki petek) ter petkov zdržek od mesa. Če se boste odpovedali še kakšni razvadi, slabi navadi, potem to odpoved napolnite s čim koristnim, sicer pametnih sadov in namena posta ne bo. (Npr.: omejim si čas na družabnih omrežjih, TV,...ostali čas, ki bi ga sicer zapravil, pa namenim branju knjige z versko tematiko, služenjem nekomu, obisku, pomoči,...)

Kot župnik želim, da bi v letošnjem postu bolj resno vzeli osnovo ter hkrati največ, kar kot katoliški kristjani imamo. Sveto mašo, tako nedeljsko kot tedensko. V postnem času bomo tri minute pred sveto mašo skupaj zmolili molitev sv. Tomaža Akvinskega, ki nas bo uvedla v obuditev namena in v skrivnost daritve. Po obhajilu bomo zmolili sledeče molitve: Duša Kristusova, Jezus verujem v Te in molitev k sv. Nadangelu Mihaelu. Po samo eni kitici in refrenu zaključne pesmi, ki je vedno Marijina, bomo zmolili še molitev Zahvala po maši. Člani ŽPS bodo pred oltarjem postavili postno instalacijo, ki bo v pomoč pri doživljanju Gospodovega trpljenja in smrti. Poseben poudarek bo letos na Jezusovih in naših skušnjavah. Pred oltarjem bo križnogorska Bergantova upodobitev Jezusove agonije v vrtu Getsemani. Tukaj je bil Jezus slednjič in hkrati najmočneje preizkušan. V vsaki naši, večji ali manjši skušnjavi se lahko poistovetimo z Njim in zmagamo. Naj nam pri tem pomaga kratko razmišljanje.

TRI RAVNI SKUŠNJAV: V puščavi je hudi duh zelo lačnemu Jezusu najprej predlagal, naj kamne spremeni v kruh. To je raven telesno—čutnih potreb (hrana, avto, hiša, dobro počutje, šolsko-poslovni uspeh, potovanja, obleka,...). Zelo so važne, vendar nikakor najpomembnejše! Skušnjava je v tem, ker lahko to hitro postanejo. Kdor jim v vsakem trenutku ustreza, je njihov suženj in zelo reven človek. Nato je hudi duh Jezusu na visoki gori kot najpomembnejši vrednoti predstavi oblast in moč. Jezus ga zavrne, saj ima Oče vso oblast—za služenje in ljubezen. Kdor oblast napačno vzame v roke, se to v večini primerov, konča zelo slabo (podkupljivi politik, krivična sodnica, avtoritarno-diktatorska starša, oblasten sošolec,...) Ubogi ljudje. Slednjič je Jezus s hudim na tempeljskem obzidju. Skušnjava slave, vpliva. (razuzdani pevec/igralka, egoističen super športnik, koristolovski novinar, sprevržen sakralni umetnik,…) Strti ljudje, saj je skušnjava največja. Hej! Kje si trenutno skušan? Kje so tvoje vrednote postavljene na glavo? Ali je Bog, Njegova oblast, moč in skrb zate na prvem mestu? Če ni, naj se takoj prižgejo vsi alarmi. V postu postavi stvari v moči Svetega Duha na pravo mesto.

Milosten post vsem, žpk.

 

(foto: pixaby.com)