ARHIV NOVIC

Postnemu času naproti

Proti koncu meseca bomo vstopili v čas 40 dnevne duhovne priprave na Veliko noč. To je pot spreobrnjenja, ki je predvsem v krepitvi vere, dobrih delih ter spokornih vajah. Kot župnijsko občestvo bomo postni čas začeli skupaj s 24-urnim češčenjem Najsvetejšega. Zakaj? Preprosto: »Častiti ga, pomeni ljubiti ga.« (+pp. Benedikt XVI.)

Ob petkih in nedeljah bomo premišljevali križev pot. Vsak župljan je povabljen, da si v tem času vzame več časa za Boga ter premisli, česa je morda v njegovem življenju preveč ter kaj bi (še) lahko dobrega storil bližnjemu. Na področju miloščine boste na postne nedelje povabljeni k darovanju za misijon naše s. Jože Sterle, ki deluje v Ukrajini. Nabiralnik bo ob nedeljah (od 1. do 5. postne nedelje) spredaj desno pred prezbiterijem. Sestra Joža nam bo za vsako postno nedeljo napisala kratko pismo, ki ga bomo prebrali po pridigi. Hrane, sanitetnega materiala, obutve in oblek ne bomo zbirali, saj to lahko (za enkrat) kupijo tam. Na seji ŽPS se je porodil predlog, da bi v postu pomagali v opisani obliki, ki ga je bila s. Joža nadvse vesela! Zbran denar bomo izročili njeni skupnosti, ki bo z njim lahko neposredno pomagala najbolj pomoči potrebnim.

Na področju skupne odpovedi, bi izpostavil le dva dneva strogega posta (pepelnica in veliki petek) ter petkov zdržek od mesa. Ostalo t. i. »postno postavo«, pa naj si določi vsak sam. Naj ne ostane samo pri odpovedi določeni hrani. Post ni hujšanje. Z Božjo pomočjo bi se morali odpovedovati in se boriti proti sebičnosti, lenobi, vseenosti, nezainteresiranosti, neobčutljivosti, mimobežnosti, vsesplošnemu brezciljnemu hitenju, ravnodušnosti,… Odpovedati bi se morali površnosti v odnosu do Boga! (Kako živim po Božjih zapovedih, kako živim iz zakramentov, kakšno je moje molitveno življenje, koliko berem Sveto pismo, ter koliko versko literaturo ali življenjepise svetnikov,…) Brez načrta ali vsaj osnutka za postni čas, ne bomo prišli do omembe vrednih sadov. Tudi velikonočna aleluja (spet) ne bo donela veselo in odrešenjsko, ampak bo morda le rezek krik življenjske utrujenosti. Postni čas naj nas z močjo Svetega Duha ter našim zvestim prizadevanjem prenovi ter nas vname za ljubezen do Boga in bližnjega! Resno vzemimo pomenljiva vzklika ob pepeljenju: »Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš.« ter »Spreobrni se in veruj evangeliju!«. žpk.

Obnova križa za vas Markovec (ob cesti proti Loškemu Potoku) poteka v Šmarati pri g. Janezu Kandaretu- starejšemu, ki je v celoti daroval material ter mojstrsko izdelal novi križ. Streho je napravil g. Tone Mihelčič iz Babne Police, korpus, ki izvira iz Šentjerneja, pa je že pred leti popravil + g. Jožef Sterle iz Podgore. Križ bomo predvidoma blagoslovili še v letošnjem v postu.

 

(foto: pixabay.com)