ARHIV NOVIC

Postni čas - vstop v pomlad vere

Čez dobra dva tedna bomo vstopili v zelo pomemben čas cerkvenega leta—POST. To je čas, ko se po vzoru Jezusa odpravimo v puščavo ter se srečamo s skušnjavami, našimi slabostmi in jih poskušamo z odpovedmi, dobrimi deli in molitvijo premagovati. Cilj posta je, da odkrijemo kako nam brez Božje po-moči ne bo uspelo postati boljši. Ravno zato je poglavitna naloga posta v tem, da čimbolj izboljšamo in poživimo naš odnos z Gospodom. Post je za versko življenje nekaj običajnega, čeprav ga najraje damo na stran. Čas posta mora biti za nas kristjane, kot je pomlad za naravo. Vse se počasi prebuja in oživ-lja. Naš odnos z Gospodom se mora v tem času prenoviti in osvežiti, pognati z novo svežino. V okviru župnije bo kar nekaj priložnosti za poglobitev odnosa z Jezusom. V postni čas bomo kot žup-nijsko občestvo stopili s čaščenjem Najsvetejšega. Vabljeni, da si vzamete čas in pridete pred Gospoda ter mu izročite svoja življenja z vsem vese-ljem, križi in skrbmi. Najsvetejše bo izpostavljeno kar 24 ur, tako da si bo-ste lahko v miru vzeli čas za čaščenje takrat, ko Vam bo najbolj ustrezalo. Skupaj bomo ob petkih in nedeljah mo-liti tudi križev pot.

Molitev, odpoved in miloščina so trije stebri posta in prav molitev je najpo-membnejša. Bolj resno, kot boste vzeli postne spodbude, več sadov bodo ob-rodile v velikonočnem času in v življe-nju na sploh.
Pri načrtovanju osebnih postnih spod-bud ne imejte pred očmi samo, kaj bi v postnem času dodali, oziroma čemu bi se odrekli. Predvsem preglejte, kaj je v življenju, kar dnevno počenjate, pa bi lahko naredili bolje in srčenje. Naj Vam pri tem pomaga navdih Svetega Duha.