ARHIV NOVIC

POSTNI ČAS ODRASLIH

»Kardinal Daneels, s svojim znanim zdravim čutom, daje nekaj primerov oz. praktičnih nasvetov za dober postni čas. Vendar nič ne pomenijo, če nas ne približajo Bogu in ljudem. Ali pa če nas naredijo čemerne. V tem času moramo postati lažji in bolj veseli.

* Moli. Vsako jutro očenaš in vsak večer zdravamarijo.
* Poišči v nedeljskem evangeliju kratek stavek, ki ga boš premišljeval ves teden.
* Kadarkoli kupiš kaj takega, česar ne potrebuješ za življenje - luksuzen predmet - daj nekaj tudi revežem ali kaki ustanovi. Podari jim majhen odstotek. Preobilje zahteva delitev.
* Naredi vsak dan komu kaj dobrega. Preden te on ali ona za to prosi.
* Ko ti kdo reče kaj neprijetnega, ne misli, da bi mu moral takoj vrniti z enakim. To ne vzpostavlja ravnotežja. Dejansko padeš v kolesje. Raje utihni za minuto in kolo se bo ustavilo.
* Če po četrt ure neuspešnega »prebiranja« ne najdeš pravega kanala na TV, izključi aparat in vzemi knjigo. Ali pa se pogovarjaj s tistimi, ki stanujejo s teboj.
* V postnem času vstani od mize vedno nekoliko lačen. Specialisti za dietetiko so še strožji: tako delaj vse leto. Ena oseba med tremi trpi zaradi debelosti.
Glagol »dati« se stopnjuje: dati, pustiti vzeti, odpustiti ('par-donner'/ 'donner')
* Že večkrat si obljubil, da boš nekoga poklical po telefonu ali ga obiskal. Stori že vendar to!
* Ne daj se zavesti reklamam, ki oglašajo popust. Sicer je res 30% ceneje. Toda tvoja omara za obleko začenja pokati in je za 30% preveč nabasana.

POSTNA AKCIJA ZA OTROKE
Obišči svojega »pozabljenega« bližnjega ali pojdi k sv. maši!

Letos bomo z otroci imeli posebno postno akcijo. Radi bi ponovno poživili in utrdili obisk delavniške svete maše in pomen dobrih del.

V cerkvi spredaj bo med svečniki prepletena BODEČA ŽICA.
Vsak otrok, ki bo prišel med tednom k maši, bo iz posebne škatlice vzel LISTEK, in ga obesil na bodico žice. Če je v tistem tednu obiskal koga, potem obesi dva listka in če ga spremljajo starši, lahko da še za očija ali mami dodaten listek.

Tako bomo počasi, dan za dnem, v letošnjem postu Z DOBRIMI DELI in MOLITVIJO našo bodečo žico naredili manj bodečo.

Blagoslovljen postni čas!