ARHIV NOVIC

Šmarnica

Koronavirus. Menda ima obliko krone. Pravi posmeh vabilu: »Pridi, pridi z Libana; pridi, da boš kronana.« Prihaja ne oziraje se na vse karantene v svoj maj. Ne pozna zaprek razen zaledenelosti v človeškem srcu. Tja žal niti majska Kraljica ne more.

Doseganji veki, stoletja; ljudje so v trumah bežali k Njej, da je le stalo kje kako Marijino znamenje. Odganjala je kugo in Turke, vojske in lakoto. Spremljala je izseljence, brezdomce, begunce, popotnike, romarje. Razumne in blodnjave, mlade in postarane. Prestrezala je strele, umirjala grom. Uglasila se je v zvonove, da nam še zdaj naznanjajo avemarijo. Pred Njenim zvonom se je z glave privzdignil vsak klobuk in pred Njenim znamenjem tudi. Porednež in cinik bosta rekla: klobukov ni več. Res komaj še kakšen, žal so se porazgubile tudi pobožne navade. Opešala je verska zavest. Vas kdaj zaskeli pri srcu, če niste odmolili angelovega čaščenja, ko je zazvonilo poldan, jutranjo uro in večerni ave? Naj nas prebudi Njen maj! Majska jutra, majske rose.

Naj pride z Libana! Lepa šmarnica. Obrha tokovi, ki po Dolini hite, v daljave naj nosijo Njeno ime. Pohitimo se kesat za vse grešnosti sveta, da bi našel spet Boga.

NADALJEVANJE ŽIVLJENJA V OMEJITVAH

Zagotovo vsi budno spremljamo dogajanje v zvezi z epidemijo bolezni covid 19. Tovrstna epidemija je zelo močno posegla v naša življenja in ustaljene navade. Prinesla je mnogo omejitev in tudi iskanja novih možnosti. Še nikoli v več kot 2000 letni zgodovini krščanstva bogoslužje ni bilo tako drastično omejeno. Upravičeno se pojavlja veliko število zarot in dvomov. Čigavi interesi naj bi povzročili takšno stanje? Je virus naravnega izvora? Je v ozadju res samo virus? Kaj je res in kaj ne? Tega z gotovostjo ne bomo izvedeli nikoli. Zaupajmo glasu Cerkve ter njenim voditeljem, papežu in škofom. Zaupajmo državnim voditeljem, ki so odgovorni za javno zdravje. Hvala vsem, ki kljub pomislekom spoštujete in upoštevate vsa priporočila odgovornih.

Blaž, župr.