ARHIV NOVIC

Sprejem Fatimske Marije romarice

Kip Marije romarice iz Fatime ob dogovorjenem času v župnijo pripelje kombi. Ustavi se pred cerkvijo. Tam naj bodo zbrani vsi verniki ter župnik z asistenco. Štirje fantje ali možje (ključarji) jo vzamejo iz kombija in dvignejo na ramena. Če je tam trobenta ali kak drug inštrument, naj zaigra pozdrav fatimski Mariji Romarici po napevu Trinajstega maja. Medtem duhovnik naloži kadilo in pokadi Marijin kip. Po glasbenem uvodu vsi verniki zapojejo pesem Trinajstega maja. Po pesmi skupaj zmolijo molitev »Pozdravljena Kraljica, Mati usmiljenja«. Sledi vstop v cerkev. Za križem in dvema svečama gredo najprej otroci in pred Marijinim kipom trosijo cvetje kakor pri drugih procesijah, nato mlade družine z majhnimi otroki, pevski zbor, duhovnik in ministranti, sledi kip Marije romarice, za njim člani župnijskega pastoralnega sveta in ključarji in nato vsi ostali verniki.

Ko Marijin kip dospe v cerkev, ga nosilci postavijo na primeren podstavek in odstranijo ročaje. Duhovnik ponovno pokadi Marijin kip. Pevski zbor ali vsi verniki skupno zapojejo primerno pesem Mariji v pozdrav. Nato se začno pozdravi vernikov. Najprej trije otroci (dve deklici in deček) recitirajo Pozdrav Fatimski Mariji (Roža Gantar). Sledijo pozdravi enega (ene) izmed mladih, nato zakoncev (družine z otroki), trpečih oz. invalidnih in župnika. Po pozdravih župnik izpostavi Najsvetejše. Zbor ali duhovniki zapojejo pete litanije Matere Božje z odpevi. Sledi posvetilna molitev (obrazec za posvetitev župnije) in blagoslov z Najsvetejšim. Po molitvi Bog bodi hvaljen duhovnik shrani Najsvetejše in gre z asistenco v zakristijo.
Sedaj povabimo vernike, naj gredo mimo kipa Marije Romarice in jo pozdravijo bodisi z dotikom roke, bodisi s priklonom. Ob kipu naj bo košarica za prošnje, ki jih želijo verniki izročiti Mariji, in nabiralnik za prostovoljne darove. Med mimohodom pričnemo z molitvijo rožnega venca (brez premišljevanj). Pomembno je ohraniti tudi čas za tišino.
Sledi sv. maša V čast Devici Mariji. Sledi nagovor župnika. Ob sklepu svete maše se za Marijin obisk lahko zahvali ključar ali kak član ŽPS, župnik pa izreče besede v slovo in Marijin kip preda naslednji župniji . Zbor ali ljudstvo jo pospremi s primerno pesmijo, lahko našo priljubljeno: »Marija, skoz‘ življenje«.

Fatimska pesem

Trinajstega maja v dolini Iria
se je prikazala Devica Marija.
Ave, ave, ave Marija,
ave, ave, ave Marija!
Prinesla je zemlji z neba sporočilo,
Boga naročilo in resno svarilo.
Ave, ave, ave Marija,
ave, ave, ave Marija!
Preveč je Bog žaljen, preveč je že greha,
naj svet spokori se, grešiti preneha.
Ave, ave, ave Marija,
ave, ave, ave Marija!
Moj rožni zdaj venec vsi pridno molite
in mojemu Srcu se vsi posvetite!
Ave, ave, ave Marija,
ave, ave, ave Marija!
Če svet opomine bo moje poslušal,
mir Božji na zemlji bo človek okušal.
Ave, ave, ave Marija,
ave, ave, ave Marija!
Če svet pa še dalje pri grehu ostane,
bo vojna še hujša zadela zemljane.
Ave, ave, ave Marija,
ave, ave, ave Marija!