ARHIV NOVIC

Sveti večer

Pomenljiva, lepa in že zelo stara je navada kristjanov, da na svete večere (na večer pred Božičem, Novim letom in Sv. tremi kralji) blagoslavljamo svoje domove.

Pri tem uporabljamo že blagoslovljeno vodo in kadilo kot zunanje znamenje tega, kar se dogaja v božičnih praznikih v srcih kristjanov; namreč sebe, svoje najbližje in svoje domove izročamo Gospodu.

Blagoslov začnemo pri jaslicah, potem ko se zbere vsa družina. Pripravimo žerjavico in kadilo, blagoslovljeno vodo z vejico z božičnega drevesca, prižgano svečko (najbolje Luč miru iz Betlehema) in se dogovorimo za molitev. Spodobi se, da molitev in blagoslov doma začnemo in končamo s primerno pesmijo (božično). Nato gremo v obhod našega doma (in seveda vseh ostalih stavb). Vmes molimo rožni venec (Veseli del), ali vsaj desetko, + ki si ga Devica rodila.

Začetek in konec blagoslova doma in molitve naj bo pri domačih jaslicah. Jaslice popeljejo naše misli v vas Jezusovega rojstva v daljnem Betlehemu. Vsaka figurica je zgovorna, sporoča nam veselo oznanilo: PRIHAJA ODREŠENJE.

SVETA BOŽIČNA NOČ
Zori noč vesela,
lepa kakor dan.
ti nam boš odvzela
vse težave stran.
Moč nebeška nagne
dol se na zemljo;
v Betlehemu Jagnje
je rojeno b'lo.
Luč je zasvetila z raja
čudno lepa vsa.
Nam je oznanila Dete,
Jezusa.

BLAGOSLOVLJEN BOŽIČ
IN SREČNO – Z BOŽJO POMOČJO,
V PODARJENEM VAM NOVEM LETU

župnik Boštjan s sodelavci