ARHIV NOVIC

Velika noč
Zgodaj zjutraj, ko so Loško dolino prepredale še rahle meglice in se je iz tišine slišalo le ptičje petje, je slovesno zadonela trikratna aleluja. 

Slovesen sprevod v procesiji po ulicah okoli trškega jedra je predstavljal zunanje znamenje praznovanja zmage nad smrtjo, upanja nad obupom. Množica župljanov, ki so pričevali za Kristusa, njihova molitev, prepredena z zvonjenjem in pesmimi župnijskega zbora, so v srcih prebujali novo življenje. 

Sledila je slovesna sveta maša, pri kateri je župnik poudaril, da je skrivnost Kristusovega vstajenja v zgodovini vedno zbujala različne dvome. Kljub temu pa številna znamenja iz časa vstajenja in dvatisočletno vztrajanje kristjanov nakazujejo, da Jezus res živi med nami in nam prinaša novo upanje.

Slovesno praznovanje so obogatili ubrani ministranti in mogočno petje župnijskega zbora. Njim, mežnarjema in vsem ostalim, ki so oblikovali podobo prazničnih dni, se je župnik zahvalil za njihovo služenje.

Pred koncem svete maše pa so pevci župnijskega upravitelja Blaža Dobravca presenetili še z voščilom v ruskem napevu, saj praznovanje letošnje velike noči sovpada z njegovim prehodom v Kristusova leta.


Majda Šraj Mihelčič

foto: Borut Kraševec