ARHIV NOVIC

Z Marijo v mesec oktober

Svetemu patru Piju je uspelo, da je zmolil tudi do sto rožnih vencev na dan. Jezus mu je dejal: „Govori ljudem o rožnem vencu moje blagoslovljene Matere, govori dušam o velikih sredstvih odrešenja: o rožnem vencu in Evharistiji.“ Pater Pij je dejal: „Katoličan ne gre v nebesa brez sv. Evharistije, toda težko mu bo uspelo pristopiti k sv. Evharistiji, če čuti odpor ali ravnodušje do rožnega venca …“ Nekoč je p. Pij dejal: „Pater Evzebij, vzemite iz žepa habita moje orožje.“ P. Evzebij ni razumel in p. Pij mu je pokazal na žep svoje redovne obleke, v katerem je imel rožni venec. Najbližji duhovni otroci p. Pija so dobro razumeli, kaj zanj pomeni rožni venec.

„Pater, dandanes govorijo, da je rožni venec preživel …V številnih cerkvah ga ne molijo več.“ Pater Pij je odgovoril: „Satan vedno znova poskuša uničiti to molitev, a to mu nikoli ne bo uspelo; to je molitev Tiste, ki slavi zmagoslavje nad vsem in nad vsemi. Ona je tista, ki nas je naučila moliti rožni venec, kakor nas je Jezus naučil moliti očenaš.“

Rožni venec je tudi mogočno orožje v času boja. Če si s sovražnikom sredi boja prsi ob prsi, kaj boš storil, uči sv. Grignion Montfortski, se boš začel z njim pogovarjati? V tem primeru boš padel, brez da bi se tega dobro zave-dal! Če imaš mogočno orožje rožnega venca, ga uporabi, ne začni razpravljati, ampak poklekni in sproži z „rafali“ z njim silovit napad.

Rožni venec najdemo na delovnih mizah cerkvenih učiteljev, kot so: sv. Lovrenc iz Brindisija, sv. Peter Kanizij, sv. Robert Bellarmino, sv. Terezija Deteta Jezusa, sv. Frančišek Saleški,… Vsi ti nam zagotavljajo, da „Bogu ni nobena molitev tako všeč kakor rožni venec“. Sv. Alfonz Ligvorij pravi: „Jezus more biti samo neskončno srečen, ko sliši molitve k svoji presladki Materi … po tistem, ko je trpel, ko jo je videl ob vznožju križa tedaj, ko je umiral, in je takrat ni mogel potolažiti …“ Pomislimo, da se Marija v Fatimi ni hotela naključno predstaviti kot Naša gospa rožnega venca.

Ko ponavljamo desetko za desetko, hkrati premišljujemo Jezusovo življenje ter ga skupaj z Marijo hvalimo za vse, kar nam vsak dan znova podarja. Povabljeni v mesecu oktobru, da po vaših družinah vsak dan molite rožni venec. Če ne morete zmoliti celega, molite vsaj kakšno desetko, ali pa skupaj z otroki pridite v cerkev, kjer bodo molitev pripravile in vodile različne skupine.