Praznik VSI SVETI

SVEČE

 

Pred nami je letošnji november, ki se začne s pomenljivim praznikom Vseh svetih. Praznik, ki je temelj naše vere, a v zavesti ljudi vedno bolj izgublja pravi pomen. V javnosti se je v zadnjih sedemdeset letih vedno govorilo o dnevu mrtvih, zdaj pa se ljudje oprijemajo običajev, ki prihajajo od drugod.

 

Praznik vseh svetih je vesel praznik, ki vlije vsako leto veliko tolažbe in poguma vsem, ki so podali na pot Kristusovih blagrov, da morejo s potrpežljivostjo in ljubeznijo zmagovati nad svojimi notranjimi in prav tako zunanjimi bridkostmi in težavami.

 

Praznik vseh svetih je praznik nas vseh. Nas, ki smo še na poti, ujeti v to zemeljsko življenje, in praznik neskončne-ga števila ljudi, ki so cilj že dosegli. Praznik vseh svetih nas povezuje z njimi, predvsem pa z neskončno skrivnostnim Bogom.

 

 

NA ZADNJI POTI

 

Na zadnji poti, ko človeško truplo zadnjič poroma čez vas tja gor na zadnjo, dva sežnja dolgo njivo, ki mu jo je svet še določil, se mora posloviti od vasi in znamenja, ki ga je spremljalo vse življenje. Zadnje zemeljsko slovo od Matere božje in Sovaščanov. Tukaj poprosi rajnikova duša na usta starega cerkovnika vso vas odpuščanja: »Preljubi bratje in sestre! Zdaj, ko se mora ta krščanska duša našega ... ločiti od vas, vas prosi odpuščanja, če je komu kakšno krivico storila ali ostala komu kaj dolžna. Odpustite tej duši, da bo tudi Bog njej in vam odpustil in bo lahko v miru stopila pred sodni stol božji. - Zdaj pa se v imenu vasi poslavljam od tebe, duša krščanska, ki si z nami živela in ...»

 

Da, in ljudje vse odpuste in duša se vrne v božje naročje. Pa pravijo: »Saj je bil dober človek, kdo pa nima napak? Bog mu daj nebesa!«

 

Emilijan Cevc, akad., Preproste stvari

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

V času šolskih počitnic so uradne ure samo po maši.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj

Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik