Postni čas

 

Pri nas doma nismo bili ne vem kako verni. Toda posta na pepelnično sredo in na veliki petek smo se držali. Vsaj omenili smo, da je post. Takrat nas post sicer ni hudo prizadel, saj je bilo meso le redko na jedilniku, pa tudi do sitega najedli se nismo vsak dan. Spominjam pa se, da so prav te dni klobase, ki so visele na podstrešju in smo jih “šparali” za večja dela, prav posebno vabljivo dišale.

Pri verouku sem o pomenu posta slišala nekoliko več: da je spoštovanje posta cerkvena zapoved, ki se je moramo strogo držati. Nikoli pa nisem razumela, zakaj moram biti jaz, ki nisem nikoli marala jajc in mleka, na dan posta lačna, brat, ki je to imel rad, pa se je lahko pošteno najedel.

Pozneje, ko sem šla od doma, sem večkrat opazovala, kako so ob teh dneh ljudje gledali drug drugemu na krožnik in si drug o drugem mislili: “Glej ga, antikrista!” ali obratno: “Glej, ta je pa farški!”

Nastopila je demokracija, ki je, kakršnakoli že je, le prinesla določene spremembe. Spremenil se je standard, spremenile so se tudi prehrambene navade ljudi. Kar naenkrat so časopisi začeli pisati, kako je hrana brez mesa zdrava, kako je post nujen za očiščenje človeškega telesa. Mislim, da jim je kar dobro uspelo razvrednotiti pravi pomen posta.

Ob vstopu v postni čas zopet razmišljam, kaj post pomeni danes, meni. Cerkveno zapoved, ki se jo da tudi nekoliko prilagoditi po svoji meri? Priložnost, da shujšam? Da očistim svoje telo strupenih snovi, ki jih tvorijo mesne jedi?

Globoko v sebi čutim, da je post mnogo več. Človeško življenje je naravnano k nečemu višjemu, k večni sreči. Za srečo pa se je treba truditi. Kolikor bolj se trudimo, toliko bliže smo končnemu cilju in toliko bolj po njem hrepenimo. To pot nam je nakazal tudi Kristus, ki je prehodil težko pot preko Kalvarije do vstajenja. Post je čas poglobitve vase. S tem, ko se bomo ozrli vase, pa se nam bo oko kar samo od sebe ustavilo na ljudeh okoli nas, ki trpijo in potrebujejo našo pomoč in bomo kar nehote postali podobni Simonu iz Cirene, ki je pomagal Jezusu nositi križ ali Veroniki, ki mu je podala potni prt.

Vsem želim, da bi s pomočjo takega posta doživeli polno radost velikonočnih praznikov.

Irena

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

Ob ponedeljkih med 10.00 in 12.00 ter vsak dan po sveti maši.

V času šolskih počitnic so uradne ure samo po sveti maši!

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

VSTOPATE Z ZAŠČITNO MASKO.

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik