Sveto velikonočno tridnevje

 

VELIKI ČETRTEK, 2.april
Veliki četrtek je dan duhovništva, zato se duhovniki skupaj s svojim škofom zberejo pri skupnem obhajanju najsvetejše daritve. Med njo škof posveti sveto krizmo in blagoslovi krstno in bolniško olje. V ljubljanski stolnici bo krizmena maša ob 9. uri, h kateri ste vabljeni tudi verniki iz vseh župnij.
Na večer Velikega četrtka pa duhovniki skupaj s svojimi verniki slovesno praznujejo dan duhovništva in dan postavitve svete maše. Ta večer obhajamo spomin na zadnjo večerjo, ki jo je Jezus tik pred svojim trpljenjem obhajal s svojimi učenci.
ob 18h - vaje za ministrante
ob 19h - obredi Velikega četrtka in večerna slovesna sveta maša
- po obredih molitev in češčenje Jezusa v ječi

VELIKI PETEK, 3. april
Veliki petek je dan Jezusove smrti.
Cerkev, Kristusova nevesta, žaluje.
V naših svetiščih ta dan ne obhajamo svete maše. Oltarji so prazni, brez križev, svečnikov, prtov in rož. Cerkev daje videz zapuščenosti in razdejanja.
- dan strogega posta
ob 15h - molitev križevega pota v farni cerkvi

POBUDA RADIA OGNJIŠČE:
Sodelavci Radia Ognjišče vabijo, da na veliki petek ob uri Jezusove smrti (ob 15h) prižgemo na oknih naših stanovanj svečo:
- v spomin na Jezusovo smrt in v zahvalo za milost odrešenja,
- v spomin na žrtve 2. svetovne vojne in po njej (ob 15h bo radijski prenos križevega pota izpred kapele pred Hudo jamo pri Laškem - rov sv. Barbare),
- v podporo vrednoti očetovstva in materinstva ter otrokovih pravic.

Prižgimo na veliki petek ob 15h plamen vere, upanja in ljubezni.

Zbranost, tihota in molitev so značilnosti velikega petka. Ta dan je cerkev pri obredih skromneje razsvetljena, na oltarjih ni cvetja. Veliki petek gledamo kot dan žalovanja. Obredi so dramatični, v besedah in kretnjah uprizarjajo Jezusovo smrt in pogreb. Opis Jezusovega trpljenja po Janezu nam slika Kristusa kot zmagovalca nad grehom in smrtjo.

Za svet, ki ga je Kristus odrešil, pojemo posebne molitve, prošnje. Križ je znamenje življenja in zmage, zato ga slovesno počastimo skupaj s trikratnim vzklikom in odpevom, nato posamično s poklekom, poljubom, priklonom …, vmes je petje primernih pesmi ali Očitanja. Sledi obhajilo, skrivnostni delež pri Kristusovi žrtvi, ki daje življenje. Ob koncu prenesemo sv. Rešnje telo v Božji grob, sledi češčenje.

»Ni večje ljubezni, kot je ljubezen križa; ni resničnejše svobode, kot je svoboda ljubezni; ni polnejšega bratstva, kot je bratstvo, ki se rojeva iz Jezusovega križa«
(Božji služabnik Janez Pavel II.).

ob 17.30h - vaje za ministrante
ob 19h - večerni obredi velikega petka
- po obredih molitev in češčenje Jezusa v božjem grobu.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

SAMO PO TELEFONU ALI

PREKO E-POŠTE!

 

 

Telefonske številke:

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ
Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik