Marec 2013

Splošna obvestila

VELIKI ČETRTEK, 28. marec

Z velikim četrtkom se v katoliški cerkvi začenja sveto tridnevje. Veliki četrtek je dan duhovništva, zato se duhovniki skupaj s svojim škofom zberejo pri skupnem obhajanju najsvetejše daritve. Med njo škof posveti sveto krizmo in blagoslovi krstno in bolniško olje.

 

V ljubljanski stolnici bo krizmena maša ob 9. uri, h kateri ste vabljeni tudi verniki iz vseh župnij. Na večer Velikega četrtka pa duhovniki skupaj s svojimi verniki slovesno praznujejo dan duhovništva in dan postavitve svete maše. Ta večer obhajamo spomin na zadnjo večerjo, ki jo je Jezus tik pred svojim trpljenjem obhajal s svojimi učenci.

 

Ob 18h - vaje za ministrante
Ob 19h - obredi Velikega četrtka in večerna slovesna sveta maša
Po obredih molitev in češčenje Jezusa v ječi

 

VELIKI PETEK, 29. marec

Veliki petek je dan Jezusove smrti. Cerkev, Kristusova nevesta, žaluje. V naših svetiščih ta dan ne obhajamo svete maše. Oltarji so prazni, brez križev, svečnikov, prtov in rož. Cerkev daje videz zapuščenosti in razdejanja. Dan strogega posta.

 

Ob 15h - molitev križevega pota v farni cerkvi.

 

Zbranost, tihota in molitev so značilnosti velikega petka. Ta dan je cerkev pri obredih skromneje razsvetljena, na oltarjih ni cvetja. Veliki petek gledamo kot dan žalovanja. Obredi so dramatični, v besedah in kretnjah uprizarjajo Jezusovo smrt in pogreb. Opis Jezusovega trpljenja po Janezu nam slika Kristusa kot zmagovalca nad grehom in smrtjo. Za svet, ki ga je Kristus odrešil, pojemo posebne molitve, prošnje. Križ je znamenje življenja in zmage, zato ga slovesno počastimo skupaj s trikratnim vzklikom in odpevom, nato posamično s poklekom, poljubom, priklonom …, vmes je petje primernih pesmi ali Očitanja. Sledi obhajilo, skrivnostni delež pri Kristusovi žrtvi, ki daje življenje. Ob koncu prenesemo sv. Rešnje telo v Božji grob, sledi češčenje. »Ni večje ljubezni, kot je ljubezen križa; ni resničnejše svobode, kot je svoboda ljubezni; ni polnejšega bratstva, kot je bratstvo, ki se rojeva iz Jezusovega križa« (Božji služabnik Janez Pavel II.).

 

Ob 18h - vaje za ministrante
Ob 19h - večerni obredi velikega petka
Po obredih molitev in češčenje Jezusa v božjem grobu.

 

SPOVED PRED VELIKONOČNIMI PRAZNIKI

Na cvetno nedeljo popoldne ob 15.30h bo v farni cerkvi v Starem trgu za spoved na voljo več dekanijskih duhovnikov. Spovedovali bomo tudi v prvih treh dneh velikega tedna ob večernih sv. mašah. V župniji Babno Polje bo g. kaplan na voljo za spoved v torek od 15.30h dalje. Otroci se bomo spovedali v času verouka. Vabljeni, da si v zakramentu spovedi očistimo svoja srca za radostno praznovanje Velike noči.

 

OBISK BOLNIKOV PRED PRAZNIKI

V sredo, 27. marca, bova s kaplanom obiskala bolnike in ostarele in jim prinesla Najsvetejše na dom. Sporočite še imena tistih bolnih in ostarelih, ki bi želeli, da jih pred prazniki obišče duhovnik.

 

VELIKA SOBOTA, 30. marec

Zjutraj ob 7.00h - blagoslov vode in velikonočnega ognja pred farno cerkvijo. Jutranji blagoslovljen ogenj fantje in mežnarji raznesejo po vseh hišah v župniji, ki si to želijo. Po mnogih hišah pa nimate več krušnih peči ali štedilnikov na drva, zato si v ta namen priskrbite svečko, ki bo, prižgana z blagoslovljenim ognjem velike sobote, gorela do velikonoč. jutra.

 

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL

Priprava in uživanje velikonočnih jedil je nepozaben običaj, brez katerega bi si težko predstavljali velikonočne praznike. Urejeno stanovanje, praznična obleka in priprava jedil ustvarja v družini vzdušje praznovanja. Ko mama pripravlja jedila za blagoslov, je prav, da smo vsi zraven. Košaro pokrije z belim prtom in vanjo polaga jedila. Pri tem naj razlaga, kaj posamezna jed pomeni.

 

ČEŠČENJE JEZUSA V GROBU

Na veliko soboto bo od 13. ure v farni cerkvi v božjem grobu izpostavljeno Najsvetejše. Vsa družina pridemo v cerkev počastit Najsvetejše (zakrito s tančico) in 'kušnit Boga' (poljubit mrtvega Jezusa in njegove rane) v Božjem grobu.

 

Ob 17.30h - vaje za ministrante.
Ob 19h - slovesni obredi velikonočne vigilije - s seboj prinesite svečke (poskrbimo tudi za zaščito, da ne bodo klopi zakapljane z voskom).

 

Po izročilu Cerkve je velika sobota namenjena pripravi na praznik in na večer bdenja (vigilije) za Gospoda. Že Izraelcem je bilo rečeno, naj v noči izhoda iz Egipta, v tisti strašni noči, ko so jedli jagnje in umirali prvorojenci, bdijo. Tudi kristjani po vsem svetu bdimo in čakamo Gospoda. Jezus je namreč po svoji smrti in pokopu odšel od nas z obljubo, da bo tretji dan vstal. Gospod se bo torej vrnil, zato je prav, da ga verni pričakamo čuječi. To noč vse postaja novo; človek in stvarstvo.

 

VELIKA NOČ, 31. marec
Velika noč - dan praznega groba - dan Jezusovega vstajenja od mrtvih. To je tudi mati vseh nedelj. Jezus Kristus je vstal od mrtvih ponoči oz. v jutranjem svitu na prehodu z vel. sobote na vel. nedeljo. Zjutraj ob 7.00h povabljeni k vstajenjski procesiji in velikonočni sv. maši. Procesije oz. sprevodi imajo v bogoslužju svoj pomen le, če se med potjo moli ali poje; zato zelo želim, da se med procesijo ne pogovarjamo oz. klepetamo. Po stari slovenski navadi gredo najprej moški, nato otroci, pevci, duhovnik z Najsvetejšim, nato dekleta in žene. Po maši se vsa družina zberemo pri mizi k velikonočnemu zajtrku.

 

VELIKONOČNI DOBRODELNI POHOD

Zavod Rihtarjeva domačija Vas na velikonočni ponedeljek, 1. aprila, vljudno vabi na Velikonočni dobrodelni pohod. Ob 11.30h se boste izpred rojstne hiše izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega v Babnem Polju odpravili v 6 km oddaljeno sosednjo vasico Babno Polico. Ob 10.00 uri se lahko udeležite svete maše v ž. c. sv. Nikolaja v Babnem Polju.
Informacije na GSM 041/ 260 - 985
ali na www.rihtarjeva-domacija.si.

 

SKAVTI - ZBIRANJE PAPIRJA

Skavti vabimo vse župljane k zbiranju papirja in ohranjanju drevesnih vrst. Kontejner za odvoz papirja bo na voljo 14. aprila pri obeh mašah v Starem trgu. Pri kontejnerju bo tudi skavt ali dva, ki vam bosta pomagala pri razlaganju papirja iz vašega avtomobila. S pomočjo zbranega papirja nam boste pomagali omogočiti kar najboljši program za našo mladino. Vnaprej se vam zahvaljujemo.

 

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob PONEDELJKIH med 10.00h in 12.00h

ter ob ČETRTKIH med 17.00 in 17.30h

(v poletnem času med 17.00h in 18.30h)

ter VSAK DAN po sveti maši v Starem trgu.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

V času solskih počitnic so uradne ure samo po sveti maši.

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj

Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik