April / Maj 2013

Splošna obvestila

CELODNEVNO ČEŠČENJE SVETEGA REŠNJEGA TELESA

V torek, 23. aprila, obhajamo god sv. Jurija, farnega zavetnika v Starem trgu. Ta dan bomo obhajali tudi DAN CELODNEVNEGA ČEŠČENJA SVETEGA REŠNJEGA TELESA. Celodnevno češčenje svetega Rešnjega telesa je velik trenutek za vsakega izmed nas, za župnijo in naš kraj, v katerem je naš dom. Ta dan nam Bog sam prihaja naproti in želi biti z nami. Vabi nas žejne in obtežene, da nas okrepča. Bog ne potrebuje našega češčenja, ampak ga potrebujemo mi, da bomo bolj ljudje in bolj bratje in sestre med seboj.

 

Sredi tega sveta, kjer je dragocena vsaka minuta, si kristjani privoščimo dan celodnevnega češčenja SRT. Vrata tabernaklja bodo odprta in Jezus, skrit v podobi kruha, bo na našem oltarju čakal vsakega od nas. »Pridite k meni vsi, ki se trudite in ste obteženi in jaz vas bom poživil…!« (Mt 11,28)

 

Povabljeni, da skupaj molimo in si izprosimo na priprošnjo našega zavetnika sv. Jurija Božji blagoslov.
ob 8h - sv. maša
ob 9h: Podgora, Vrh, Babna Polica
ob 10h: Dane, Klance, Jezero, Laze, Otok
ob 11h: Nadlesk, Podcerkev
ob 12h Stari trg, Pudob
ob 13h: Markovec, Knežja Njiva, Vrhnika
ob 14h: Iga vas, Viševek
ob 15h: Šmarata, Kozarišče
ob 16h: Bloška Polica, Lož, Podlož, Sv. Ana
ob 17h: osnovnošolski otroci, prvoobhajanci
ob 18h: SLOVESNI ZAKLJUČEK, sv. maša, pete litanije Srca Jezusovega, zahvalna pesem in blagoslov z Najsvetejšim.

 

ŽEGNANJSKA NEDELJA

V nedeljo, 28. aprila, po godu svojega zavetnika župnija Stari Trg obhaja ŽEGNANJSKO nedeljo. Vabljeni k slovesni sv. maši ob 7.30h in ob 10h!

 

PRAZNIK SV. JOŽEFA DELAVCA

Vsako leto začenjamo mesec maj s praznikom sv. Jožefa delavca oz. mednarodnim praznikom delavcev. Torej praznik očetov in mater, ki dneve in dneve dajete svoje najboljše življenjske moči za ljubi kruhek. In prav ob tem ne moremo mimo grozljivih in prefinjenih načinov izkoriščanja delavcev, ki smo mu jih priča. Prav tako ne moremo mimo poštenosti in zanesljivosti, ki se od nas pričakuje. Praznik svetega Jožefa, 1. maj, nas zato nujno sprašuje o delavnosti, zanesljivosti, pravičnosti in poštenosti, kakršen je sveti Jožef bil. O pravičnosti in poštenosti delavcev in delodajalcev in sicer na vseh področjih življenja. O pošteno opravljenem delu in o pravičnem plačilu za opravljeno delo.

 

Praznik svetega Jožefa delavca ni le spomin na nekega mizarja iz Nazareta, ki ga je krščanstvo zaradi njegove skrbi za sveto Družino, naredilo za praznik. Praznikov v Cerkvi ne manjka. Ta praznik je postavljen zato, da bi vse kristjane, od navadnega delavca do najmogočnejših direktorjev, poslovnežev in finančnikov, spomnil na zakramente, na krst in birmo, ki so jih skoraj vsi prejeli, javno ali naskrivaj. Od krsta naprej smo torej člani velike družine – svete Cerkve in zato med seboj bratje in sestre. Ko pa zapustimo naša svetišča in se začne delavnik po naših podjetjih in delavnicah, pisarnah in kmetijah, se odvijajo čisto drugačne zgodbe življenja.

 

Sveti Jožef, prosi za nas.

 

ŠMARNICE

so najlepša slovenska ljudska pobožnost, ki povezuje otroke, mladino in odrasle. Mesec maj je tako postal pravi Marijin mesec, o čemer govorijo tudi lepe majniške pesmi, posvečene "Kraljici majnika".

 

V letošnjih šmarnicah bomo prebirali zgodbo o FATIMSKIH PASTIRČKIH. Otroci pa boste skozi ves mesec maj zbirali tudi nalepke Marijinih podob iz vsega sveta, ki jih boste lepili v albumček "IZ NAZARETA PO VSEM SVETU". Vabljeni k šmarnicam! - tako otroci kot odrasli.

 

PRVI PETEK

Bolnike in ostarele bova obiskala in jim prinesla Najsvetejše na dom:
kaplan Erik bo obiskal v torek, 30. aprila,
župnik Boštjan bo obiskoval v petek, 3. maja.

 

PRVA SOBOTA

Vabljeni k "prvosobotni pobožnosti na čast Srcu Jezusovemu in Marijinemu.

 

FLORJANOVA NEDELJA

Po godu svojega zavetnika sv. Florjana, mučenca (4. maja), bodo v nedeljo, 5. maja, gasilci iz vseh prostovoljnih gasilskih društev obhajali Florjanovo nedeljo. Pred mašo bo tudi postroj in blagoslov vseh gasilcev pred cerkvijo:
v Starem trgu ob 10h;
v Babnem Polju ob 8.30h.
Vabljeni vsi gasilci, da skupaj prosimo za Božje varstvo in blagoslov pri vašem plementiem delu.

 

ORATORIJ 2013

Letošnji ORATORIJ 2013 - BOG JE Z NAMI: od ponedeljka, 29. julija do petka, 2. avgusta.

 

Program oratorija se bo začel zjutraj ob 9. uri in končal ob 16. uri.

 

Zgodba za Oratorij 2013 Bog je z nami svoje osrednje sporočilo zajema iz knjige Zgodbe iz Narnije: Potovanje Jutranje zarje Cliva Staplesa Lewisa (v letošnjem letu bomo obhajali 50.-obletnico avtorjeve smrti). Junakov zgodbe je tokrat več (izstopa deček Evstahij s svojo zgodbo spreobrnjenja) – različen nabor oseb kaže na različne življenjske zgodbe in težave, s katerimi posadka Jutranje zarje prihaja pred leva Aslana, velikega kralja in stvarnika dežele Narnije, v kateri se njihove prigode dogajajo. Aslan vsakega izmed njih rešuje in nagovarja osebno, vsem pa vseskozi daje spoznanje o svoji ljubeči bližini in vsenavzočnosti, opogumlja in govori: Bodite pogumni! Jaz sem! Ne bojte se! Aslan je lik, ki v Zgodbah iz Narnije simbolizira Jezusa in on je tisti, h kateremu pluje posadka Jutranje zarje v naši zgodbi. Ladja, na kateri plujejo, simbolizira cerkveno občestvo, ki se skupaj izogiba čerem in premaguje viharje na morju v zaupanju in veri.

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

V času šolskih počitnic so uradne ure samo po maši.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj

Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik