Maj/Junij 2013

Splošna obvestila

BINKOŠTNI PONEDELJEK

Na Binkoštni ponedeljekobhajamo praznik Marija, Mati Cerkve. Sv. maši bosta zjutraj ob 8h in ob 19h zvečer v Starem trgu in ob 18h v Babnem Polju.

 

OKLIC

V soboto, 25. maja, ob 17h se bosta v farni cerkvi sv. Jurija poročila naša farana FORJANIČ Damjan in LEKŠAN Nina iz Markovec 16, župnija Stari Trg. To novo družino priporočam v molitev.

 

PRVO SVETO OBHAJILO

V tem tednu se bomo letošnji prvoobhajanci in njihovi starši, ter skupaj z njimi seveda vsa župnija, vsak večer ob 19h v farni cerkvi z molitvijo in obhajanjem sv. maše pripravljali na slovesno praznovanje PRVEGA SVETEGA OBHAJILA, ki bo naslednjo nedeljo, na praznik NEDELJE SVETE TROJICE, 26. maja, pri sv. maši ob 10h. Toplo vam priporočam, da se tudi v svojih osebnih molitvah spomnite vseh letošnjih 28 fantkov in deklic iz drugega razreda verouka, da bi bil tudi njim Jezus v Presveti hostiji vse življenje zaupen življenjski sopotnik.

 

V pripravi na njihov praznik naj izpostavim pomembnejše stvari, ki smo se jih tudi dogovorili na sestanku s starši:

  • vsak dan naj otroci pridejo vsaj 15 min pred večerno sv. mašo
  • po maši bodo tudi krajše vaje za sodelovanje pri nedeljskem slavju
  • v petek, na praznik Marije, pomočnice kristjanov, bo ob 18h PRVA SVETA SPOVED za prvoobhajance, med tem bo za starše in sorodnike pred mašo in med njo na voljo še en spovednik
  • v petek ob 14h: čiščenje farne cerkve in okolice (krasi cvetličar Janez Seliškar iz Ljubljane)

 

V nedeljo se bo ob 10h sprevod prvoobhajancev skupaj z obema staršema začel pred kaplanijo, prvoobhajanci bodo med mašo spredaj v prezbiteriju okrog oltarne mize, za starše slavljencev pa bodo rezervirane prednje klopi. Prosim, da to upoštevate.

 

NEDELJA SVETE TROJICE

Na NEDELJO SVETE TROJICE bo poleg slovesnosti prvega svetega obhajila v naši župniji tudi ŽEGNANJE za sosesko Sv. Trojice na Knežji Njivi. Vabljeni naslednjo nedeljo tudi k sv. maši ob 10h v cerkvici Sv. Trojice na Knežji njivi.

 

PRAZNIK SVETEGA REŠNJEGA TELESA

v četrtek, 30. maja, obhajamo slovesni in zapovedani praznik SVETEGA REŠNJEGA TELESA IN KRVI. Sv. maši v Starem trgu bosta zjutraj ob 8h in ob 19h, v Babnem Polju ob 18h. Zunanja proslavitev tega praznika pa bo, kot je tukaj že vrsto let navada, na nedeljo, 2. junija. Po jutranji sv. maši bo procesija, če bo lepo vreme. K tej maši in procesiji naj pridejo tudi vsi letošnji PRVOOBHAJANCI s starši. Namen slovesnega praznovanja je namreč poglobitev in izpoved vere v Jezusovo trajno navzočnost v Najsvetejšem zakramentu ter češčenje Gospodovega telesa, ki se za nas daje, in njegove Predragocene Krvi, ki se za nas preliva v odpuščanje grehov. Vse letošnje prvoobhajance in mlajše vabim, da naberete v svoje košarice cvetja, da boste lahko za procesijo potresali za Najsvetejše pri vseh štirih oltarjih, ki jih bomo postavili za telovsko procesijo. Pred mašo pridite v kaplanijo, kjer se boste napravili v bele oblekce.

 

ŽUPNIJSKO ROMANJE NA ZAPLAZ

Župnijsko romanje bomo imeli v soboto, 8. junija 2013. Poromali bomo na Zaplaz, kjer je Marijina božja pot in kjer je pokopan blaženi mučenec Lojze Grozde. Na Zaplazu bomo imeli sveto mašo, priložnost bo za sveto spoved, po sv. maši bomo imeli skupno kosilo. Po kosilu bomo šli na Žalostno Goro pri Mokronogu, kjer bomo v Marijini cerkvi zapeli litanije Matere Božje z odpevi. Če bo vreme primerno, se bomo nazaj grede ustavili v Mirni in šli do kraja Grozdetove smrti. Peš hoje do kraja Grozdetove smrti je približno 500m ob potoku.

Odhod avtobusa iz Babnega Polja bo ob 7.30, avtobus bo pobiral še v Podgori, Igi vasi, Pudobu, Starem trgu, Ložu in Bloški Polici. Prihod domov je predviden ob 18. uri.

Romanje je namenjeno vsem faranom obeh župnij. Tisti, ki redno čistite in krasite cerkev ter skrbite za podružnične cerkve imate prispevek za romanje 10€, za ostale pa bo prispevek 25€. V ceno je vključen avtobusni prevoz in kosilo.
Prijavite se pri Kaplanu.

 

PROSTOVOLJKE IZ PROGRAMA POTA

V nedeljo, 9. junija, se bodo pri obeh mašah v Starem trgu predstavile prostovoljke iz programa POTA, ki se letos poleti odpravljajo v mesto Harkov v Ukrajino, kjer bodo izvedle dva enotedenska oratorija za otroke iz socialno ogroženih družin. Po maši bodo zbirale prostovoljne prispevke za izvedbo oratorijev in za tamkajšnji misijon.

V soboto, 1. junija, ob 19.30 pa bo v dvorani v kaplaniji potekala predstavitev lanskega projekta POTA v Braziliji, ki je bil izveden tudi s pomočjo prispevkov iz naše župnije. Vsi lepo vabljeni!

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Ob ponedeljkih od 10.00h—12.00h ter vsak dan po večerni sv. maši v Starem trgu.

V času šolskih počitnic so uradne ure samo po maši.

Ob nedeljah in praznikih ni uradnih ur.

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

031 771 113 - župnijski upravitelj

Blaž Dobravec

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik