Splošna obvestila

SV. BLAŽ

Jutri v ponedeljek, 3.feb, goduje sv. Blaž, ki je priprošnjik zoper bolezni grla in vsakega drugega zla v človeku. Blažev blagoslov (s prekrižanimi svečami na vratu), bom delil v farni cerkvi in v Šmarati po sv. maši, kdor bo želel.

 

PRVI PETEK

Na prvi petek v mesecu februarju bom obiskal bolne in ostarele in jim prinesel Najsvetejše na dom.

 

DAN KULTURE

V soboto, 8. februarja, praznujemo kulturni dan, ki naj bo klic k zavedanju svojih korenin in svojih talentov, ki naj bi jih radodarno dali v služenje bližnjemu. Bog ni rekel, da smo med zemlje, ampak, da smo njena sol. Če se torej hočemo imenovati kristjani, moramo biti včasih tudi »neužitni«, tako, kot je tudi sol sama, brez druge hrane. Vendar njen okus naredi hrano boljšo in okusnejšo. Če pa je sol pokvarjena, tudi hrana ni dobra.

 

PRAZNIK LURŠKE MATERE BOŽJE

in svetovni dan bolnikov bo v torek, 11. feb. Na ta lep Marijin praznik vabljeni k sv. maši, da skupaj molimo tudi za vse bolne.


11. februarja 1858 je šla štirinajstletna Bernardka s sestro in sosedo nabirat drva k potoku Gave. Bernardka je zaostala, ko si je sezula nogavice, da bi prebredla vodo. Bila je pred votlino in v njej je zagledala čudovito lepo Gospo v belem, ki jo je smehljaje povabila naprej in skupaj sta molili rožni venec. Prijateljici nista nič videli. Čez tri dni je Bernardka z nekaj dekleti spet šla k votlini in gospa, ki se ji je spet prikazala, je z njo govorila v lurškem narečju, ki je mešanica španščine in francoščine. Rekla ji je, naj prihaja naslednjih petnajst dni vsak dan k votlini. Doma so ji strogo branili, tudi mestne oblasti so ji hotele preprečiti prihod k votlini. »Obljubila sem Gospe,« je dejala Bernardka in je kljub temu tja prihajala vsak dan. Zbiralo se vedno več pobožnih gledalcev in radovednežev. Pri prikazanju 24. februarja je Gospa naročila Bernardki: »Pokora! Molite za spreobrnjenje grešnikov!« Naslednji dan ji je velela, naj gre pit vodo iz majhne luže blizu votline. Ker vode ni mogla zajeti, je začela kopati z rokami in iz zemlje je privrel studenec, ki teče še danes in ob katerem so že mnogi bolniki ozdraveli po tem, ko so se v tej vodi, speljani v kopeli, umili.

 

Ko je 2. marca Gospa naročila Bernardki, naj duhovnikom sporoči, naj nad votlino sezidajo kapelo in naj ljudje tja romajo v procesiji, si je nakopala jezo domačega župnika. Ta je postavil pogoj: zidali bomo, če Gospa pove svoje ime in če stori, da vzcveti rožni grm pod votlino. Drugega pogoja ni izpolnila, svoje ime pa je povedala med prikazanjem 25. marca. Dejala je: »Brezmadežno spočetje sem!« Tako je potrdila versko resnico, ki jo je štiri leta pred tem razglasil papež Pij IX. (1846–1878). Sledili sta še dve prikazanji: 7. aprila in 16. julija.

 

Štiri leta kasneje je Cerkev po natančni in strogi preiskavi potrdila nadnaravni značaj prikazovanj. Takrat je bila Bernardka varovanka redovnic v Lurdu. Leta 1866 se je udeležila posvetitve oltarjev v spodnji cerkvi nad votlino, potem pa je odšla v samostan usmiljenk v Nevers v osrednji Franciji, kjer je z ljubeznijo stregla bolnikom vse do svoje smrti 16. aprila 1879. Leta 1933 je bila razglašena za svetnico.

 

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu

 

Uradne ure:

Vsak dan eno uro pred večerno

sv. mašo v Starem trgu

 

 

Telefonske številke:

01/705 89 60 ali

040 500 996 - župnik Boštjan Modic

e-mail: bostjan.modic@rkc.si

 

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ


Napovednik


Aktualne fotografije

Cerkev Stari trg pri Ložu

(oktober 2011)

 

Župnija Stari trg pri Ložu
Župnija Stari trg pri Ložu

Župnija Stari trg pri LožuSpletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv
Oznanila | Obvestila | Objave | Napovednik